Obavijesti

News

Komentari 22

Plemić i vođa britanskih fašista bio je osobni Hitlerov prijatelj

Plemić i vođa britanskih fašista bio je osobni Hitlerov prijatelj
1

Karizmatični govornik, popularni šminker i zavodnik Oswald Mosley 1932. osnovao je Britansku udrugu fašista a u okviru nje 'blackshirts', partijsku gardu u crnim uniformama...

VIDEO

Britanski fašist Sir Oswald Mosley osnivač i vođa Britanske unije fašista (British Union of Fascists – BUF) pripadao je britanskoj aristokraciji, a bio je poznat po ljubavnim aferama koliko i po radikalnim idejama. Potomak ugledne engleske plemićke veleposjedničke obitelji, elokventni i markantni Mosley pohađao je elitne britanske privatne škole, a kao vrlo mlad časnik u Prvom svjetskom ratu bio je teško ranjen. Zainteresirao se za politiku.

22996746

Ovaj bivši laburistički ministar bez portfelja, koji je svojedobno bio i član Donjeg doma kao konzervativac (bio je najmlađi zastupnik u britanskoj povijesti) na kraju je postao fašist. Nezadovoljan politikom svoje zemlje 1932. osnovao je Britansku uniju fašista koja se u vrijeme svoje najveće popularnosti hvalila članstvom od 50 tisuća ljudi.

Htio je fašističku Britaniju

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kao glavni zastupnik radikalne desnice bio je u bliskim kontaktima sa svjetskom fašističkom elitom, a u početku je zapravo njegova fasciniranost tim režimima bila zbog ekonomske reforme i fantastičnih rezultata preporoda Njemačke i Italije.

210164137

Uoči Drugog svjetskog rata pravio je ispade sa svojim pristašama i zahtijevao sporazum s Hitlerom. Mosley je zapravo imao nerealne planove - preuzeti vlast u Britaniji i pretvori je u fašističku diktaturu po uzoru na Treći Reich.

Britanska ga je vlast isprva tolerirala, pa je stekao dosta pristaša. Čak su ga podržavale i neke popularne dnevne novine. No, ipak nije postao toliko snažan da na izborima osvoji mjesto u parlamentu.

Građani Londona nisu htjeli crnokošuljaše

Na današnji dan 1939. njegova Unija održala je najveći politički skup zatvorenog tipa u Velikoj Britaniji iako dvije i pol godine ranije nije uspio u svom naumu da njegovi crnokošuljaši marširaju kroz ulice londonskog East Enda. Taj je događaj, nazvan “bitkom za Cable Street”. Naime, londonski East End bila je četvrt u kojoj su uglavnom živjele irske i židovske izbjeglice i imigranti.

Vlada je dozvolila marš usprkos žestokim prigovorima, a tog se dana skupilo oko pet tisuća fašista u dugoj uniformiranoj koloni, deset tisuća policajaca i preko 300 tisuća građana koji fašistima nisu dali proći. Kada se Mosley pojavio da povede svoje pristaše, policija je postupila po naređenju pokušavajući im omogućiti prolaz kroz gradske četvrti. 

No građani East Enda  postavili su barikade ne želeći u svom gradu fašistički marš. Slogan pod kojim su građani stajali ujedinjeni, bio je onaj koji se u to vrijeme koristio u španjolskom građanskom ratu: No pasaran! They shall not pass! (Oni neće proći)

Sir Oswald Mosley on the day of the

Policija je postavila svoje ljude između sukobljenih strana. No dok su jedni odrađivali svoj posao, drugi su sklanjali barikade da bi se marš ipak mogao održati. Građani su pobjesnili i napali policiju. Gađali su ih pikado strelicama, bacali špekule pod policijske kon je, a žene i djeca su policiju gađali jajima, krumpirima, loncima za cvijeće, trulima voćem i povrćem, vrelom vodom, kantama za smeće. Iz daljine su gađani komadima betona i ciglama.. Nastao je totalni kaos.

Metropolitan Police officers, Battle of Cable Street

Mosley je nakon nekog vremena naredio povlačenje svojih crnokošuljaša. U prosvjedima je ranjeno 200-injak osoba, 150 ih je privedeno, a ulice su još danima izgledale kao da se tamo vodio pravi rat

Preljubnik Mosley oženio se u Goebbelsovoj kući

Kao 24- godišnjak Mosley se oženio Lady Cynthijom Curzon, kćeri potkralja Indije lorda Curzona. Varao ju je s njezinom mlađom sestrom i njezinom maćehom, a prije braka bio je u vezi s njezinom starijom sestrom. Dobili su troje djece.

Ona je preminula je 1933. godine, u dobi od samo 34 godine a sir Oswald nije dugo tugovao. Oženio se svojom dugogodišnjom ljubavnicom, kontroverznom Dianom Mitford, jednom od šest sestara Mitford, važnih članica otmjenog britanskog društva između dva svjetska rata.

The Mitford Sisters

Ona je bila oko 14 godina mlađa od njega, velika nacistička simpatizerka, udata s dvoje male djece. Kad joj je muž umro, odlučila se udati za svog ljubavnika Moselyja kojem je u međuvremenu umrla i žena.  Vjenčali su se 1936. u nacističkoj Njemačkoj, u domu Hitlerovog ministra propagande Josepha Goebbelsa. Gost na tom vjenčanju bio je Adolf Hitler koji je 30-ih godina s mladenkinom sestrom Unity Mitford bio u vezi. Mosley i Diana dobili su dvoje djece.

Do kraja ostao vjeran svojim idejama

Tijekom Drugog svjetskog rata bio je i pritvoren, a Britanskoj uniji fašista bilo je zabranjeno djelovanje. Nakon rata Sir Oswald Mosley boravio je većinom izvan Velike Britanije. Ni tada nije odustao od svojih stajališta.

330051541

Preminuo je na današnji dan pokraj Pariza, u mjestu Orsayu gdje je posjedovao mali dvorac. U trenutku smrti imao je 84 godine.
BBC ga je 2006. godine izabrao za najgoreg Britanca 20 stoljeća.


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti