Obavijesti

News

Komentari 37

Plaćali ga 3200 dolara i to bez ugovora: 'Moramo to ispitati...'

Plaćali ga 3200 dolara i to  bez ugovora: 'Moramo to ispitati...'

Revizija je utvrdila da je za prosinac 2015. i 11 mjeseci 2016. osobi uplaćeno 262.312 kn, ali u kolovozu 2016. ugovor nije ponovno zaključen iako je osoba radila za veleposlanstvo RH u SAD-u i primala naknadu

VIDEO

Državni ured za reviziju u utorak je Saboru dostavio 110 izvješća o financijskim revizijama obavljenima za 12 korisnika državnog proračuna - HZZO, deset ministarstva i Poreznu upravu, te još 50 jedinica lokalne samouprave i 35 političkih stranaka. 

Uvjetno mišljenje revizije dobilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zbog nepravilnosti u računovodstvenom poslovanju i propusta u rashodima za intelektualne i osobne usluge. Utvrđen je zanimljiv angažman u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu. Naime, 2016. godine zaključena su dva ugovora o obavljanju administrativnih poslova s lokalnom osobom u trajanju od tri mjeseca za po svakom ugovoru. Dotičnoj osobi isplaćivala se naknada od 3200 dolara mjesečno, a ugovori bi se po isteku ponovno zaključivali. No utvrđeno je da je za prosinac 2015. i 11 mjeseci 2016. godine osobi uplaćeno 262.312 kuna, ali u kolovozu 2016. ugovor nije ponovno zaključen iako je angažirana osoba i dalje primala naknadu od 3200 dolara. Revizija je utvrdila da su te nakande uplaćivane bez ugovora sve do 13. svibnja 2017., a odobravao ih je veleposlanik. 

U spornom periodu ministri su bili Miro Kovač i Davor Ivo Stier. 

Bivši ministar Kovač istaknuo je kako on te ugovore nije zaključivao te su, za vrijeme dok je bio na čelu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, do listopada 2016. godine, ti ugovori raskinuti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Treba istražiti i ispitati zašto je netko i dalje primao plaću i nakon što ugovori nisu obnovljeni, kako je to moguće - rekao nam je Kovač. 

I u Ministarstvu branitelja je stanje sumnjivo jer je utvrđeno da za dio potraživanja od 2,782.078 kuna u 2016. godini resor Tome Medveda nije poduzimao mjere za potpunu naplatu, a u istoj godini Ministarstvo nije pokrenulo niti jednu mjeru naplate kredita iako je istekao rok od godine dana. Za 2015. godinu utvrđeno je da 116 korisnika nije opravdalo trošenje 2,810.658 eura. 

Uvjetna mišljenja dobila su i Ministarstva kulture, znanosti i obrazovanja, obrane, prometa, pravosuđa i poljoprivrede. 

U slučaju Ministarstva znanosti riječ je ok 122 stana u Borovju koje ima u svojem vlasništvu. U 2016. godini od njih 122, u najmu je 26, 12 se koristi i nakon isteka ugovora u najmu, 21 je bespravno useljen, a 63 zjape prazna. 

Ministarstvo pravosuđa, utvrdila je revizija, pogrešno je evidentiralo i nerealno iskazivalo vrijednosti svojih nekretnina. Također je, bez prethodne objave, 2013. provelo pregovarački postupak za nabavu Microsoft licenci te 2016. zaključilo ugovor o nabavi vrijedan 16 milijuna kuna s PDV-om iako je ta nabava trebala ići preko Središnjeg državnog ureda za javnu nabavu. 

Uvjetno mišljenje za Ministarstvo poljoprivrede revizija je dala zbog niza netočnih knjiženja potraživanja, dugovanja te prihoda i rashoda, a i upozorila da je od 2015. povećan rizik da poljoprivedni poticaji iz EU fondova za održavanje pašnjaka odlaze tamo gdje ne treba, piše Jutarnji list. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina