News

Komentari 3

Plenković obećao pružiti pomoć Ukrajini u mirnoj reintegraciji

Plenković obećao pružiti pomoć Ukrajini u mirnoj reintegraciji

Ukrajinska vojska se bori protiv proruskih separatista u regiji Donbas gdje je u sukobima od 2014. poginulo 14.000 ljudi. Hrvatska je 2008. mirno reintegrirala istok zemlje koji je od 1991. bio pod kontrolom lokalnih Srba

Mirna integracija okupiranih područja i europski put dva su najvažnija prioriteta Ukrajine, a Hrvatska je prijatelj koji će Ukrajini pomoći u tome, rekao je premijer Andrej Plenković u Lavovu u četvrtak.

- Prvo mirna reintegracija, a onda europski put dva su najvažnija prioriteta Ukrajine. Mi smo deset puta manji, ali smo prijatelj čiji savjet može biti koristan. Ne kažem da će to biti brzo rješenje, ali je to svakako proces kojemu možemo pridonijeti - rekao je Plenković.

- Moja poruka ukrajinskom narodu, ukrajinskoj javnosti, čelnicima i vama studentima je ponuditi jedinsveno iskustvo Hrvatske u procesu mirne reinegracije - kazao je na predavanju na sveučilištu u Lavovu.

Ukrajinska vojska se bori protiv proruskih separatista u regiji Donbas gdje je u sukobima od 2014. poginulo 14.000 ljudi. Hrvatska je 2008. mirno reintegrirala istok zemlje koji je od 1991. bio pod kontrolom lokalnih Srba.

Plenković je u srijedu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem razgovarao o hrvatskom iskustvu mirne reintegracije koje može koristiti Ukrajini. Radna skupina uspostavljena 2016. prilikom Plenkovićeva prvog službenog posjeta Kijevu kao primjera, radi na razmjeni tih iskustava.

Plenković je u četvrtak, drugog dana posjeta Ukrajini na grkokatoličkom sveučilištu u Lavovu održao predavanje na temu budućnosti Europe i ponovio snažnu potporu Hrvatske europskoj perspektivi Ukrajine, istaknuvši da je ona ključna za razvoj i koheziju zemlje.

Istaknuo je da su veze i prijateljstvo između Hrvatske i Ukrajine snažni i predstavljaju temelj partnerstva izemđu dvije zemljee.

"Hrvatski i ukrajinski narod imaju povijesne veze, imamo veze ovdje u zapadnoj Ukrajini, u regiji Karpata, Bila Hrvatska, mi kažemo da zapravo potječemo iz ovog dijela Europe", rekao je Plenković koji će se tijekom dana sastati s predstavnicima udruga "Bila Hrvatska" i "Hrvatski klub".

Premijer je održao radni ručak s predstavnicima poslovne zajednice koji je priredio Maxim Kozicki, guverner oblasti Lavov.

Poslije je posjetio središnje groblje Ličakiv gdje je zapalio svijeću na spomeniku Nebeskoj stotini i položio cvijeće na spomenik Hrvatima poginulima u I. svjetskom ratu.

Tijeom dana će se sastati s profesorima, studentima i studenticama kroatistike te s gradonačelnikom Andrijom Sadovijem.

Najčitaniji članci