News

Komentari 10

Pismo o povlačenju američke vojske iz Iraka: 'To je pogreška'

Pismo o povlačenju američke vojske iz Iraka: 'To je pogreška'

To pismo je pogreška, nepotpisano je, nije trebalo biti objavljeno. Jako je loše složeno, implicira da se povlačimo, a to nije istina. To je pogreška, ispričavamo se, rekao je general Mark Milley, prenosi CNN.

Vojna koalicija koju predvode Sjedinjene Američke Države objavila je u pismu da se povlači iz Iraka te da će se repozicionirati u nekoliko sljedećih tjedana.

Pismo je objavila agencija Reuters, a autentičnost je potvrdio irački vojni izvor, nešto kasnije i američke snage. 

No Amerikanci tvrde da to pismo nije trebalo izaći, da je nepotpisano te da nije baš tako kako se tvrdi u pismu. A tamo piše:

- U znak poštovanja prema suverenitetu Iraka, na zahtjev iračkog parlamenta i premijera, repozicionirat ćemo svoje snage u nadolazećim danima.

U.S. Army paratroopers assigned to 1st Brigade Combat Team, 82nd Airborne Division board an aircraft bound for the U.S. Central Command area of operations from Fort Bragg

Podsjećamo, irački parlament u nedjelju je izglasao rezoluciju kojom je pozvao da sve vojne snage povezane s američkom koalicijom napuste zemlju.

U Iraku je trenutno razmješteno oko 5000 američkih vojnika, a stanje je napeto nakon što su Amerikanci, na naredbu predsjednika Donalda Trumpa, u Iraku ubili iranskog generala Kasema Sulejmanija, drugog najmoćnijeg čovjeka Irana. 

POGLEDAJTE VIDEO

Iz iranskog državnog vrha to su shvatili praktički kao čin objave rata.

Amerikanci kažu da nema govora o povlačenju.

- To pismo je pogreška, nepotpisano je, nije trebalo biti objavljeno. Jako je loše složeno, implicira da se povlačimo, a to nije istina. To je pogreška, ispričavamo se - rekao je general Mark Milley, prenosi CNN.
 

Najčitaniji članci