Obavijesti

News

Komentari 57

Plenković o gužvama: Trenutna uredba o granicama neodrživa

Plenković o gužvama: Trenutna uredba o granicama neodrživa
1

Premijer Andrej Plenković je ocijenio da je dugo čekanje na granici zabrinjavajuće za Hrvatsku kao turističku zemlju, da je takav sustav neodrživ i da će ga promijeniti

VIDEO

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković najavio je u četvrtak popodne za posjeta Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja (HGSS) u Splitu uskoro sastanak na kojem će se raspravljati o budućem financiranju spašavanja koje bi moglo pomoći učinkovitijem radu te službe, a njezin pročelnik Vinko Prizmić je rekao kako im je obećao pomoći da se presele u MORH-ove prostorije na Križininama.

 Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković zahvalio je pročelniku službe Vinku Prizmiću, Stipi Božiću i 1500 spasilaca na, kako je rekao, informacijama i predanosti jer je riječ o volonterima i ljudima koji svojim entuzijazmom i znanjem pomažu mnogima koji su unesrećeni i nastoje svojim aktivizmom što prije i učinkovitije izvući ljude iz teških situacija.
 "Vidim da rade jako puno na prevenciji. Drago mi je što sam uživo vidio u kojim uvjetima rade i mislim da ćemo im u sljedećim mjesecima i u kontaktu s drugim ministarstvima nastojati naći puno primjerenije rješenje za njihovo sjedište jer to zaslužuju svojim 67-godišnjim angažmanom, uvaženošću i na europskoj i svjetskoj razini", poručio je premijer. Dodao je da će uskoro održati sastanak na kojem bi trebali raspravljati o budućem financiranju, primjerice putem osiguranja, kako bi vidjeli što je najkorisnije i što može pomoći učinkovitosti rada HGSS-a.

 Pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić rekao je da bi se ta služba mogla smjestiti u napuštene državne prostorije u blizini bolnice na Križinama, o čemu još treba razgovarati s MORH-om, od kojega će tražiti da im ih prepuste.

 "Prostor na Križinama je bolji jer je na putu svih javnih prometnica, bliže je helidromu i bolnici. Taj prostor je neiskorišten, zapušten i propada, i ne vidimo razlog zašto ga ne bismo mogli dobiti. Nama neće biti problem dovući sredstva da se tu napravi novi objekt. Premijer Plenković nam je obećao pomoći da prostor i dobijemo", zaključio je Prizmić.

Plenković o gužvama na granicama - sadašnja uredba neodrživa

U vezi s gužvama na graničnim prijelazima premijer je novinarima rekao da je uredba koja je na snazi neodrživa te da sustavna kontrola, tj. fizičko skeniranje isprava na našoj i slovenskoj granici izaziva velike gužve koje Hrvatska zbog turista i zbog kontinuiranog protoka ne može prihvatiti.  Ponovio je da je Vlada notificirala države članice EU-a i Europsku komisiju (EK) te će zajedno s Mađarskom u skladu s odredbama uredbe prijeći sa sustavne kontrole na tzv. ciljane kontrole.  Podsjetio je da je takav režim na granicama uveden zbog terorističkih prijetnja u Europi, ali, dodao je, sustavna kontrola treba se "snažno emancipirati".

Ocijenio je da je dugo čekanje na granici zabrinjavajuće za Hrvatsku kao turističku zemlju, da je takav sustav neodrživ i da će ga promijeniti.

 "Očekujemo da će istu vrstu režima primijeniti i Slovenija jer je to u interesu obje zemlje i na tom tragu su bili svi naši razgovori", rekao je Plenković.

"Moramo tražiti rješenje koje bi išlo za promjenom uredbe za Hrvatsku. Predsjedniku Europske komisije Jean Claudeu Junkeru i povjereniku Dimitrisu Avramopulusu je preneseno da je to za Hrvatsku neprihvatljivo. Pronaći ćemo rješenje koje će izbjeći ove situacije", rekao je među ostalim Plenković.

 Potpora kandidatima HDZ-a

 Odgovarajući na novinarska pitanja, predsjednik hrvatske Vlade je rekao da podupire Andru Krstulovića Oparu,  Zlatka Ževrnju i ostale kandidate u Splitsko-dalmatinskoj županiji te da misli kako HDZ ima kvalitetnog kandidata i program za Split. Optimističan je s obzirom na da imaju sjajan tim te očekuje pobjedu obojice kandidata.

 Premijer Andrej Plenković večeras se očekuje na Hvaru, gdje će sudjelovati u procesiji "Za križen".

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa