Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Petrokemija potpisala ugovor o kreditu od 200 milijuna kuna

Petrokemija je izvijestila kako je s HBOR-om potpisala ugovor o kreditu vrijednom 200 milijuna kuna, za što je suglasnost i državno jamstvo dobila na prošlotjednoj sjednici Vlade.

petrokemija
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
4 komentara

Kutinska Petrokemija izvijestila je u četvrtak kako je s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) potpisala ugovor o kreditu vrijednom 200 milijuna kuna, za što je suglasnost i državno jamstvo dobila na prošlotjednoj sjednici Vlade.

 "Nastavno na Odluku Vlade RH o davanju suglasnosti društvu Petrokemija d.d. za kreditno zaduženje u visini 200 milijuna kuna, Petrokemija i HBOR potpisali su ugovor o kreditu. Kredit će biti korišten za provedbe restrukturiranja i financijske konsolidacije društva sukladno odlukama Vlade RH", stoji u kratkoj obavijesti kutinske tvornice gnojiva.

 Dijelom sredstava iz tog kredita Petrokemija bi trebala pokriti dugovanja koja ima prema Ini i Prvom plinarskom društvu (PPD), svojim dobavljačima plina, glavnog energenta za proizvodnju.

 Vlada u tehničkom mandatu na svojoj je sjednici 31. kolovoza dala je suglasnost i državno jamstvo Petrokemiji za ovo zaduženje, a ministar financija Zdravko Marić tom je prilikom istaknuo da financiranje Petrokemije kreditom HBOR-a predstavlja gospodarski interes za Hrvatsku, budući da je 79,85 posto dionica društva u državnom vlasništvu te se radi o društvu koje je glavni proizvođač mineralnih gnojiva u Hrvatskoj i značajan sudionik na regionalnom tržištu susjednih zemalja.

 Dodao je da se odobrenjem ovog dugoročnog kredita izravno iz sredstava HBOR-a po Programu kreditiranja financijskog restrukturiranja Petrokemiji, uz 100-postotno državno jamstvo, omogućava refinanciranje dijela postojećih obveza kutinske kompanije, a stvorit će se i pretpostavke za bolju pregovaračku poziciju s dobavljačima prirodnoga plina. Time će se, prema riječima ministra financija, otvoriti prostor za nastavak započetih aktivnosti i daljnje mjere financijske i poslovne konsolidacije kompanije u ovoj godini, kao i pripremu proljetne sjetve 2017. godine na kvalitetnijoj razini od ovogodišnje.

 Rekao je i da se državnim jamstvom kutinskoj tvrtki  omogućava financiranje s kamatnom stopom koja osigurava konkurentniju proizvodnju i prodaju te povrat kreditnih sredstava, s obzirom da se prošli put Petrokemija zadužila po stopi od 8 do 8,5 posto, a ovo će se zaduženje realizirati po dvostruko nižoj stopi.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message