Obavijesti

News

Komentari 10

Planinar visio sa stijene, spasili ga GSS-ovci i vojni helikopter

Pripadnici HGSS-a uspjeli su planinara spustiti na nižu poziciju i stabilizirati mu nogu. Uz pomoć užeta prevezli smo ga na nogometno igralište u Baškoj i dalje do KBC Split, kaže natporučnik Marko Maradin

VIDEO

Helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva spašavao je u subotu poslijepodne ozlijeđenog planinara s Biokova. Akcija je trajala puna tri sata.

U akciji spašavanja sudjelovali su i GSS-ovci, a akcija se odvijala na okomitoj stijeni na oko 600 metara nadmorske visine.

Kapetan posade helikoptera natporučnik Marko Maradin izjavio je da je planinar visio na užetu drugog planinara, koji ga je pridržavao jer mu se odlomio komad stijene i ozlijedio mu nogu.

- Uvijek kada sam u akcijama spašavanja na Biokovu imam strahopoštovanje prema ovoj planini. Uistinu je bila vrlo složena akcija prilaska unesrećenom jer se praktički radilo u okomitoj stijeni gdje je rotor na samo dva metra udaljenosti od stijene - rekao je Maradin.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Natporučnik Maradin dodao je da je pred kraj akcije spašavanja počela i kiša, vjetar je pojačavao snagu što je još više otežavalo cijelu akciju.

- Pripadnici HGSS-a uspjeli su planinara spustiti na nižu poziciju i stabilizirati mu nogu, a nakon toga uz pomoć užeta prevezli smo ga na nogometno igralište u Baškoj i dalje do KBC Split - kaže. 

U helikopteru su bili i kopilot natporučnik Ivan Burčul te tehničari letači časnički namjesnik Saša Lukić i narednik Frane Franić.

Ovo je 13. akcija potrage i spašavanja u ovoj godini u kojoj su sudjelovale letačke posade Eskadrile transportnih helikoptera.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a