Obavijesti

News

Komentari 13

Plavi dijamant ima 122 karata i lošu karmu: Vrijedi 550 mil. kn

Plavi dijamant ima 122 karata i lošu karmu: Vrijedi 550 mil. kn
3

Stručnjaci su vjerovali kako plavi dijamant veći od 100 karata ni ne postoji, a onda su ga pronašli u rudniku Cullinan u JAR-u. Do aukcije ga čuvaju na tajnoj lokaciji

VIDEO

Američka tvrtka Petra Diamonds Ltd pohvalila se nevjerojatnim otkrićem rijetkog plavog dijamanta od 122 karata u rudniku Cullinan u JAR-u. Procjenjuje se kako bi mogao postići cijenu od nevjerojatnih 60 milijuna funti (550 milijuna kuna).

Novootkriveni je velik kao jagoda, a teži 25 grama. Rudnik Cullinan poznat je po gigantskom dragom kamenju. Plavi dijamant od 29,6 karata koji je pronađen u njemu postigao je cijenu od pola milijuna po karatu prije nekoliko mjeseci.

Stručnjaci su vjerovali kako ne postoji plavi dijamant veći od 100 karata. Dijamant dobije plavu boju od kemijskog elementa Bor koji ostane u kristalnoj strukturi. Što je dijamant plaviji, to mu je vrijednost veća. Ipak, najrjeđi su crveni, koji se gotovo nikada ne pronađu.

Dijamant se trenutačno čuva na tajnoj lokaciji u Johannesburgu. Nakon prodaje će se rezati i obraditi. Najveći dijamant na svijetu pronađen je u tom rudniku 1905. godine. Imao je 3106 karata. Rudar koji ga je pronašao nije ni vjerovao da je pravi jer je bio preveliki. Završio je kod britanskog kralja Edwarda VII. Od njega su napravili manje dijamante koji su ugrađeni u njegovoj krunu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Plavi dijamant dolazi s lošom karmom?

Međutim, tko god kupi plavi dijamant mora biti svjestan da možda kupuje i lošu karmu. Navodno je uklet za svakoga tko ga posjeduje. 

Ukleti plavi dijamant od 45 karata vrijedan je više od 200 milijuna funti. Vjeruje se kako ga je Jean Baptiste Tavernier 1653. godine ukrao iz kipa hinduističke božice Site. Ubili su ga bijesni psi u 85. godini. Nakon toga završio je kod Luja XVI. i Marije Antoanete, koji su završili na giljotini. Zatim je prokrijumčaren u Englesku. Lord Francis Hope morao ga je prodati nakon bankrota. Još jedna navodna žrtva je ruski princ Ivan Kanitovski kojeg su ubili revolucionari. Trenutačno je u muzeju Smithsonian u Washingtonu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a