Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Petrokemija potpisala dodatke ugovora o kreditima u bankama

Petrokemija zbog gubitaka u prethodnim razdobljima ima neravnotežu u bilanci financiranja, odnosno akumulirala je značajan dug koji je na dan 31. prosinca 2017. bio veći od 800 milijuna kuna

petrokemija
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
5 komentara

Uprava Petrokemije izvijestila je u utorak da je potpisala dodatke ugovora o kreditima od Erste&Steiermarkische banke, Hrvatske poštanske banke (HPB) i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) s novim vjerovnikom Republikom Hrvatskom u ukupnom iznosu od 450 milijuna kuna, sukladno Vladinoj odluci o kupnji tražbina banaka prema toj kutinskoj tvrtki.

"Nastavno na Odluku Vlade od 24.5.2018. o davanju ovlasti za sklapanje ugovora o ustupu i kupoprodaji tražbina prema trgovačkom društvu Petrokemija d.d. tvornica gnojiva, Uprava Petrokemije je potpisala dodatke ugovora o kreditima od Erste&Steiermarkische banke, Hrvatske poštanske banke i Hrvatske banke za obnovu i razvitak sa novim vjerovnikom Republikom Hrvatskom u ukupnom iznosu od 450 milijuna kuna", stoji u objavi Petrokemije.

Vlada je, naime, na prošlotjednoj sjednici donijela odluku o kupovini tražbina banaka prema kutinskoj Petrokemiji u iznosu od 450 milijuna kuna. 

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman rekla je tom prilikom da je ta kutinska tvrtka u procesu pronalaženja strateških partnera koji će u tvrtku investirati u gotovini 450 milijuna kuna.

Mikuš Žigman naglasila je, međutim, da  je zbog financijskih problema u kojima se nalazi Petrokemija, nedostatka obrtnog kapitala te značajnih potreba za investiranje, potrebno dodatno smanjiti dug u bilanci, odnosno dodatno povećati kapital. Cilj je osigurati dugoročnu održivost te kompanije.    

Petrokemija zbog gubitaka u prethodnim razdobljima ima neravnotežu u bilanci financiranja, odnosno akumulirala je značajan dug koji je na dan 31. prosinca 2017. godine bio veći od 800 milijuna kuna, dok je kapital negativan, u iznosu od 196 milijuna kuna.

"Nakon što RH preuzme tražbine prema Petrokemiji, iste će na slijedećoj skupštini društva biti pretvorene u kapital, uslijed čega će se dio navedenih tražbina pretvorenih u kapital koristiti za pokrivanje gubitaka u 2017. godini, a dijelom i za istu svrhu u 2018. godini", pojasnila je Mikuš Žigman.

Vlada je u prethodnim godinama donijela odluke temeljem kojih je država jamčila bankama otplatu predmetnih tražbina, bilo izravnim državnim jamstvom ili davanjem u zalog dionica u vlasništvu države.

Mikuš Žigman tvrdi da će se nakon završetka financijskog restrukturiranja, odnosno smanjenja ukupnog duga i povećanja kapitala kroz dokapitalizaciju, stvoriti temelj za provedbu operativnog restrukturiranja i osiguranje dugoročne održivosti društva. 

Dioničari Petrokemije na izvanrednoj su skupštini sredinom siječnja donijeli odluku o pokretanju procesa dokapitalizacije, u kojem se namjerava prikupiti 450 milijuna kuna. 

Uprava Ine izvijestila je krajem prošloga tjedna o namjeri sudjelovanja u dokapitalizaciji Petrokemije, uz jednoglasnu podršku Nadzornog odbora, a svoju će namjeru iskazati zajedno s Prvim plinarskim društvom. Inino sudjelovanje u dokapitalizaciji iznosit će 150 milijuna kuna.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message