Obavijesti

News

Komentari 126

Plenković nakon pregovora sa sindikatima: Dogovorili smo se, diže se i osnovica za 4 posto

Plenković nakon pregovora sa sindikatima: Dogovorili smo se, diže se i osnovica za 4 posto

OIvo je bio 14. krug mi smo uspjeli postići dogovor oko tri bitne točke i želim zahvaliti svim sindikatima za spremnost i kompromis, rekao je premijer Plenković

Premijer Andrej Plenković uključio se u utorak u pregovore sa sindikatima, nakon što 13 rundi pregovora do sada nije uspjelo, a nakon današnjeg sastanka rekao je da je postignut dogovor sa sindikatima.

- Nakon ovih pregovora, ja bih rekao da smo unaprijedili prije svega razinu socijalnog dijaloga, učvrstili međusobno povjerenje i nadogradili postignuća oko kojih smo se zajednički usuglasili proteklih godina - rekao je Plenković i dodao da je napravljen velik iskorak.

U pregovore sa sindikatima oko plaće uključit će se i Plenković
U pregovore sa sindikatima oko plaće uključit će se i Plenković

- Danas, kada gledamo kraj ove faze pregovora, ovo je bio 14. krug mi smo uspjeli postići dogovor oko tri bitne točke i želim zahvaliti svim sindikatima za spremnost i kompromis – prvo je da smo povećali iznos sredstava za sistematske preglede s 500 na 1200 kuna. Postigli smo dogovor i oko povećanja troška za prijevoz. Dosad je bio 1 kunu, sada ide na 1,35 kuna plus korektivni mehanizam od 10 posto u varijanti da se poveća cijena goriva. Na taj način smo omogućili da ljudi dobivaju odgovarajuću naknadu. I konačno, najbitnija stvar, osnovica – kompromis je postignut da s 1. svibnjem dižemo osnovicu za 4 posto. I naravno, s obzirom na okolnosti i cijeli dijalog koji vodimo, naši se stručnjaci, suradnici ministara, sa sindikatima tehnički dovršiti same tekstove kolektivnih ugovora kako bi oni bili spremni za potpis. Nastavak razgovora o temi osnovice dogovoren je za prvi tjedan rujna - rekao je Plenković.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je da su inzistirali da premijer bude na sastanku.

- Svi su uvidjeli da sindikati ne mogu odstupiti od svojih zahtjeva, kompromis je postignut da raste osnovica prvog svibnja, ne prvog travnja - rekla je Šprem.

Sindikati nezadovoljni ponudom vlade: Najavili štrajk iza Uskrsa
Sindikati nezadovoljni ponudom vlade: Najavili štrajk iza Uskrsa

Dodaje da će nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i sindikat učitelja provesti referendum.

Rekla je da su zadovoljni pitanjem kolektivnog ugovora.

- To je sigurnost svih zaposlenih u javnom sektoru - kaže i dodaje da se očekuje potpisivanje u petak. Pitanje materijalnih prava očekuju ujesen.