Obavijesti

News

Komentari 262

Plaće malo veće, no to nije sve: Hrvati, hrana će biti - jeftinija!

Plaće malo veće, no to nije sve: Hrvati, hrana će biti - jeftinija!
1

Prema zadnjoj verziji porezne reforme Opća stopa PDV-a ostaje ista, ali PDV na meso, ribu, voće i povrće pada 13 posto, što bi automatski trebalo značiti da će biti jeftinije što će puno značiti svakom građaninu

VIDEO

Prema posljednjoj verziji porezne reforme koju je pripremilo Ministarstvo financija, opća stopa PDV-a ipak ostaje ista, ali će se manje oporezivati neki poljoprivredni proizvodi, ukidaju se oba doprinosa na plaće, stopa poreza na dohodak od 36 posto primjenjivat će se na plaće veće od 25.000 ili 35.000 kuna, a doprinos za zdravstveno osiguranje povećat će se za 1,5 posto. Informacija je za 24sata neslužbeno potvrđena iz Ministarstva financija.

Za koliko će rasti plaće?

Kako navodi Jutarnji list, ukidaju se doprinos za zapošljavanje i doprinos za zaštitu na radu. Doprinos za zapošljavanje se plaća po stopi od 1,7 % i plaćaju ga svi. Tako se godišnje prikupi 1,5 milijardi kuna. Doprinos za zaštitu na radu plaća se po stopi od 0,5 % i na taj način se godišnje od građana prikupi 600 milijuna kuna.

Što se tiče poreza na dohodak, u posljednjoj verziji porezne reforme stopa od 36% ipak ostaje, ali se povećava prag za oporezivanje na 25.000 ili 35.000 kuna, kako bi značajnije rasle plaće kvalificiranom kadru poput liječnika, IT stručnjaka i farmaceuta. Sada oko 20.000 ljudi zahvaća ova najviša stopa, a povećanjem praga daje se prostor i poduzetnicima da povećaju plaće čime bi utjecali na odluku o ostanku mladih u Hrvatskoj. Sada se sve plaće veće s osnovicom od 17.500 kuna oporezuju po stopi od 36 %, a sve one manje od tog iznosa, do 3800 kuna koliko iznosi neoporezivi dio, oporezuju se po stopi od 24 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ukidanjem doprinosa za zapošljavanje i doprinosa za zaštitu na radu prosječna plaća od 10.000 kuna bruto rasla bi za oko 220 kuna.  No, budući da se planira i povećanje doprinosa za zdravstveno osiguranje s 15 na 16,5 posto, jer taj sustav gomila dugove, izvjesno je da će povećanje plaća biti manje, odnosno čini se kako bi to moglo gotovo anulirati rast plaća.

Ništa od poskupljenja cigareta i alkohola?

Također, s obzirom na taj 'detalj', povećanje doprinosa za zdravstveno osiguranje, izvjesno je da će se ipak odustati od povećanja trošarina za 50 posto na alkohol i duhanske proizvode.

Jeftinija hrana

Ono što se mora izdvojiti kao najvažnija vijest u ovoj poreznoj reformi jest da će se PDV na meso, ribu, voće i povrće smanjiti na 13 posto, što bi automatski trebalo značiti i njihove niže krajnje cijene - dakle hrana će biti jeftinija, a to će, pak, puno značiti za svakog građanina Hrvatske.

Stupa na snagu početkom godine?

Nakon što se u ponedjeljak porezna reforma predstavi na Predsjedništvu HDZ-a,  u utorak će se predstaviti i koalicijskim partnerima. Plan je da se u rujnu predstavi u Saboru, a na snagu bi trebala stupiti početkom iduće godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 262
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!