Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

'Plenković i Divjak krivi su za kaos u obrazovnom sustavu!'

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u ponedjeljak je poručio da su za kaos u obrazovnom sustavu najodgovorniji premijer Andrej Plenković i ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak

Zagreb: SDP predstavio plan za povećanje plaća u zdravstvu i obrazovanju
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
58 komentara

Nama u SDP-u je cilj da se djeca što prije vrate u škole, zbog čega podržavamo sindikate u zahtjevu da im se poveća koeficijent složenosti poslova. Svima je jasno da štrajk predugo traje, da trpe djeca i roditelji i takva situacija je neodrživa. Za ovaj kaos u obrazovnom sustavu i za propast obrazovne reforme najodgovorniji su predsjednik Vlade Plenković i njegova bahatost i samovolja te resorna ministrica Divjak koja je svojim postupanjem u potpunosti ugrozila školski sustav, istaknuo je Bernardić nakon stranačke tribine posvećene reformi pravosuđa.

Divjak apsolutno treba otići iz Vlade jer se pokazala potpuno nedoraslom situaciji jer se tako dugo najavljivana reforma u ovoj godini svela na štrajk profesora, djecu koja ne idu u školu i na nabavku jeftinih tableta od kojih pola ne radi, smatra Bernardić. Naš je cilj da se učiteljima vrati dostojanstvo kako bi zemlja mogla neometano funkcionirati jer u svim resorima vlada neizdrživ kaos, dodao je.

Zagreb: Predstavnici obrazovnih sindikata dolaze u Vladu na pregovore PREPOROD PROTIV RIBIĆA Svađa sindikata: Ne smijemo pristati, nismo se za to borili!

Bernardić ne očekuje da će se, prihvati li Vlada zahtjeve prosvjetara za povećanje koeficijenata, pokrenuti lavina sličnih zahtjeva ni da će biti udara na proračun, jer je Vlada sa sindikatom javnih službi ovih dana dogovorila njihov kolektivni ugovor zbog čega smatra da neće biti nikakvih posebnih potresa.

Dodao je i da se sindikat liječnika i zdravstvenih radnika s pravom buni jer su izloženi velikom pritisku posla i rade danonoćno, a to im nije adekvatno plaćeno.

Čelnik SDP-a ukazao je i na problem nepovjerenja koji je stvorio premijer Plenković jer je najprije govorio da nema novca da bi se pokazalo da ga ipak ima, a i nezadovoljstvo je izazvalo i to što 35 dana nije sindikate pozvao na razgovor. Glavna kriza u Hrvatskoj je kriza povjerenja u institucije, poručio je.

Na tribini „Budućnost pravosuđa: potrebne reforme“ čelnik SDP-a uvodno je ocijenio da u Hrvatskoj situacija u pravosuđu nikada nije bila gora.

- Građani osjećaju nepravdu na svakom koraku, a najveća nepravda koju osjećaju je kada vide da zakoni u ovoj zemlji nisu jednaki za sve, da su silovatelji na slobodi, da nema kazna za lopove, da moćnici i korumpirani političari godinama izbjegavaju ruku pravde, upozorio je.

DETALJI VLADINE PONUDE Platit će im dane u štrajku, ali nastava mora početi u utorak!

Također je naglasio da prema podacima Transparency internationala na ljestvici percepcije korupcije zadnje tri godine tonemo među sve korumpiranije zemlje svijeta.

Korupciju u Hrvatskoj smatra sistemskom pojavom koja se prelijeva na sve sfere društva, koja je i posljedica loše vlasti. Ne znam, kaže, što bolje opisuje aktualnu vlast u Hrvatskoj – to što je ovo ljeto, zbog sumnje u koruptivne radnje moralo otići pola Vlade ili što se takva Vlada još uvijek održava na vlasti zahvaljujući političkoj korupciji.

Upozorio je i na „pojedine neodirljive suce koji se ponašaju kao da su iznad zakona“ te nejednake sudske prakse, zaključivši da je u Hrvatskoj sve toliko upropašteno, uključujući i pravosuđe da nam treba novi početak zbog čega SDP predlaže korjenitu, nikad veću reformu pravosuđa, kao osnovni preduvjet razvoja naše zemlje.

Grmoja: Za kaos odgovoran Plenković jer je tek sada počeo razgovarati o koeficijentu

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja izjavio je u ponedjeljak kako je za kaos u državi koji je nastao zbog štrajka učitelja i nastavnika odgovoran predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je tek jučer, 35. dana štrajka, otvorio razgovore o koeficijentima.

- Ovo je najdulji štrajk ikad, traje 36. dan, a za kaos u državi odgovoran je premijer Plenković jer je maknuo ministricu iz pregovora i preuzeo odgovornost, a ministrica uopće ne sudjeluje u rješavanju problema i mi ministrice praktički ni nemamo. Ona je odgovorna za neprovođenje reforme, rekao je Grmoja na konferenciji za novinare.

Naglasio je da je tek sinoć Plenković otvorio razgovore o koeficijentu koji je od početka ključan sindikatima, a štrajk je mogao biti odavno gotov da se to ranije napravilo.

- Zbog neodgovornosti i bahatosti premijera to nije učinjeno i zbog toga u državi traje izvanredno stanje, a ispaštaju djeca, roditelji i cijeli sustav obrazovanja, ustvrdio je Grmoja.

Dobro je, dodaje, da je premijer konačno najavio da će se Vlada napokon uhvatiti u koštac sa sustavom plaća u kojem vlada potpuni nered, a očito se trebao dogoditi ovakav bunt da se krene u sređivanje sustava plaća koji je krajnje nepravedan.

Sustav plaća trebalo je već odavno urediti, a to se uporno odgađalo jer Vlada za to nije imala hrabrosti, kazao je Grmoja.

Podsjetio je kako Most već tri godine govori da je nužno mijenjati postojeći sustav plaća, nagrađivati sposobne, kažnjavati one koji ne rade svoj posao, smanjiti državnu administraciju I ukinuti županije kao leglo uhljebništva.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message