Obavijesti

News

Komentari 95

Plenković: Nedopustivo je da se Hrvatska uspoređuje s NDH

Plenković: Nedopustivo je da  se Hrvatska uspoređuje s NDH
1

Svatko tko je odgovoran u Hrvatskoj i obnaša ključne političke dužnosti, pogotovo kao dio parlamentarne većine, treba pridonositi i smanjivanju tenzija, rekao je Plenković o Pupovčevim izjavama

VIDEO

Premijer Andrej Plenković u utorak je krajnje neprimjerenim i nedopustivim ocijenio izjave čelnika SDSS-a Milorada Pupovca kako je Hrvatska postala čimbenik nestabilnosti u regiji, jer se u njoj promovira nesnošljivost i pokušava rehabilitirati ustaštvo, te ga je pozvao da ne pridonosi polarizaciji društva.

- Smatramo krajnje neprimjereno, pa i nedopustivo izjave našeg koalicijskog partnera koje su upućivale na zaključak da je Hrvatska faktor nestabilnosti u području jugoistoka Europe i da se suvremenu Hrvatsku uspoređuje s režimom NDH. Smatramo da to apsolutno ne stoji i da treba vrlo jasno kazati i to odlučno odbacujem. Takve teze ne stoje - rekao je Plenković novinarima nakon sastanka HDZ-ova vodstva u središnjici stranke.

Kovač: Očekujem da Pupovac dođe k sebi, da povuče izjavu
Kovač: Očekujem da Pupovac dođe k sebi, da povuče izjavu

Ponovno je oštro osudio prošlotjedne napade na pripadnike srpske nacionalne manjine i istaknuo kako očekuje od policije da će procesuirati počinitelje. Dodao je da je politika koju vode njegova Vlada i HDZ-a - stvarati zemlju u kojoj se sve manjine koje žive u Hrvatskoj osjećaju dobro i sigurno, "uključujući i naše sugrađane koji su predstavnici srpske manjine".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ne prihvaćam i odlučno odbacujem teze kojima se nastoji nametnuti to da u Hrvatskoj vlada klima koja potiče nesnošljivost prema manjinama,  a najmanje to da je za to odgovorna naša Vlada i politika. Sve što radimo u protekle tri godine išlo je za smanjivanjem polarizacije u društvu, za uključivanjem manjina i u parlamentarnu većinu i posebno operativne programe za manjine, smanjivanje tenzija, dijalog, komunikacija, gradnja dobrosusjedskih odnosa. To je naša politika - kazao je premijer.

Poruka iz Vlade: Neprimjereno je uspoređivati Hrvatsku i NDH
Poruka iz Vlade: Neprimjereno je uspoređivati Hrvatsku i NDH

Želimo da  stranke koje žive i pothranjuju polarizaciju budu  jasno identificirane

Što se tiče daljnjih aktivnosti, želja im je, kaže, da u Hrvatskoj one političke stranke koje žive i pothranjuju polarizaciju budu vrlo jasno identificirane. To, dodao je, sigurno nije niti HDZ niti ova Vlada.

- Nametati tezu naše odgovornosti za politiku onih kojima je to očito jedina tema, koji perspektivu vide na tome i žele polarizaciju i konflikte, to nije naša politika, mi se s takvim strankama ne slažemo i u krajnjoj liniji one se kontinuirano u svojim aktivnostima bore upravo protiv nas. Protiv smo svake isključivosti - istaknuo je Plenković.

Od Pupovca očekuje da ne pridonosi polarizaciji društva. "Svatko tko je odgovoran u Hrvatskoj i obnaša ključne političke dužnosti, pogotovo kao dio parlamentarne većine treba pridonositi i smanjivanju tenzija", poručio je.

- Hoću da se obustavi ta jedna negativna spirala koja je krenula proteklih dana. Moramo kao Vlada i najjača stranka u parlamentarnoj većini kazati dosta sa spiralom mržnje - dodao je.

Pokretanje videa...

05:48

Namjerava razgovarati s Pupovcem, na sastanku nisu razgovarali o mogućnosti razvrgavanja koalicije

Plenković je istaknuo  da se 2015./2016. godine dogodila polarizacija društva koja se svela na "ili mi ili oni on", te da je on inzistirao da manjine i manjinski predstavnici budu dio parlamentarne većine.

- U čemu je problem da mi kao Vlada i HDZ kao najjača stranka ne pružimo ruku svim manjinama u Hrvatskoj? Odbacit ću teze o klimi da smo mi odgovorni. Nismo, to su akti pojedinaca koji će za to u našem pravnom sustavu odgovarati - rekao je i kako ima namjeru razgovarati s Miloradom Pupovcem. 

Rekao je i da se na današnjem sastanku nije razgovaralo o tome da postoji mogućnost da se razvrgne koalicija sa SDSS-om.

Kazao je i da s Pupovcem namjerava razgovarati.

Pokretanje videa...

00:19
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 95
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...