Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Planinar umro na Dinari, tijelo zbog vjetra izvlačili cijelu noć

Član Planinarskog kluba Junac iz Zagreba tijekom uspona na Dinaru srušio se i prestao disati. Pomoć je zvao njegov kolega. Spašavanje je trajalo do petka ujutro

9 komentara

U četvrtak predvečer podno samog vrha Dinare Sinjala preminuo je planinar, član Planinarskog kluba Junac iz Zagreba, koji se penjao sa svojim klupskim kolegom. Oko 19.30 sati se srušio i prestao disati. Spašavatelji šibenske stanice HGSS-a odmah su krenuli u akciju izvlačenja tijela, koja je potrajala čitavu noć. 

Morali su lijegati na tlo da ih orkanski vjetar ne odnese

- Na Dinari je bilo 20 stupnjeva hladnije nego u Kninu, jedva nešto iznad nule, a puhao je snažan vjetar, orkanski, tako da smo na trenutke morali lijegati na tlo da nas ne odnese - ispričao nam je gorski spašavatelj Anton Vukićević. 

Prema riječima pročelnice šibenske stanice HGSS-a Blanke Lučić, spuštao se mrak i vjetar pojačavao snagu, ali u akciju izvlačenja planinara koji je ostao uz svog preminulog prijatelja krenulo se istog trena. 

Planinar je našao zavjetrinu i dobro se utoplio

- Zahvaljujući iskustvu, planinar je našao zavjetrinu i dobro se utoplio do dolaska spašavatelja. Radilo se o području nepristupačnom za terensko vozilo pa je trebalo dosta hoda do mjesta nesreće, gdje su spašavatelji stigli u 23.45 sati. Za to vrijeme drugi tim spašavatelja pristupio je izvlačenju tijela sa mariner nosiljkom - ispričala je pročelnica Lučić. 

S obzirom da Dinara nije pokrivena signalom za radio stanice i mobitele, treći tim spašavatelja je koordinirao akcijom s mjesta podno Dinare znanom kao Markov grob. Nakon vrlo zahtjevnog izvlačenja tijelo je predano mrtvozorniku u 5.10 sati. Ukupno je u akciji sudjelovao 21 spašavatelj. 

Možda vas zanima i ovo:
Message