Obavijesti

News

Komentari 211

Peveci su krivi: "Uzeli ste mi sve, sad mi ostaje samo život"

Peveci su krivi: "Uzeli ste mi sve, sad mi ostaje samo život"
8

Supružnike Pevec se teretilo da su stavljali novac tvrtke na privatni račun u Austriji i da su umanjivali porezne osnovice. Proračun su oštetili za 26,8 milijuna kuna

VIDEO

Višnja Pevec je u četvrtak na Županijskom sudu u Bjelovaru nepravomoćno osuđena na godinu dana zatvora, a kazna će se zamijeniti radom za opće dobro. Kako je provela u pritvoru gotovo 6,5 mjeseci, to će za svaki dan od preostalih pet i pol mjeseci s dva sata zamijeniti jedan dan zatvora. Njezin suprug Zdravko je osuđen za dva kaznena djela. Za prvo je kao i Višnja dobio godinu dana zatvora, dok je za drugo dobio dvije godine. Odnosno određena mu je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 34 mjeseca. Od toga 17 mjeseci je uvjetna kazna s rokom kušnje od tri godine, dok je preostalih 17 mjeseci bezuvjetnog zatvora. U tih 17 mjeseci se računa i vrijeme od 6,5 mjeseci koliko je proveo u pritvoru. Ukoliko presuda postane pravomoćna onda bi Z. Pevec morao ići u zatvor 11,5 mjeseci.

Pevece je presuda iznenadila

Nakon što je predsjednik vijeća Županijskog suda u Bjelovaru u četvrtak u 12 sati počeo s objavom presude riječima "Krivi su", u sudnici je zavladala tišina, a Višnja i Zdravko Pevec, su izgledali iznenađeno, jer su očekivali oslobađajuću presudu. Sudac Darko Domšić je u usmenom obrazloženju Višnju Pevec proglasio krivom da je u pet navrata s računa u Austriji podigla ukupno 532.856 eura. Odnosno oko 3,9 milijuna kuna, koji iznos po pravomoćnosti presude moraju uplatiti na račun tvrtke Pevec d. d. Sudac Domšić je kazao kako nije povjerovao obrani da nije taj novac koji se s računa austrijske tvrtke trebao vratiti u tvrtku Pevec, a ne na privatan račun, netko drugi podizao, već ona. Sud je po toj točki osudio i Zdravka Peveca, na godinu dana. Dok je preostale dvije godine i 10 mjeseci "zaradio" jer, je, po ocjeni suda kroz nekoliko godina u tvrtkama Pevec bila umanjivana porezna osnovica, te PDV, čime je navodno oštećen proračun u iznosu od 26,8 milijuna kuna. 

Pored toga Peveci su dužni podmiriti i troškove postupka od 393.890 kuna, pri čemu je najveći dio otpada na vještačenja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Porezna nije kvalitetno obavila svoj posao"

- Olakotna vam je okolnost što se razvijali tvrtku i dobro se ponašali, te bili do sada neosuđivani - pojasnio je Domšić, Z. Pevecu visinu kazne. Navodeći da, i Porezna uprava, kad je riječ o poreznom nadzoru, i oni snose dio krivice, budući da nisu kvalitetno odradili svoj dio posla. Nakon završetka usmenog obrazloženja presude, zamjenik Županijske državne odvjetnice, je kazao kako je zadovoljan presudom u osuđujućem dijelu, ali da su kazne preblage. Te najavio žalbu. 

- Podržavamo presudu u oslobađajućem dijelu. Sud je krenuo prema realnom utvrđenju činjeničnog stanja, što se vidi po obrazloženju presude. U sankcijama sud je pokazao da se rukovodi, kako mi smatramo ispričavajućim okolnostima, koje je utvrdio olakotnim, a ne kao mi ispričavajućima, i zbog toga je izrekao kazne koje su u granicama minimalnih. Stoga mi, branitelji, ovu presudu smatramo kompromisnom presudom. Uložit ćemo žalbe, posebice na onaj dio gdje sud na posljednjoj raspravi nije prihvatio naše prijedloge o saslušanju dva nova svjedoka i grafološko vještačenje. Kad je to sud odbio smatrali smo da će presuda biti oslobađajuća - kazao je odvjetnik Veljko Miljević. Dodajući kako je trebao ipak provesti predložene dokazne prijedloge koji će biti naša okosnica žalbe. S uvjerenjem da će upravo radi toga Vrhovni sud ukinuti osuđujuću presudu. 

"Grupa Pevec je bila zakonski ustrojena"

Zdravko Pevec je bio upravo šokiran presudom i kazao je kako su tijekom postupka dokazali da je Grupa Pevec bila zakonski ustrojena, te da je imala odgovorne ljude na svim razinama, te stoga ga nitko nije izravno teretio. Odnosno da je za Zapisnik o poreznom nadzoru saznao nakon izlaska iz pritvora. Pevec je rekao i da su mu uzeli djedovinu pa prezime, a ostat će mu samo život. Višnja Pevec se nada da ima Boga te poručuje kako su nevini. 



Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 211
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a