Obavijesti

News

Komentari 32

Picula: Vučić je dobro iskoristio neslaganje Kolinde i Plenkovića

Picula: Vučić je dobro iskoristio neslaganje Kolinde i Plenkovića
1

Hrvatski europarlamentarac, Tonino Picula kazao je kako je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić dobro iskoristio raspukline između premijera i predsjednice. Kazao je i kako njegov posjet nije bio dobro pripremljen

VIDEO

Tonino Picula, hrvatski europarlamentarac komentirao je danas na N1 televiziji posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj. Osvrnuo se i na stanje u svojoj stranci, SDP-u.

Na pitanje misli li da vladajući odugovlačenjem s izglasavanjem nove predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zapravo pokušavaju utjecati na rad Povjerenstva, Picula je kazao kako je Orešković učinila hrabar potez. Kazao je, baš kao i Jadranka Kosor ranije, da bi i Nataša Novaković trebala odustati od kandidature.

- Rekao bih dvije stvari. Ne znam koliko je javnosti poznato, ali upravo je izašao podatak Eurobarometra, u kojemu su pitali građane zemalja članica Europske unije, kako ocjenjuju zemlje članice s obzirom na percepciju korumpiranosti. Ta rang lista pokazala je da je Grčka, po mišljenju građana Europske unije, zemlja s najvišom razinom korupcije, ali na drugom su mjestu tri zemlje, među njima i Hrvatska, uz Cipar i Španjolsku. Riječ je o velikom problemu, a ovo što se u Saboru dogodilo izraz je kontinuiteta pokušaja da se kod nas prikrije korupcija. Ovog trenutka mislim da su se akteri odgovorni za novonastalu situaciju upustili u određene proceduralne zavrzlame i tumačenja što bi trebalo ili ne bi trebalo napraviti. Ostaje dojam da politika okreće leđa podršci onima koji su počeli upozoravati i aktivno se boriti protiv raširene korupcije u zemlji. Hoće li svi izvući pouku, ostaje da se vidi - kazao je Picula.

Jadranka Kosor: 'Kandidaturu bi trebala povući i Novaković'
Jadranka Kosor: 'Kandidaturu bi trebala povući i Novaković'

Prošli tjedan u posjetu je bio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Kako vi analizirate odnose Pantovčaka i Markova trga oko vanjske politike? 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mislim da je taj posjet, koliko god bio potreban, jer Hrvatska i Srbija imaju o čemu razgovarati, pokazao nešto drugo, da je posjet bio loše pripremljen i pokazale su se raspukline između premijera i predsjednice i imam dojam da je Vučić iskoristio podvojenost i iskoristio predsjednicu kao medij kako bi demonstrirao jednu vrstu odlučnosti ne samo svojoj publici, nego i Europskoj uniji, da se zalaže za dijalog i rješavanje problema. Ali Hrvatska nije iskoristila njegov posjet, Vučić je otišao, a ove teme ostaju na stolu - kazao je.

Tko je tu pogriješio, predsjednica ili premijer? 

- Naš Ustav ostavlja dovoljno prostora i premijeru i predsjednici za kreiranje vanjske politike. Nama će se prije dogoditi dijalog Hrvatske i turskog predsjednika Erdogana, dijalog Hrvatske i ruskog predsjednika Putina, dijalog s Vučićem, a čini mi se da nema dovoljno dijaloga između sukreatora hrvatske vanjske politike. Čini mi se da tu postoje i druge razdjelnice, koje javnost ne može dobro protumačiti, ali osjetimo njihove političke posljedice - riječi su Picule.

Najavili ste spremnost za kandidiranje na predsjedničkim izborima. Uz čiju biste potporu vi išli na izbore za Pantovčak?

- Prije svega moje stranke. Ja sam SDP-ovac i doista bih želio pomoći konsolidaciji SDP-a i volio bih da izborna 2019. godina bude uspješna za SDP. U tome sam spreman dati i osobni doprinos i zainteresiran sam SDP predstavljati na javnim izborima, ali o tome prvo treba razgovarati u stranci, ali ja sam se već izjasnio - jasno će Picula.

Koliko ste zadovoljni trenutnim zbivanjima u stranci?

- Mislim da bi se oni koji jesu nezadovoljni situacijom i javnom percepcijom SDP-a onime što će se dogoditi, to trebali izreći na izvještajnoj konvenciji SDP-a. Ja se nadam da će SDP do konca ove godine početi rješavati stvari koje ga opterećuju. Nadam se da ćemo se ujediniti i da ćemo biti spremni dati svoj doprinos i početi ih primjenjivati nudeći kvalitetne javne politike. Ja se nadam da će stanje zatečeno nakon odlaska bivšeg premijera biti "prevaziđeno" - kazao je Picula.

Odgovara li Zoranu Milanoviću ovakav SDP prije bitke za Pantovčak?

- Ne bih želio sudjelovati u širenju kalkulacija niti ičijim stvarnim ili probnim pretkampanjama - kazao je za kraj Picula.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.