News

Komentari 16

Plenković o skandalu u Minsku: 'Poslali smo snažnu poruku iz EU da je to bilo neprihvatljivo'

Plenković o skandalu u Minsku: 'Poslali smo snažnu poruku iz EU da je to bilo neprihvatljivo'

U ponedjeljak navečer, prvi dan samita, europski čelnici odlučili su uvesti nove sankcije Bjelorusiji i zatvoriti europski zračni prostor za zrakoplove te zemlje nakon što je Minsk prisilio zrakoplov Ryanaira da sleti

Čelnici EU-a brzo su postigli suglasnost o “otmici zrakoplova u organizaciji države” iznad Bjelorusije te poslali snažnu poruku da je to krajnje neprihvatljivo i pozvali na hitno oslobađanje bjeloruskog oporbenog novinara, izjavio je u utorak hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Poslali smo snažnu poruku da je to krajnje neprihvatljivo i pozvali na hitno oslobađanje Romana Protaševiča”, rekao je premijer Plenković uoči početka drugog dana sastanka na vrhu čelnika država članica EU-a.

U ponedjeljak navečer, prvi dan samita, europski čelnici odlučili su uvesti nove sankcije Bjelorusiji i zatvoriti europski zračni prostor za zrakoplove te zemlje nakon što je Minsk prisilio zrakoplov Ryanaira da sleti kako bi uhitio oporbenog novinara Romana Protaševiča.

Čelnici 27 članica EU-a su na samitu u Bruxellesu zatražili hitno oslobađanje Romana Protašavića i njegove djevojke Sofije Sapega.

U zaključcima sastanka na vrhu pozvali su Vijeće EU-a da proširi popis sankcioniranih pravnih i fizičkih osoba u Bjelorusiji, uvede dodatne ekonomske sankcije i pozvali sve europske zračne prijevoznike da izbjegavaju bjeloruski zračni prostor.

Čelnici EU-a također su tijekom radne večere održali stratešku raspravu o odnosima s Rusijom te zatražili od visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella da o tome pripremi izvješće za sljedeći samit u lipnju.

U usvojenim zaključcima osudili su “nezakonite, proaktivne i remetilačke akcije Rusije protiv EU-a” te izrazili solidarnost s Češkom koju je Moskva nedavno stavila na svoj popis “neprijateljskih država”.

Drugi dan samita na dnevnom redu su rasprave o covidu-19 te o borbi protiv klimatskih promjena.

Europska unija se obvezala da će do 2030. godine smanjiti emisije stakleničkih plinova za 55 posto. Za ispunjenje toga cilja potrebno je donijeti još niz mjera i zakona. Europska komisija će u lipnju o tome predstaviti zakonodavni paket.

Premijer Plenković je rekao kako je uvjeren da će plan EU-a za oporavak od pandemije koronavirusa nazvan EU sljedeće generacije omogućiti svim članicama da dostignu te ciljeve.

“Hrvatska će sa svoje strane dati maksimalni doprinos kako bi se postigli ti ciljevi i da EU bude globalni predvodnik u borbi protiv klimatskih promjena”, rekao je Plenković.

Plenković je rekao i da će digitalna potvrda EU-a omogućiti veću slobodu kretanja, što je posebno važno za ponovno pokretanje gospodarstva, pogotovo slobodno putovanje turista, što je posebno važno za Hrvatsku.

Najčitaniji članci