Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Planinar umro na Dinari, tijelo zbog vjetra izvlačili cijelu noć

Član Planinarskog kluba Junac iz Zagreba tijekom uspona na Dinaru srušio se i prestao disati. Pomoć je zvao njegov kolega. Spašavanje je trajalo do petka ujutro

9 komentara

U četvrtak predvečer podno samog vrha Dinare Sinjala preminuo je planinar, član Planinarskog kluba Junac iz Zagreba, koji se penjao sa svojim klupskim kolegom. Oko 19.30 sati se srušio i prestao disati. Spašavatelji šibenske stanice HGSS-a odmah su krenuli u akciju izvlačenja tijela, koja je potrajala čitavu noć. 

Morali su lijegati na tlo da ih orkanski vjetar ne odnese

- Na Dinari je bilo 20 stupnjeva hladnije nego u Kninu, jedva nešto iznad nule, a puhao je snažan vjetar, orkanski, tako da smo na trenutke morali lijegati na tlo da nas ne odnese - ispričao nam je gorski spašavatelj Anton Vukićević. 

Prema riječima pročelnice šibenske stanice HGSS-a Blanke Lučić, spuštao se mrak i vjetar pojačavao snagu, ali u akciju izvlačenja planinara koji je ostao uz svog preminulog prijatelja krenulo se istog trena. 

Planinar je našao zavjetrinu i dobro se utoplio

- Zahvaljujući iskustvu, planinar je našao zavjetrinu i dobro se utoplio do dolaska spašavatelja. Radilo se o području nepristupačnom za terensko vozilo pa je trebalo dosta hoda do mjesta nesreće, gdje su spašavatelji stigli u 23.45 sati. Za to vrijeme drugi tim spašavatelja pristupio je izvlačenju tijela sa mariner nosiljkom - ispričala je pročelnica Lučić. 

S obzirom da Dinara nije pokrivena signalom za radio stanice i mobitele, treći tim spašavatelja je koordinirao akcijom s mjesta podno Dinare znanom kao Markov grob. Nakon vrlo zahtjevnog izvlačenja tijelo je predano mrtvozorniku u 5.10 sati. Ukupno je u akciji sudjelovao 21 spašavatelj. 

Možda vas zanima i ovo:
Message