News

Komentari 48

'Nisam nikakav psihoterapeut, pravila za izbore su vrlo jasna'

'Nisam nikakav psihoterapeut, pravila za izbore su vrlo jasna'

Iako u HDZ-u postoje previranja oko predsjedničke kandidature Kolinde Grabar Kitarović, premijer kaže da su jasnu poruku poslali svima. Smatra da pravila koja su postavljena "nisu stvari koje treba crtati".

Prošlo je dosta smireno, oporba je otvorila teme koje je htjela, a pozicija je željela pokazati, što se možda i ne vidi dobro, sva postignuća u radu pojedinih ministar i resora, kazao je premijer Andrej Plenković komentirajući aktualno prijepodne, prvo nakon dvomjesečnog odmora saborskih zastupnika. I dok dio HDZ-ovaca nije vidio nova pravila igre za predstojeće predsjedničke izbore, premijer ih ne namjerava staviti na papir. 

- Ne vidim da je to nešto što bi trebalo posebno regulirati. To je jednostavno zdrav razum. Ako imate izbore, kandidatkinju, ako ste ozbiljna i najveća stranka, onda se ponašate koherentno. Nisu to stvari koje treba crtati - kazao je Plenković.     

Postavilo se pitanje kako kandidatura Mire Kovača za predsjednika HDZ-a može štetiti potencijalnoj kandidaturi Kolinde Grabar Kitarović i predsjedničkim izborima. 

- Svako se treba fokusirati sada na predsjedničke izbore - rekao je premijer, ali nije odgovorio kako to može štetiti. 

Što se tiče okrugloga stola koji je organizirala HVIDR-a, a na kojemu je sudjelovao i gradonačelnik Vukovara  Ivan Penava, koji je prijetio crnim labudovima unutar HDZ-a, ukoliko se ne budu poštovali stavovi Vukovara vezano uz srpsku nacionalnu manjinu, Plenković je rekao da je znao da će se skup održati, ali da nema detaljnu informaciju o tome što se tamo događalo pa to ne može komentirati. Dodao je da s Penavom non-stop razgovara. 

- Koliko se trudimo pomoći njemu i gradu Vukovaru u mandatu ove Vlade, mislim da on to najbolje zna - rekao je. 

Plenković kaže i da nije vidio izjavu Steve Culeja (HDZ) koji je rekao da ima svog predsjedničkog kandidata, jer je ona dana dok je bio na aktualcu. S njim još nije razgovarao. 

Zagreb: Andrej Plenković obratio se novinarima nakon aktualnog prijepodneva

- Nisam ja nikakav psihoterapeut, imate predsjednika stranke, vodstvo stranke, zacrtanu politiku. Ja mislim da to nakon 3 godine onaj tko hoće vidjeti fakte vidi, tko ne želi neće ih nikada vidjeti. Poruku smo poslali svima, ona ne može biti jasnija, očekujem da svi budu racionalni, odgovorni i konstruktivni i u kampanji i na izborima - kazao je premijer.

Na pitanje zašto je HDZ putne naloge za Finsku objavio u medijima, a ne dostavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, Plenković je rekao da je više puta govorio o toj temi.

- Mislim da sam toliko detaljno elaborirao cijelu ovu temu da nema potrebe da o tome govorim stalno. Onaj tko hoće razumjeti će razumjeti. Bio sam cijelo vrijeme jasan - rekao je.

POGLEDAJTE VIDEO:

Na opasku šalje li poruku o opstojnosti Povjerenstva, odgovara:

- Ne. To vi izvodite zaključak - rekao je.   

Ponovio je da su sve što su smatrali da je činjenica, okvir, odgovornost i nadležnost Vlade da su rastumačili s puno respekta i u roku.

 

Najčitaniji članci