Obavijesti

News

Komentari 35

Petrov: Ideja o transparentnom pravosuđu nije smjela zamrijeti

Petrov: Ideja o transparentnom pravosuđu nije smjela zamrijeti
6

Božo Petrov na konferenciji za novinare poručio je da Most nudi pravu, a ne kozmetičku reformu kao što je to slučaj sa zakonima koje je javnost pustilo resorno ministarstvo

VIDEO

Pravosuđe treba resetirati, smatraju Mostovci koji su s tim ciljem predstavili svoje prijedloge zakona o sudovima te DSV-u.

Čelnik Mosta Božo Petrov poručio je da ideja o transparentnom pravosuđu nije smjela zamrijeti. Poručio je da Most nudi pravu, a ne kozmetičku reformu kao što je to slučaj sa zakonima koje je javnost pustilo resorno ministarstvo. Mostovi zakoni izrađeni su za vrijeme mandata ministra Ante Šprlje i njegova tima. U Mostu napominju da sudbena vlast organizacijski treba biti besprijekorna mašinerija koja osigurava izvrsnost, a ne manipulaciju. Zakonu o sudovima predlažu da predsjednici sudova dobiju veće ovlasti i odgovornosti za obavljanje poslova sudske uprave, uveli bi edukacije predsjednika sudova, te detaljnije razradili postupke ispitivanja osnovanosti predstavki i pritužbi na rad sudova. Jasno žele razgraničiti poslove sudske i pravosudne uprave. Mostovci predlažu i uvođenje žalbenih sudova koji bi preuzeli nadležnost županijski sudova u drugom stupnju te visokog trgovačkog, upravnog i prekršajnog suda. Predlažu i sustav redovitog ocjenjivanja sudaca koje bi utjecalo na napredovanje, ali i povećanje plaće. 

Treba korigirati nesrazmjer između plaća sudaca, pa predlažu povećanje primanja za suce prvog stupnja za 15 do 20 posto, kao i sudskih savjetnika i ostalih službenika na sudu. Navode da je potrebno korigirati nesrazmjer plaća sudaca te predlažu povećanje plaća za suce prvog stupnja i to za 15 do 20 posto, kao i sudskih savjetnika ze ostalih službenika. 

Predlažu promjenu imenovanja predsjednika Vrhovnog suda, koji bi se birao samo iz redova sudaca tog suda, a proces  kandidature i imenovanja po njima bi trebao biti javan kako bi se smanjila opasnost od krivih odluka. U mostu smatraju da se pitanje sudskih vještaka treba regulirati posebnim zakonom u kojem bi se regulirala prava i obveze, ali i ustrojili kontrolni mehanizmi jer su vještačenja često kontradiktorna. 

Kada je riječ o državnom sudbenom vijeću koje odlučuje o izboru sudaca, U Mostu smatraju važnim da sudačka dužnost miruje kada je sudac predsjednik ili zamjenik DSV-a, a predlažu i da se skrati trajanje izbora članova DSV-a iz sudačkih redova.

- Uveli bi objektivno vrednovanje planova rada kandidata za predsjednike sudova, sigurnosnu provjeru drugog i trećeg stupnja za sve suce i kandidate za suce u Hrvatskoj, prenosile bi se sjednice vijeća s kandidatima za suce, te bi se uveo redoviti sustav ocjenjivanja rada sudaca. Uredili bi pitanje javne objave imovinskih kartica sudaca po modelu za državne dužnosnike - zaključuju u Mostu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa