Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Peveci su krivi: "Uzeli ste mi sve, sad mi ostaje samo život"

Supružnike Pevec se teretilo da su stavljali novac tvrtke na privatni račun u Austriji i da su umanjivali porezne osnovice. Proračun su oštetili za 26,8 milijuna kuna

Damir Špehar/Pixsell
Foto: Damir Špehar/Pixsell
211 komentara

Višnja Pevec je u četvrtak na Županijskom sudu u Bjelovaru nepravomoćno osuđena na godinu dana zatvora, a kazna će se zamijeniti radom za opće dobro. Kako je provela u pritvoru gotovo 6,5 mjeseci, to će za svaki dan od preostalih pet i pol mjeseci s dva sata zamijeniti jedan dan zatvora. Njezin suprug Zdravko je osuđen za dva kaznena djela. Za prvo je kao i Višnja dobio godinu dana zatvora, dok je za drugo dobio dvije godine. Odnosno određena mu je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 34 mjeseca. Od toga 17 mjeseci je uvjetna kazna s rokom kušnje od tri godine, dok je preostalih 17 mjeseci bezuvjetnog zatvora. U tih 17 mjeseci se računa i vrijeme od 6,5 mjeseci koliko je proveo u pritvoru. Ukoliko presuda postane pravomoćna onda bi Z. Pevec morao ići u zatvor 11,5 mjeseci.

Pevece je presuda iznenadila

Nakon što je predsjednik vijeća Županijskog suda u Bjelovaru u četvrtak u 12 sati počeo s objavom presude riječima "Krivi su", u sudnici je zavladala tišina, a Višnja i Zdravko Pevec, su izgledali iznenađeno, jer su očekivali oslobađajuću presudu. Sudac Darko Domšić je u usmenom obrazloženju Višnju Pevec proglasio krivom da je u pet navrata s računa u Austriji podigla ukupno 532.856 eura. Odnosno oko 3,9 milijuna kuna, koji iznos po pravomoćnosti presude moraju uplatiti na račun tvrtke Pevec d. d. Sudac Domšić je kazao kako nije povjerovao obrani da nije taj novac koji se s računa austrijske tvrtke trebao vratiti u tvrtku Pevec, a ne na privatan račun, netko drugi podizao, već ona. Sud je po toj točki osudio i Zdravka Peveca, na godinu dana. Dok je preostale dvije godine i 10 mjeseci "zaradio" jer, je, po ocjeni suda kroz nekoliko godina u tvrtkama Pevec bila umanjivana porezna osnovica, te PDV, čime je navodno oštećen proračun u iznosu od 26,8 milijuna kuna. 

Pored toga Peveci su dužni podmiriti i troškove postupka od 393.890 kuna, pri čemu je najveći dio otpada na vještačenja. 

"Porezna nije kvalitetno obavila svoj posao"

- Olakotna vam je okolnost što se razvijali tvrtku i dobro se ponašali, te bili do sada neosuđivani - pojasnio je Domšić, Z. Pevecu visinu kazne. Navodeći da, i Porezna uprava, kad je riječ o poreznom nadzoru, i oni snose dio krivice, budući da nisu kvalitetno odradili svoj dio posla. Nakon završetka usmenog obrazloženja presude, zamjenik Županijske državne odvjetnice, je kazao kako je zadovoljan presudom u osuđujućem dijelu, ali da su kazne preblage. Te najavio žalbu. 

- Podržavamo presudu u oslobađajućem dijelu. Sud je krenuo prema realnom utvrđenju činjeničnog stanja, što se vidi po obrazloženju presude. U sankcijama sud je pokazao da se rukovodi, kako mi smatramo ispričavajućim okolnostima, koje je utvrdio olakotnim, a ne kao mi ispričavajućima, i zbog toga je izrekao kazne koje su u granicama minimalnih. Stoga mi, branitelji, ovu presudu smatramo kompromisnom presudom. Uložit ćemo žalbe, posebice na onaj dio gdje sud na posljednjoj raspravi nije prihvatio naše prijedloge o saslušanju dva nova svjedoka i grafološko vještačenje. Kad je to sud odbio smatrali smo da će presuda biti oslobađajuća - kazao je odvjetnik Veljko Miljević. Dodajući kako je trebao ipak provesti predložene dokazne prijedloge koji će biti naša okosnica žalbe. S uvjerenjem da će upravo radi toga Vrhovni sud ukinuti osuđujuću presudu. 

"Grupa Pevec je bila zakonski ustrojena"

Zdravko Pevec je bio upravo šokiran presudom i kazao je kako su tijekom postupka dokazali da je Grupa Pevec bila zakonski ustrojena, te da je imala odgovorne ljude na svim razinama, te stoga ga nitko nije izravno teretio. Odnosno da je za Zapisnik o poreznom nadzoru saznao nakon izlaska iz pritvora. Pevec je rekao i da su mu uzeli djedovinu pa prezime, a ostat će mu samo život. Višnja Pevec se nada da ima Boga te poručuje kako su nevini. Možda vas zanima i ovo:
Message