Obavijesti

News

Komentari 250

'Ako je Barišić plagirao svoj rad, to bi onda bio veliki teret'

'Ako je Barišić plagirao svoj rad, to bi onda bio veliki teret'
1

Mostovi zastupnici su bili suzdržani. Za izglasavanje nepovjerenja Barišiću glasovala su 42 zastupnika. Ministar Barišić je još ranije odbacio optužbe o plagiranju

VIDEO

Sabor je sa 72 glasova "protiv" odbio da se Barišiću izglasa nepovjerenje. Mostovi zastupnici su bili suzdržani. Suzdržani su bili i Goran Aleksić iz Snage, Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku te Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida

Za izglasavanje nepovjerenja Barišiću glasovala su 42 zastupnika. Prijedlog o izglasavanju nepovjerenja Barišiću zbog navodnog plagiranja znanstvenog rada Sabor je raspravio u četvrtak.

Prijedlog je potpisalo 45 zastupnika SDP-a, HNS-a, HSS-a i neki iz Živoga zida. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić pozvao je premijera da smijeni ministra, ističući kako je važno kakav će se primjer pružiti djeci, nakon što je svima postalo jasno da je ministar varao. Premijer je pak u četvrtak u Saboru branio Barišića. Tvrdio je da je napad na Barišića isključivo bio motiviran političkim razlozima. Barišić je optužbe o plagiranju odbacio. 

Prema Poslovniku Hrvatskog sabora, zastupnici ne mogu idućih šest mjeseci ponovno pokretati pitanje izglasavanja povjerenja istom ministru.

'Provjeravamo je li plagirao svoj rad'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mostov Miroslav Šimić komentirao je u petak u Hrvatskom saboru zašto su bili suzdržani prilikom izglasavanja povjerenju ministru obrazovanja Pavi Barišiću. U ovom trenu provjeravaju informaciju da je ministar autoplagirao svoj doktorski rad i zato nisu mogli donijeti čvrstu odluku.

- Bilo je jasno da imamo podijeljenu akademsku zajednicu, neću ulaziti u razloge zašto je podijeljena, ali s jedne strane su akademici koji su tvrdili da je plagijat, a s druge strane da nije. I onda se očekuje da Most tu presudi. Bila nam važna i činjenica da ova inicijativa dolazi od strane oporbe koja se u nekim drugim situacijama gdje smo imali dokazane plagijate, ponašala potpuno drugačije. Radilo se o njihovom pokušaju destabilizacije Vlade i u tome Most nije htio sudjelovati. Treće, premijer je stao iza svog ministra. Osim toga, u danu rasprave pojavila se vijest koja se tiče doktorata, ali nije provjerljiva u ovom trenutku i mi na osnovu nje nismo mogli donijeti nikakvu čvrstu odluku- rekao je Šimić.

Na pitanje što ako se pokaže točna informacija da je ministar plagirao svpj doktorski rad, Šimić kaže da bi to bio veliki teret te da se zna što se tada radi.

- Teško je odgovarati na pitanja koja su tako složena. Što ako se pokaže. Sigurno da bi to bio ogroman teret i zna se što se radi pod tim velikim teretom, ali ne bih volio stvari prejudicirati- rekao je Šimić.

Grmoja: Ako je autoplagijator, nema šanse da ostane ministar

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja izjavio je u petak da je Most prilikom glasovanja o povjerenju ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću bio suzdržan jer nisu željeli podržati "politikantsku inicijativu SDP-a i HNS-a koji su glasovali za dokazanu plagijatoricu u Ustavnom sudu", ali je rekao da, ako se pokažu točnima navodi o Barišićevu autoplagiranju doktorata, "nema nikakve šanse da ostane ministar".

"Ovo nije bilo pitanje moralnosti i etičkih standarda, već da se pokuša naštetiti Vladi i testirati Most. Mi smo bili suzdržani, a što će dalje biti u ovom slučaju to ćemo vidjeti. Rekli smo da je to pitanje za samog premijera i minisitra obrazovanja", rekao je Grmoja novinarima u Saboru.

Naglasio je i kako time nije završena "priča" o ministru Barišiću, s obzirom na navode da je u Augsburgu pokrenuto ispitivanje valjanosti njegovog doktorata te mogućeg autoplagijata. "Kada bi se pokazalo točnim ovo oko doktorske dizetacije, jednostavno nema nikakve šanse da gospodin Barišić ostane ministar jer onda to nije pitanje 'fusnote' o kojoj je jučer govorio premijer Plenković, već je pitanje puno teže", rekao je Grmoja.

'Vlada je nestabilna'

Davor Bernardić, predsjednik SDP- a, komentirao je u petak u Hrvatskom saboru neuspjeh rušenja ministra Pave Barišića s funkcije ministra znanosti, obrazovanja i sporta. 

-  Jučer se Andrej Plenković javno zavezao za ministra Barišića, branio neobranjivo i danas su se legitimno delegitimirali, njih obojica. 72 glasa protiv je manje od saborske većine. U ovom trenutku Vlada je nestabilna- istaknuo je Bernardić.

Naglasio je kako je pozivao Most da bude most i da ih podrže u smjeni ministra, no to se nije dogodilo.

- Pozvao sam ih jučer da budu most, a ne da budu ponton preko baruštine koja u hrvatskoj znanosti i obrazovanju ostavlja tragove, a ti tragovi su takvi da reforma obrazovanja ne ide. Kurikularna  reforma se ne provodi i to je isključivo zasluga ove HDZ- ove i Mostove Vlade- rekao je dodavši kako mu je žao što su Mostovci bili suzdržani.
- To je ona zagrebačka – ne bi se štel mešat, perem rukice- rekao je Bernardić o Mostu.

'Premijer izravno ponizio Sabor'

Goran Beus Richembergh (HNS) komentirao je u petak u Hrvatskom saboru neuspjeh oporbe u rušenju ministra obrazovanja Pave Barišića. Naime, SDP i HNS koji su pokrenuli pitanje povjerenja ministru zbog plagiranja, ni nakon jučerašnje iscrpne rasprave nisu uspjeli skupiti dovoljno glasova te Pavo Barišić ostaje ministar znanosti, obrazovanja i sporta. Za iskazivanje nepovjerenja Barišiću izjasnilo se 49 zastupnika, a oporbi su bila potrebna 76 glasa. Prijedlogu se usprotivilo njih 72, a 18 ih je bilo suzdržanih. 

- Danas smo mogli vidjeti da Most jako visoko drži etičke standarde, kao i u čuvenim aferama "kum", jamstva, ovjera potpisa kod javnog bilježnika... Ovo je problem koji se tiče čitave zemlje jer definitivno je jasno da je Vlada, tj premijer Titanik vlade izravno ponizio Hrvatski sabor čiji je Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju vrlo jasno rekao da se radi o plagijatoru. I koliko god se premijer Plenković oko toga trudio, nije mogao dokazati suprotno. Vrlo je ružno da smo poslali poruku djeci u školama da mogu bez problema prepisivati jer im to radi i njihov ministar. A jednako tako nije dobro da je saborska govornica od strane premijera Plenkovića iskorištena za tako brutalne napade i uvrede na račun profesora Đikića- rekao je Beus Richembergh.

Istaknuo je kako je ministru Barišiću ozbiljno narušen legitimitet od današnjeg dana.

- Ako su (Most) htjeli poslati poruku javnosti da ne stoje iza svih HDZ- ovih ministara onda su postigli svoj cilj jer je činjenica da je od danas ministru Barišiću ozbiljno načet legitimitet jer ga je podržalo 72 zastupnika. A vladati se može samo ako iza sebe imate najmanje 76 zastupnika- rekao je.

Na pitanje da li su očekivali da će Most stati na stranu oporbe, istaknuo je da je očekivao da će se solidarizirati s njima u borbi protiv ovog problema.

- Mi smo očekivali od njih da se solidariziraju sa potrebom ovog društva da se drži visokih etičkih standarda. Ako su svojevremeno rušili potpredsjednika Vlade iz kvote koalicijskog partnera upravo zato što je izgubio vjerodostojnost, bila im je to prilika da i sad upotrijebe isti princip i u ovoj situaciji. Ali su to ipak propustili- zaključio je.

Sabor skinuo imunitet Sauchi

Od 136 nazočnih zastupnika, za skidanje imuniteta Tomislavu Sauchi (SDP) koje je ujutro predložilo Mandatno-imunitetno povjerenstvo izjasnilo se njih 135, a jedan je bio protiv.

DORH je za Sauchu zatražio pokretanje kaznenog postupka te lišavanje slobode, odnosno određivanje istražnog zatvora. Sumnjiči ga da je je nalagao da se u gotovini iz državnog proračuna isplate akontacije dnevnica, "iako je znao da se radi o stvarno nepostojećim službenim putovanjima posebnih savjetnika". Naloge je, tvrde z DORH-u, potom potpisivao i nalagao njihovu dostavu u računovodstvo, nakon čega su izrađeni nalozi za službena putovanja u inozemstvo.

 Saucha se tereti za razdoblje od studenoga 2013. do siječnja 2016. godine. U tom je periodu, navodi DORH, tajnici usmeno nalagao izradu neistinitih putnih naloga i sebi pribavio imovinsku korist u iznosu od 540.522 kuna i 1.360 eura.

Plenković o "aferi dnevnice"

Premijer Andrej Plenković u petak je vrlo šturo komentirao "aferu dnevnice" i zahtjev Državnog odvjetništva da se Tomislavu Sauchi, predstojniku Ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića, a sada zastupniku SDP-a u Saboru, skine imunitet.

 "Ja se tu principijelno zalažem za nepisano pravilo Sabora, a kad se traži od strane Državnog odvjetništva skidanje imuniteta da Sabor mora djelovati jedinstveno i donijeti principijelan stav. Koliko mi je poznato MIP je donio takvu odluku, nadam se da će i u Saboru biti principijelan stav", rekao je Plenković.

"Prije nekoliko dana, kad sam vidio o čemu se radi, rekao sam da će oko ovog pitanja DORH imati puno posla. Očito je da ima. Budući da je proces u tijeku ne želim ga detaljnije komentirati", rekao je premijer u Saboru te poručio kako drži da je loše da se takva situacija uopće događa.

"Ona je vrlo loša za vjerodostojnost onih koji su u nju umiješani", izjavio je Plenković nakon sjednice Kluba HDZ-a i partnera.

Poručio je kako nije dobro praksa, koja se mogla vidjeti zadnjih dana, kad se odgovornost za aferu "lakonski" prebacivala na neke državne službenike.

"To nije u redu, ljudi rade svoj posao korektno, ovakva stvar očito ima neke druge dimenzije", poručio je Plenković dodavši kako, kad ide na službena putovanja, potpisuje putni nalog.

"Ja sam rekao da je proces koji je u tijeku i DORH ima odgovornost da sve istraži, u kasnijem postupku će sud biti taj koji će odlučiti o tome tko je kriv i tko će preuzeti odgovornost", rekao je Plenković, dodavši da kao pravnik ne želi komentirati proces.

"Žao mi je što ovaj slučaj postoji", rekao je Plenković.

Povukao je paralelu između jučerašnje saborske rasprave o ministru Barišiću i današnje situacije. 

"Jučer (u saborskoj raspravi o povjerenju ministru Pavi Barišiću) svašta smo slušali, bilo je 'plagijatori, falsifikatori', treba biti malo oprezniji", rekao je Plenković.

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić prošlih je dana, upitan za spomenutu aferu, rekao kako je njegovo mišljenje "da se tu radi o pokušaju sitnog kriminala od nekakvog šefa računovodstva ili tajnice jer je sve to definitivno smiješno".

Premijer je kratko govorio i o tome kako će se Most, HDZ-ov partner u vlasti, postaviti kod glasovanja o povjerenju ministru Barišiću, koje su zbog navodnog plagiranja zatražili oporbeni SDP, HNS i HSU.

"Sad ću imati sastanak s kolegama iz Mosta", rekao je novinarima.

Upitan hoće li, ako Most bude protiv ili suzdržan, to utjecati na stabilnost Vlade, kratko je uzvratio "vidjet ćemo kako će se Most postaviti".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 250
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a