Obavijesti

News

Komentari 28

'Plenković me se nije odrekao, s njim se i dalje dobro slažem'

'Plenković me se nije odrekao, s njim se i dalje dobro slažem'
1

Ja sam razriješen u koalicijskom preslagivanju, da budemo precizni. Ponuđeno mi je mjesto u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, raspravljali smo, kaže Barišić...

VIDEO

Bivši ministar znanosti i obrazovanja, Pavo Barišić, gostovao je u emisiji Točka na tjedan na N1 televiziji.

Prošlog tjedna ste smijenjeni, jedini ste koji je smijenjen i Vaš resor je dan HNS-u, kako to komentirate?

- Nisam smijenjen, ja sam razriješen u koalicijskom preslagivanju, da budemo precizni. Ponuđeno mi je mjesto u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, raspravljali smo, zahvalan sam premijeru Plenkoviću koji mi je ukazao to povjerenje i što je u koalicijskom dogovoru inzistirao na tome.

Zašto ste odbili?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Premijeru je bilo stalo da ostanem u Vladi, nastavim surađivati i mislio sam da bi to bilo dobro, ali pojavilo se nekoliko razloga, između ostalog i privatne prirode, i na kraju sam se morao zahvaliti i vratio sam se znanstvenoj zajednici i radu u Institutu za filozofiju koji uskoro slavi 50. obljetnicu. Vratio sam se brojnim projektima, završavam trilogiju koju objavljujem s akademikom s bavarske akademije. Prije dvije godine smo objavili prvi svezak, a sada završavamo treći svezak.

Nadam se da ćete paziti na fusnote ovaj put.

- Mislim da je reakcija devet uglednih znanstvenika iz Francuske, Njemačke i Hrvatske pokazala da u svemu tome i znanstvenici mogu napraviti pogrešku. Analiza Inoslava Beškera je itekako meni pohvalna i u zaključku je naveo da je riječ o pogrešci, ne o plagijatu.

Dobili ste veliku potporu uglednika, ali mnogi su tražili i da vas se smijeni. Je li Vam žao što je Đikić napustio zemlju zbog Vašeg slučaja?

On je rekao da je zbog odnosa rektora u Splitu prema njemu otišao iz Hrvatske. Naravno da mi je žao, žao mi je za svakog uglednika koji napusti Hrvatsku. Ja sam svu dokumentaciju koja se odnosi na moj slučaj stavio na svoju mrežnu stranicu i tamo možete vidjeti niz uglednih znanstvenika, poput pisma u kojem je opisana politička smicalica iza mog slučaja. Na mene je utjecala pozitivna reakcija akademske zajednice koja je stala uz mene i pokazala zrelost, moji brojni studenti su također stali u moju zaštitu, suprotstavili su se neutemeljenim optužbama. Posebno me dirnulo što su i sa Sveučilišta u Mostaru stali uz mene.

Riječka rektorica Prijić Samardžija kaže da akademska zajednica u RH ima veliki problem s plagiranjem, gleda li se na plagiranje u Hrvatskoj olako?

- Ne bih tako promatrao, morate u ovakvim slučajevima postaviti stvari kakve jesu i urediti takve stvari pravilnicima i propisima. Odluka Ustavnog suda je pokazala da Odbor za etiku nije imao ovlasti postupati u mom slučaju, da je narušen Zakon o znanstvenoj djelatnosti i temeljno ustavno načelo o autonomnosti sveučilišta. Reakcija akademske zajednice je pokazala zrelost i to je jamstvo da ćemo dobro postupati.

Čeka se još pravorijek iz Njemačke?

- Prošla su četiri mjeseca, ja službeno nisam dobio nikakve obavijesti, to ne postoji, ne postoje osnove za preispitivanje moje doktorske disertacije. Ne znam ništa službeno, ako doznate nešto recite mi. Nemam razloga za zabrinutost, ponosan sam doktor njemačkog sveučilišta i alumnus i časno nosim tu titulu.

Nakon optužbe i rasprave o smjeni Plenković je stao čvrsto uz Vas. Je li Vas sad razočaralo što Vas se na neki način odrekao?

- Ja sam i dalje u dobrim odnosima s Plenkovićem i nije me se odrekao. Nakon što mi je rečeno da je dogovoreno mjesto u ministarstvu obrazovanja otišao sam časno i nije mi palo na pamet raspravljati. Plenković je uveo nove standarde u hrvatskoj politici. Bilo je objavljeno da sam se ja osam sati grčevito držao za stolicu i to ovdje želim demantirati, ja sam se njim razgovarao, ali sam mu rekao da je njegovo pravo imenovati i razriješiti suradnike.

Bio je to dan prepun događaja, on je za Vas izdvojio osam sati?

- U prekidima, u međuvremenu je bila i sjednica Vlade i pregovori.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a