News

Komentari 13

Pittsburgh nakon pokolja: 'Ovo je poput 9. rujna, otvara rane'

Pittsburgh nakon pokolja: 'Ovo je poput 9. rujna, otvara rane'

Pokolj je uzdrmao osjećaj sigurnosti u tom dijelu grada blizu sveučilišta u Pittsburghu, s ulicama omeđenim drvoredima, obiteljskim kućama i malim obiteljskim trgovinama, u kojemu živi velik broj studenata

"Ovo je poput 11. rujna (2001.), to nam otvara stare rane", rekla je Illene Hurwitz Schwartz, stanovnica židovske četvrti Squirrel Hill u Pittsburghu gdje je u subotu napadač ubio jedanaest vjernika u sinagogi.

Hurwitz Schwartz (62) obično ljenčari u nedjelju ujutro, ali je danas poranila kako bi popila kavu s drugim stanovnicima te uglavnom židovske četvrti kako bi si podigli moral nakon tog antisemitskog čina, najkrvavijeg u povijesti Sjedinjenih Država.

Pokolj je uzdrmao osjećaj sigurnosti u tom dijelu grada blizu sveučilišta u Pittsburghu, s ulicama omeđenim drvoredima, obiteljskim kućama i malim obiteljskim trgovinama, u kojemu živi velik broj studenata i zaposlenika sveučilišta.

Premda u četvrti Squirrel Hill živi velika židovska zajednica, ima tu kršćana, muslimana i dinamična azijska zajednica koja svake godine slavi kinesku Novu godinu. Muslimani i kršćani kažu da ponekad odlaze u sinagogu na obrede zajedno sa svojim židovskim prijateljima.

Nedjeljom se u toj četvrti obično održava sajam lokalnih proizvoda, ali ove nedjelje sve je pusto.

Rochel Tombosay (42), ortodoksna Židovka i majka osmero djece, ističe da je ovaj pokolj na šabat potvrdio njezine najgore strahove od antisemitizma.

"Moja se djeca boje", rekla je taj žena koja vodi neprofitnu organizaciju i zajedno s mužem prodaje na tržnici jaja, sir i sendviče s povrćem.

Ove nedjelje prodaje samo "sendviče solidarnosti" u kojima ima svega pomalo, u čast raznolikosti četvrti. Sav prihod od prodaje ići će za sinagogu.

Najčitaniji članci