Obavijesti

News

Komentari 171

Plati ili krepaj! Čazmi ukidaju laboratorij za analizu krvi

Plati ili krepaj! Čazmi ukidaju laboratorij za analizu krvi
1

Krv će se vaditi kod liječnika obiteljske medicine te će se nalaz raditi u 80 kilometara udaljenom Daruvaru. Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak tražio je pomoć i od Udruge pacijenata

VIDEO

To je totalna katastrofa i nedopustivo. Žele nas pretvoriti u građane drugog reda bez prava na osnovnu zdravstvenu zaštitu.
Tim je riječima gradonačelnik Čazme Dinko Pirak komentirao najave da će Čazma ostati bez laboratorija u Domu zdravlja. Zamišljeno je da se krv ubuduće, umjesto u laboratoriju, vadi kod liječnika obiteljske medicine i potom vozi na analizu u 80 kilometara udaljeni Daruvar.

Zbog svega je gradonačelnik Pirak odaslao i dramatičan dopis Udruzi hrvatskih pacijenata moleći je za pomoć.

- A što je s hitnim slučajevima? Što ako bolesno dijete treba hitan nalaz krvi? Bjelovarci bez problema sve obavljaju u bolnici u roku od nekoliko sati, a nas ostavljaju bez primarne zdravstvene zaštite, koja je osnova svega - kaže Pirak okrivljujući za sve Bjelovarsko-bilogorsku županiju, koja organizira kompletnu mrežu zdravstvene zaštite, i župana Damira Bajsa, koji je, tvrdi Pirak, zatražio ukidanje laboratorija u Čazmi.

Nedopustivo je, kaže Pirak, i to što je Bajs nedavno rekao da je laboratorij u Čazmi nadstandard i, ako ga grad Čazma želi, morat će platiti iz gradskog proračuna.

Župan Bajs, pak, kaže da županija u slučaju čazmanskog laboratorija samo čini ono što se nalaže pravilnik Ministarstva zdravlja. Samo ministar zdravlja, tvrdi, može promijeniti pravilnik.

- Mi želimo da laboratorij ostane u Čazmi. Zato smo od HZZO-a i zatražili produljenje ugovora, što je i odobreno. Tako će laboratorij sigurno raditi do 1. srpnja, a hoće li raditi nakon toga ovisi o ministru zdravlja.
Uostalom, uspjeli smo sačuvati i jedan tim opće medicine u Čazmi koji je također trebao biti ukinut - tumači Bajs dodajući da su zbog istog pravilnika bez laboratorija ostali Garešnica i Grubišno Polje te da je zatražio i sastanak s ministrom.
Brani se i od gradonačelnikovih optužbi da nameće nadstandard.

- Nadstandard je sve ono za što HZZO ne želi platiti, pa ako prestanu plaćati za laboratorij u Čazmi, i on će biti nadstandard - pojašnjava Damir Bajs.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 171
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca