Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
111 komentara

Plaća im 'skoči': Hrvati otkrili kako više zaraditi u Njemačkoj

Đakovo ne pamti kada se ovoliko mladih oženilo u tako kratkom roku. U subotu su u matičnom uredu u brak stupila čak četiri mlada para, a sve kako bi u Njemačkoj imali manje poreze

Foto: HTZ/Ivo Biočina
111 komentara

Mala vijećnica Grada Đakova prošle je subote zabilježila veliki broj vjenčanja pred matičarem - njih čak četiri. Kako piše Glas Slavonije, toliko se vjenčanja u subotu popodne ne pamti već godinama. 

Riječ je o mladim parovima iz grada i okolice koji su novi život potražili u Irskoj i Njemačkoj. U Đakovo se vraćaju na kratko, samo da se ožene u matičnom uredu, a za veliko slavlje i vjenčanja, kako sami kažu, trenutno nemaju vremena. 

U Njemačkoj je život samca vrlo skup, a porezi i davanja državi smanjuju se nakon što stupe u brak. 

- Odete li kao par, a da niste vjenčani, u Njemačku, idete u, kako oni kažu, 'prvu grupu', dakle prvu skupinu poreza, a to je porezna jedinica u kojoj vam jako puno skidaju s mjesečne plaće jer samci plaćaju najviši porez u Njemačkoj. Stoga su se moj sin i tada njegova djevojka, a sada naša mlada snaha u samo tjedan dana odlučili na odlazak u Njemačku, ali i na vjenčanje prije toga ovdje, u Đakovu, i to samo pred matičarom, toliko da zadovolje zakonsku formu i službeno budu vjenčani - kazala je jedna žena iz Đakova. Dodaje da na "brzinskim vjenčanjima" uz roditelje dođu još samo kumovi. 

- Vjenčanjem, postavši bračni par, u Njemačkoj su odmah ušli u nižu, drugu poreznu skupinu u kojoj su porezna davanja znatno manja. Sin kaže da mu je time razlika na plaći zasigurno od 300 do 400 eura. Dodaje da je kojim slučajem kao samac, nevjenčan, ostao u prvoj skupini, plaća bi mu bila možda oko 1100 eura, a ovako je 1580 eura - dodala je. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message