Obavijesti

News

Komentari 41

Petrov: Ovoga puta nismo bili kočničari, nismo stavljali veto

Petrov: Ovoga puta  nismo bili kočničari, nismo stavljali veto
1

Ovog puta nismo bili kočničari niti smo stavljali veto. HDZ ima svoje kandidate za ministre, mi imamo svoje i idemo u zajedničku vladu, rekao je Božo Petrov

VIDEO

Čelnik Mosta i predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov izjavio je u utorak navečer da Most nije imao, niti je htio imati, bilo kakav utjecaj na kandidate za ministre koje je predložio HDZ i to je partnerski odnos koji su, istaknuo je, dogovorili na samome početku.

Nakon sastanka u središnjici HDZ-a Petrov je večeras novinarima odgovorio na više pitanje, među kojima je bilo i ono je li "Most utjecao na odluku da se za minisitricu kulture predloži Nina Obuljen, a ne Zlatko Hasanbegović.

"Most nije imao niti je htio imati bilo kakav utjecaj  na kandidate koje predlaže HDZ i to je partnerski odnos koji smo dogovorili na samom početku", rekao je čelnik Mosta. 

Na upit je li nezadovoljan brojem Mostovih predstavnika u predloženoj Vladi, Petrov je naglasio kako ne vidi razlog za nezadovoljstvo jer se o tome, podsjetio je, ranije ozbiljno pregovaralo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Petrov je potvrdio kako su se na sastanku u Središnjici HDZ-a dogovarali oko toga što treba napraviti u srijedu, odnosno definirali program koji će biti za izglasavanje  povjerenja budućoj hrvatskoj vladi u Hrvatskome saboru.

Na pitanje kako ocjenjuje prijedlog mandatara Andreja Plenkovića o ministrima u novoj Vladi, Petrov je rekao da bi volio povući paralelu između sadašnje situacije i one prije osam mjeseci kada je, kako je istaknuo, "cijela hrvatska javnost optuživala Most da su kočničari, da stavljaju veto i slično; pa eto ovaj put nismo stavljali veto, nismo bili kočničari".

Svaka politička stranka treba dati svoje kandidate i za to podnijeti odgovornost 

Smatra da svaka politička stranka treba dati svoje kandidate, kao što je to dao Most, i za to podnijeti odgovornost te zato ne vidi nikakav problem u kandidatima koje je predložio Plenković. Most ima svoje kandidate i idemo u zajedničku vladu, dodao je . 

Na ponovljeno pitanje je li Most odlučio da ne stavlja veto ili smatra da je riječ o kvalitetnim kandidatima, Petrov je istaknuo da "Most uopće nije htio razgovarati 'na način veta' , a dogovorili smo se da će svatko od nas dati najbolje kandidate".

Dodao je kako se nada da sada neće nastati problem zato što "Most ovaj put nije nešto radio".

Petrov je ocijenio kako je način na koji su radili u protekla tri do četiri tjedna da bi postigli sporazum, ispravan put. Ako se pak dogode neke moguće nesuglasice čelnik Mosta očekuje da će se one rješavati tako kako je to bilo u protekla četiri tjedna. Istaknuo je kako se "neće ulaziti u sukobe u kojima će postojati medijski pritisci da se oni dogode".

"Postoje određeni zahtjevi u programskom dijelu koje smo definirali, sedam jamstava koje smo definirali došla su na red konstituirajuće sjednice Hrvatskoga sabora koja će trajati dok se ne izglasuju ta jamstva, osim ona dva za koja smo dogovorili i hodogram aktivnosti koje ćemo predstaviti u iduća tri dana".

Na novinarski upit očekuje li da će  kvorum biti problem u Hrvatskome saboru, Petrov je procijenio kako neće biti problema s kvorum.

Ponovio je kako do problema koji se dogodio u ponedjeljak u vezi s kvorumima na nekim saborskim odborima, nije došlo zato što neki saborski zastupnici ne dolaze na posao, jer se inzistira da svi zastupnici koji rade u odborima dolaze na posao, već je nastao zbog pogreške u administraciji Sabora. To se "više neće događati, a odbori neće biti srušeni", dodao je.

"Druga je pak stvar ako oporba bude pokušala na neki način izazvati 'cirkus' u Saboru pa će oni rušiti  mogući kvorum - to je uvijek opcija oporbe", upozorio je Petrov.

Čelnik Mosta objasnio je kako je svrha današnjeg sastanka u Središnjici HDZ-a upravo program koji će biti pri predstavljanju buduće Vlade, a "to je program koji smo zajednički radili u protekla tri tjedna", rekao je.  

Čelnik Mosta potvrdno  je odgovorio na novinarsko pitanje vjeruje li da će predloženi ministri ostvariti program Vlade. Ponovio je kako je dramatično  različito iskustvo koje su imali u protekloj Vladi i ono koje imaju u protekla četiri tjedna, i ako se to tako nastavi apsolutno neće biti nikakvih problema, dodao je.

Petrov je naglasio kako vjeruje da će nova Vlada biti stabilna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...