Obavijesti

News

Komentari 10

Picula: Europska komisija želi nastaviti širiti Europsku uniju

Picula: Europska komisija želi nastaviti širiti Europsku uniju
1

Macronova alternativna struktura pregovaranja, kako ju je predložio, suštinski bi promijenila politiku proširenja i tih sedam točaka su nešto poprilično drugačije nego dosadašnji sustav, kaže Picula

VIDEO

Novi saziv Europske komisije odlučan je nastaviti s dosadašnjom politikom proširenja Europske unije, a unatoč osporavanjima koja stižu iz Francuske jasnu potporu tome daje i Njemačka, kazao je izvjestitelj Europskog parlamenta za zapadni Balkan Tonino Picula za sarajevsko Oslobođenje od ponedjeljka. 

- Nova predsjednica Europske komisije  (Ursula von der Leyen) je naglasila otvorenost prema zemljama zapadnoga Balkana i to je snažna poruka, ali i signal da Njemačka sa svojom šeficom Europske komisije planira nastaviti istim vanjskopolitičkim usmjerenjem i prioritetima, makar je EK nadnacionalno tijelo - kazao je Picula u intervjuu za list.

Priliku za dodatnu potvrdu takve politike vidi u summitu EU-zapadni Balkan, koji će se na proljeće iduće godine održati u Zagrebu u sklopu predsjedavanja Hrvatske Vijećem EU.

Dodao je kako rasprave o inicijativama francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji zagovara drugačiji pristup politici proširenja, ne smiju zaustaviti proces kao takav, a zemlje-kandidatkinje za članstvo trebaju biti ocijenjene individualno i na temelju postignuća.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Macronova alternativna struktura pregovaranja, kako ju je predložio, suštinski bi promijenila politiku proširenja i tih sedam točaka su nešto poprilično drugačije nego dosadašnji sustav i to bi otvorilo mnoštvo problema, poglavito sa Srbijom i Crnom Gorom koje su odmakle u procesu pregovaranja po sadašnjem modelu i one bi se, naravno, protivile novome setu pravila. Sadašnji model, kroz kojega je prošla Hrvatska, je ipak uvjerljiviji jer se kandidatu kada uđe (u proces pregovaranja s EU) otvaraju sve mogućnosti korištenja europskih fondova i nude prednosti zajedničkoga tržišta - kazao je Picula.

'Hrvatska će nastaviti aktivno podržavati proširenje EU'
'Hrvatska će nastaviti aktivno podržavati proširenje EU'

Istaknuo je kako su zagovornici proširenja EU razočarani što velike i strateške teme postaju monetom za potkusurivanje u unutarnjopolitičkim sukobima jer, kako je dodao, Macronovi potezi nisu samo pitanje odnosa Francuske i Njemačke i toga tko će imati primat u upravljanju Unijom, već i njegovih borbi s francuskom oporbom.

- EU je potreban dokaz da je sposobna rješavati velike probleme našega kontinenta u 21. stoljeću, kao što ih je rješavala u u drugoj polovici 20. stoljeća. Sreća je što u EU postoje političari koji su toga svijesni - kazao je Picula.

Ocijenio je kako je proširenje EU jednostavno pametno rješenje jer bi Unija tako smanjila napetosti na svojim granicama i spriječila da neke velike strane sile, putem svojih posrednika u susjednim državama, generiraju nestabilnost koja Europu slabi.

Picula je poručio kako se upravo stoga kao koordinator grupacije Socijalista i demokrata za vanjsku politiku obvezao suoblikovati vanjsku politiku koja treba potvrditi ulogu EU kao globalnoga "smart-power" igrača.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje