Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

'Planinar je visio na okomitoj stijeni na užetu svog kolege...'

Puna tri sata trajala je potraga za planinarom na Biokovu. Sudjelovali su pripadnici HGSS-a i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Akcija se odvijala na okomitoj stijeni na oko 600 metara nadmorske visine

Foto: HGSS
28 komentara

Uvijek kada sam u akcijama spašavanja na Biokovu imam strahopoštovanje prema ovoj planini. Uistinu je bila vrlo složena akcija prilaska unesrećenom jer se praktički radilo u okomitoj stijeni gdje je rotor na samo dva metra udaljenosti od stijene. Uz to pred kraj akcije spašavanja započela je i kiša te je vjetar pojačavao snagu što je još više usložnjavalo cijelu akciju.

Foto: ministarstvo obrane

Pripadnici HGSS-a uspjeli su planinara najprije spustiti na nižu poziciju i stabilizirati mu nogu, a nakon toga uz pomoć užeta prevezli smo ga na nogometno igralište u Baškoj i dalje do KBC Split - kazao je natporučnik Marko Maradin.

Foto: HGSS

Naime, posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sudjelovala je jučer u popodnevnim satima sa helikopterom Mi-8 MTV u iznimno zahtjevnoj akciji spašavanja ozlijeđenog planinara na planini Biokovu.

Foto: HGSS

Odlomio mu se komad stijene i ozlijedio mu nogu

U akciji spašavanja sudjelovali su i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), a akcija se odvijala na okomitoj stijeni na oko 600 metara nadmorske visine.

Foto: HGSS

Kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV natporučnik Marko Maradin kazao je nakon uspješne akcije spašavanja kako je planinar visio na užetu drugog planinara, koji ga je pridržavao jer mu se odlomio komad stijene i ozlijedio mu nogu. 

Ostatak letačke posade činili su kopilot natporučnik Ivan Burčul te tehničari letači časnički namjesnik Saša Lukić i narednik Frane Franić.

Foto: ministarstvo obrane

Ovo je 13. akcija potrage i spašavanja u ovoj godini u kojoj su sudjelovale letačke posade Eskadrile transportnih helikoptera.

Možda vas zanima i ovo:
Message