Obavijesti

News

Komentari 52

Plenković: Mi nećemo zamarati birače, 15.8. smo u punoj snazi

Plenković: Mi nećemo zamarati birače, 15.8. smo u punoj snazi
1

U ovim okolnostima Hrvatska mora imati stabilnu Vladu. I to je razlog zašto sada idemo na izbore. Nakon izbora, tijekom ljetnih mjeseci treba odmah formirati većinu, tvrdi Plenković

VIDEO

HDZ će pobijediti, mi očekujemo da naš rezultat bude u okvirima prošlih izbora kad su nam brojne ankete davale manje mandata nego što smo ih dobili. Idemo u izbore s velikim postignućima - Hrvatska je danas puno bolja zemlja nego prije četiri godine, rekao je Andrej Plenković za Jutarnji list uoči parlamentarnih izbora u nedjelju. 

Na tvrdnju da bi Škoro pristao koalirati s HDZ-om, ali samo ako Plenković nije premijer, on tvrdi: 

POGLEDAJTE VIDEO: Najbolje fore o debati 

Pokretanje videa...

Najbolje fore o debati: 'Tri dana kasnije, Bero i dalje traži papir' 02:23

- Ucjena premijerskim mjestom, koju je Most promovirao 2015., nevjerojatna je teza onih koji nikad nisu upravljali zemljom, koji ne razumiju kako funkcionira Vlada, ne razumije što znači politički autoritet u ovakvom političkom sustavu, gdje je uloga predsjednika Vlade vodeća u političkom životu. I uopće ići s tim konceptom politički je bezobrazno i funkcionalno neprovedivo. I 2016. uputio sam poruke da takve ucjene ne dolaze u obzir, a sada sam s ovim iskustvom još čvršći u tom stajalištu. Da nam to uvjetuje bilo tko na sceni, nema šanse da se to dogodi. Principijelno, na takve stvari uopće pomišljati je pogreška - rekao je. 

'Zakon o obnovi Zagreba bit će jedan od prvih nakon izbora...'
'Zakon o obnovi Zagreba bit će jedan od prvih nakon izbora...'

Na pitanje bi li uopće sjeo s njima za stol ako je to početni uvjet, Plenković tvrdi da taj uvjet - nije realan. 

- Kada da ja sada njima kažem hoće li na čelu pokreta biti Škoro ili netko drugi - rekao je Plenković i dodao kako takve poteze nije primijetio u drugim političkim sustavima. 

- I to je derivat Mostovih logika koje su loše i neprovedive. Ja koji sam surađivao s Mostom u dobroj vjeri, nakon što sam ih upoznao, ne bih poželio nikome da s njima više surađuje jer to je skupina ljudi koja nema konstruktivnu politiku, nego samo refleks destrukcije i rušenja - poručio je i dodao kako su ih pobijedili na lokalnim izborima u Metkoviću te da će ponovno doživjeti poraz u tom gradu. 

- A svi koji su u Mostu bili korektniji, pobjegli su glavom bez obzira, pa i sada pred izbore. Ostali su Petrov, Grmoja i Bulj, a i sada su doveli ljude koji nemaju veze s politikom. I oni i Škoro forsirali su križanje listića u drugom krugu predsjedničkih izbora. Takvu razinu političke nelojalnosti, nezrelosti i destrukcije nisam dosad vidio na našoj političkoj sceni - rekao je Plenković. 

Plenković: Omogućili smo glasovanje u četiri puta više domova za starije
Plenković: Omogućili smo glasovanje u četiri puta više domova za starije

Na pitanje bi li mogao zamisliti da sjedi u Vlade sa Zlatkom Hasanbegovićem, premijer je kratko odgovorio: 

- Čovjek koji ode na listu neke druge stranke, a član je predsjedništva HDZ-a, bez da o tome obavijesti vodstvo stranke ili lokalnu organizaciju - to najviše govori o njemu.

Zagreb: Izborni stožer Miroslava Skore u hotelu Dubrovnik

Na pitanje hoće li se ponovno ići na izbore, Plenković kaže da onaj koji drži parlamentarnu većinu zna i što znači upravljati. Tvrdi kako Hrvatskoj treba vodstvo i čvrsta vlast koja će se u rujnu baviti izazovima gospodarstva i zdravstva. 

Dodao je i kako o ponavljanju izbora nije razgovarao s predsjednikom Zoranom Milanovićem, no smatra kako se njih dvojica slažu u ključnoj stvari. 

'Plenković će kad tad morati sjesti sa mnom. Bolje je prije'
'Plenković će kad tad morati sjesti sa mnom. Bolje je prije'

- U ovim okolnostima Hrvatska mora imati stabilnu Vladu. I to je razlog zašto sada idemo na izbore. Nakon izbora, tijekom ljetnih mjeseci treba odmah formirati većinu i poslije 15. kolovoza možemo biti u punoj radnoj snazi. Ideja je da ne zamaramo birače s više izbora. Zato smo i 2017. išli u rekonfiguriranje većine kad smo imali čak i neke iz naših redova koji su govorili da je bolje ići na nove izbore nakon raskida koalicije s Mostom. I tada sam gledao koji je opći interes za državu. Jer imali smo izbore u studenome 2015., pa u rujnu 2016., što bi bilo da smo treći put išli na izbore u dvije godine? Slika bi bila da smo nestabilna država u kojoj nitko ne može održati vlast. I time bismo poslali poruku da naš sustav nije dobar - poručio je Plenković. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu
UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske