Obavijesti

News

Komentari 86

Plenković: Nakon izbora naći ćemo partnere kako bi došli do većine od 76 mandata

Plenković: Nakon izbora naći ćemo partnere kako bi došli do većine od 76 mandata
1

Naša je Vlada u ovom mandatu povećala minimalnu plaću za 1000 kuna, povećali smo mirovine. Hrvatska je tri godine zaredom imala proračunski višak, pohvalio se Andrej Plenković

VIDEO

Povećanje plaće, smanjenje PDV-a, rast mirovina, otvaranje 100.000 radnih mjesta, smanjenje broja ministarstava... Obećanja su koja nudi biračima HDZ na čelu s Andrejom Plenkovićem uoči parlamentarnih izbora 5. srpnja.

Sa sloganom "Sigurna Hrvatska" trenutno vladajuća stranka ide u utrku za još jedan mandat, a predizborni program podijelili su na pet prioriteta - socijalnu sigurnost, perspektivnu budućnost, ekonomsku suverenost, osnaženu državnost te globalnu prepoznatljivost.

POGLEDAJTE VIDEO

Povećanje plaća, otvaranje radnih mjesta

- Ova okvirna poruka "Sigurna Hrvatska" znači sigurnu budućnost Hrvatske. Ukoliko obnovimo povjerenje za svojevrsno drugo poluvrijeme, to znači sigurna Hrvatska u pogledu radnih mjesta, kao što smo dokazali u ovoj najvećoj globalnoj krizi zadnjih 100 godina. Pokazali smo da zdravstvo funkcionira, policija, lokalna samouprava i da je država stala iza privatnog sektora i radnika te očuvala radna mjesta - istaknuo je pa obećao povećanje minimalca na 4250 kuna, čime bi se stvorili preduvjeti za rast prosječne plaće na 7600 kuna, rast mirovina za 10 posto te otvaranje 100.000 radnih mjesta.

- Ideja da otvorimo 100.000 novih radnih mjesta i da za aktivne mjere zapošljavanja uložimo 10 milijardi kuna ima svoje uporište u već ostvarenih 105.000 radnih mjesta i uloženih 7,5 milijardi kuna u aktivne mjere zapošljavanja - istaknuo je.

Ukoliko osvoje vlast, u naredne četiri godine planiraju povećati i smještajne kapacitete domova za starije za 1500 korisnika, povećati socijalnu naknadu s 800 na 1500 kuna za ugrožene pojedince, izgraditi u svim županijama skloništa za smještaj žrtava nasilja i osigurati im zaštitu.

Obećaje Plenković nadalje i lakše zapošljavanje osoba s invaliditetom, bolju zaštitu dostojanstva ovršenih donošenjem novog Ovršnog zakona, ali i daljnje porezno rasterećenje pa bi porez na dohodak pao s 24 na 20 posto te s 36 na 30 posto za one s većim primanjima.

Ulaganje u znanost, mlade, uvođenje dječje kartice s popustima

Što se tiče perspektivne budućnosti, Plenković poručuje kako će nastaviti reformu školstva, ulagati u nastavnike, osigurati 50.000 stipendija, uložiti dvije milijarde kuna u projekt STEM Hrvatska, kao dodatnih 25 milijardi kuna u istraživanje i razvoj. Djeci, učenicima i studentima osigurat će besplatan željeznički prijevoz, a s dodatnih 350 milijuna kuna sufinancirat će kreativnu industriju, uključujući razvoj videoigara. Regulirat će rad nedjeljom kako bi radnici nedjeljom mogli biti sa svojim obiteljima te povećati roditeljske naknade do visine pune plaće, poticati izgradnju vrtića, produljeni rad te cjelodnevnu nastavu u školama.

- Uvest ćemo i dječju karticu i uvesti brojne popuste i pogodnostima obiteljima s djecom - rekao je.

Svaka mlada osoba s poslovnim projektom, rekao je, imat će pravo na 130.000 kuna za samozapošljavanje.

- To je mjera koja se pokazala izrazito dobrom i ovakvim povećanjem će biti još privlačnija - rekao je Plenković dodajući da će subvencionirati i dodatnih 20.000 mladih obitelji u rješavanju stambenog pitanja. 

Za poduzetnike će smanjiti opću stopu poreza na dobit s 12 na 10 posto s godišnjim prihodom do 7,5 milijuna kuna.

- To se odnosi na 93 posto poduzeća. A ostavit ćemo i mogućnost izbora plaćanja PDV-a po plaćenom i naplaćenom računu - poručio je dodavši kako će i dalje poduzimati mjere za očuvanje radnih mjesta.

Uložit će, nadalje, i 20 milijardi kuna za ravnomjerni regionalni razvoj cijele Hrvatske te 10 milijardi kuna za nove tehnologije i modernizaciju slabije razvijenih krajeva.

U području ekonomske suverenosti naglasio je kako je cilj povećati za 30 posto poljoprivrednu proizvodnju i povećati udio mladih poljoprivrednika s 13 na 20 posto. Nadalje, 300.000 hektara poljoprivrednog i šumskog zemljišta stavit će u funkciju stočarske i biljne proizvodnje, povećati površine pod navodnjavanjem, omogućiti povoljno financiranje, obnoviti ili izgraditi više od 20 ribarskih luka, modernizirati i izgraditi vodno-komunalnu infrastrukturu, uspostaviti web booking portal privatnog smještaja s provizijom do pet posto, otvoriti 20.000 novih radnih mjesta u turizmu te potaknuti izgradnju novih 7000 hotelskih soba.

A upravo ovu ideju o pokretanju web booking portal već su kritizirali neki poduzetnici.

- Ima više od 100.000 iznajmljivača od kojih mnogi koriste globalne stranice da gost x iz zemlje y dođe tom iznajmljivaču. Ovo je ideja koja ide našem poduzetniku u prilog. I cijela namjera je da imate što manje davanja nekom trećem posredniku u odnosu na onoga koji je svake godine obnavljao i ulagao - poručio je dodavši da ga iznenađuju kritike poduzetnika.

Borba protiv korupcije, digitalizacija, smanjenje broja ministarstava

Što se tiče osnažene državnosti, Plenković je naglasio nastavak rada na digitalizaciji Hrvatske i provođenju izgradnje širokopojasne infrastrukture za brzi pristup internetu.

- Usvojit ćemo i novu strategiju za borbu protiv korupcije za razdoblje 2021.- 2030., osnaživati sva tijela koja se bave suzbijanjem korupcije i kriminala, smanjivati broj neriješenih predmeta na sudovima, donijeti novi Zakon o izvršavanju kazne zatvora i dalje ćemo se baviti procesuiranjem ratnih zločina i pronalaska nestalih u Domovinskom ratu - istaknuo je.

HDZ u novom mandatu planira smanjiti i broj ministarstava te poboljšati funkcioniranje Hrvatskog sabora.  Ali nije otkrio za koliko bi smanjio broj i koja bi to ministarstva ukinuo ili pripojio.

- Kažu neki da je magičan broj 12. Da se mene pita to bi bilo super, ali iz mog iskustva mogu reći da će biti nešto veći od toga. To ćemo reći nakon izbora. Da možemo dobiti apsolutnu većinu, odmah bih vam to rekao - rekao je Plenković.

Nadalje, dodao je Plenković, planiraju i funkcionalno povezivanje općina, aktiviranje nekretnina u vlasništvu države te obećaju osigurati sredstva za obnovu Zagreba oštećenog u potresu te za željezničku infrastrukturu. 

Na pitanje za pojašnjenjem povezivanja općina, Plenković je poručio kako žele spojiti one male općine koje imaju poteškoća u funkcioniranju. 

Dovršetak izgradnje Pelješkog mosta Plenković obećaje do kraja mandata.

U pogledu globalne prepoznatljivosti naglasio je ulazak u Schengenski prostor, ulaganja u Hrvatsku vojsku, vojnike te policiju, štititi prava branitelja i jačati njihov položaj u društvu.

- A posebno ćemo voditi računa o Hrvatima koji žive izvan Hrvatske bez obzira da li je riječ o Hrvatima u BiH, kao konstitutivnom narodi, manjinama u susjednim zemljama ili pak o Hrvatima izvan Domovine.Ovakvim programom i našim iskustvom želimo u sjedeća tri tjedna predstaviti našim građanima program koji jamči sigurnu budućnost - istaknuo je predsjednik HDZ-a.

Na pitanje je li ovaj program prekrupan zalogaj za HDZ, obzirom da se radi o vrlo ambicioznom planu, Plenković je poručio da nije te da su ovi ciljevi realni. Podsjetio je kako je ova Vlada, predvođena HDZ-om, protekle četiri godine ostvarila niz pozitivnih rezultata.

- Ono što je najvažnije našim građanima, povećana je prosječna plaća za 1150 kuna, minimalna plaća za 754 kune, mirovine za 12 posto, najniže za 15 posto. Hrvatska je tri godine zaredom imala proračunski višak. Izašli smo iz procedure prekomjernog proračunskog manjka. Ispunili smo uvjete za Schengen - rekao je dodavši kako su sve to napravili unatoč brojnim izazovima. 

- Zadovoljni smo onime što smo napravili jer je Hrvatska bolja zemlja nego je bila 2016., a naši sugrađani imaju kvalitetniji život. Ukoliko obnovimo povjerenje za svojevrsno drugo poluvrijeme, to znači sigurna Hrvatska u pogledu radnih mjesta, kao što smo dokazali u ovoj najvećoj globalnoj krizi zadnjih 100 godina. Pokazali smo da zdravstvo funkcionira, policija, lokalna samouprava. i da je država stala iza privatnog sektora i radnika te očuvala radna mjesta - istaknuo je.

"Što se tiče INA-e, ambicija ostaje ista"

Obzirom da nije spomenuo u programu INA-u, novinari su ga podsjetili na obećanje vraćanja u hrvatske ruke, na što je on poručio da ambicija ostaje ista.

- Sutra će konzultant Lazard, kojeg smo angažirali s puno podkonzultanata, s nama održati konferenciju i nakon toga ćemo vas obavijestiti o daljnjim koracima - rekao je Plenković dodavši da je i INA obuhvaćena programom, ali u široj verziji.

Što se tiče afere vjetroelektrane u kojoj je uhićeno nekoliko HDZ-ovih dužnosnika, Plenković ne smatra da će to naštetiti HDZ-u na izborima. 

- Što se tiče rejtinga, 2016. smo zaostajali više od 10 posto za SDP-ovom koalicijom pa smo uvjerljivo pobijedili. Očekujem da ove male turbulencije neće smetati HDZ-u da ponovno dobijemo povjerenje. Mi smo privrženi borbi protiv korupcije i oni koji u tom smjeru krenu imaju svoje ime i prezime i za to moraju odgovarati bez obzira tko su i što su - poručio je dodavši da je Vlada razriješila zbog ove afere one koje može razriješiti.

- Oni koji su u trgovačkim društvima, imenuju se i razrješuju na drugi način i u ovom trenutku nismo još procijenili da je takva situacija - rekao je.

"Ne možemo imati u sustavu nekoga tko probija mjere, to nije normalno"

Osvrnuo se i na probijanje mjera u istrazi vezano za vjetroelektrane poručivši kako je to nedopustivo.

- Tko god unutar sustava ima takvu informaciju je to mogao probiti i to nije dobro. Te su aktivnosti tajne i moraju ostati tajne. Ja bih volio da je to još trajalo, pa da mi znamo tko je još eventualno iza toga. Ako postoji nekakav imaginarni vrh te korupcijske piramide ja bih volio da smo do njega došli. To sigurno nisam ja i meni je najviše u interesu da se cijela ta priča s vjetroelektranama rasvijetli. To je bit, ne možemo imati u sustavu nekoga tko probija mjere, to nije normalno - poručio je dodavši kako nadležna tijela to moraju riješiti unutar sebe. 

- Neke se protrese sve do zadnjeg detalja, ja nemam ništa protiv - rekao je.

"Što više mandata, to bolje"

Nije otkrio koliko mandata očekuje na izborima.

- Mi očekujemo da HDZ bude relativni pobjednik kao i na prošlim izborima. Što više, to bolje. Zadnji put je bilo 61 i bilo bi bolje da je bilo barem 62. Očekujem povjerenje birača i da će tijekom sučeljavanja ljudi vidjeti tko je tko, kakav je, kome mogu dati kormilo u ruke sljedeće četiri godine, da će biti sigurni da će imati plaću, mirovinu, sigurni zdravstveni sustav - poručio je.

Novinari su ga pitali i s kime planiraju sastaviti Vladu, obzirom da je nedavno rekao da neće ni s Mostom ni s Domovinskim pokretom.

- Nakon izbora, na kojima sam uvjeren da ćemo pobijediti, ćemo pronaći partnere da dođemo do parlamentarne većine. S HNS-om smo surađivali i bila je suradnja dobra na dobrobit Hrvatske. Ali to ćemo nakon izbora, sad smo u fazi da pobijedimo - poručio je.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa