Obavijesti

News

Komentari 70

Plenković od Pupovca zatražio da povuče svoje izjave o NDH

Plenković od Pupovca zatražio da povuče svoje izjave o NDH

Ni nakon jučerašnjeg skoro trosatnog sastanka lidera SDSS-a i drugih predstavnika vladajuće koalicije s predsjednikom Vlade nije jasno hoće li SDSS otići ili ostati dio Plenkovićevog tima

VIDEO

Ni nakon jučerašnjeg skoro trosatnog sastanka lidera SDSS-a i drugih predstavnika vladajuće koalicije s predsjednikom Vlade nije jasno hoće li SDSS otići ili ostati dio Plenkovićevog tima, piše u subotu Jutarnji list.

Osim priprema za početak jesenjeg zasjedanja Sabora (18. rujna), glavna tema sastanka bili su odnosi u vladajućoj koaliciji narušeni nakon što je, poslije napada na naše građane srpske nacionalnosti u kafiću u Uzdolju, lider SDSS-a Milorad Pupovac dao intervju u kojemu je današnju Hrvatsku usporedio s ustaškom NDH te poručio kako je Hrvatska postala faktor nestabilnosti u regiji, donosi dnevnik.

Zagreb: Andrej Plenković i Zdravko Marić o novim poreznim reformama

Na sastanku su uz premijera Plenkovića bili predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, predsjednici HNS-a i HSLS-a Ivan Vrdoljak i Darinko Kosor, Branko Hrg, Vladimir Bilek iz kluba zastupnika Milana Bandića, zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin te Milorad Pupovac i SDSS-ov saborski zastupnik Boris Milošević.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako Jutarnji doznaje od jednog sudionika sastanka i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković od Pupovca su zatražili da reterira, tj. da povuče ili pojasni svoje izjave o usporedbi Hrvatske s NDH i Hrvatskoj kao faktoru nestabilnost u regiji, a koje su i HDZ-u i nekim drugim strankama u vladajućoj koaliciji potpuno neprihvatljive.

Škoro iznenadio: Zabranio bih SDSS ako bi se stvorili uvjeti
Škoro iznenadio: Zabranio bih SDSS ako  bi se stvorili uvjeti

Čelnik SDSS-a Milorad Pupovac, kažu sugovornici dnevnika, trebao bi se uskoro još jednom sastati nasamo s premijerom Plenkovićem, a idući tjedan ta bi se priča napokon trebala zatvoriti. Stav HDZ-a i ostalih koalicijskih partnera jest da se to treba dogoditi prije početka zasjedanja Sabora te da koalicija u ovom sastavu treba opstati, piše Jutarnji list.

Božinović: Usporedba Hrvatske s NDH je nedopustiva, netočna i neprihvatljiva

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je u subotu kako je izjava Milorada Pupovca (SDSS) u kojoj uspoređuje modernu Hrvatsku s NDH nedopustiva, netočna i kao takva neprihvatljiva.

"Ta usporedba je nedopustiva i netočna, i kao takva neprihvatljiva. Povezivati Hrvatsku s NDH je jednostavno izvan svake pameti. Mi ćemo to raspraviti, takva izjava ne pridonosi stabilizaciji ili smirivanju tenzija u hrvatskom društvu", poručio je Božinović koji je uz ministra branitelja Tomu Medveda, gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i glavnog ravnatelja policije Nikolu Milinu nazočio obilježavanju 29. godišnjice osnutka Antiterorističke jedinice Lučko.

Božinović je rekao kako je koalicijski sastanak u petak održan kako bi se partneri pripremili za nadolazeće zasjedanje Sabora, nije htio otkriti je li se na njemu govorilo o izlasku SDSS-a iz vladajuće koalicije. 

Komentirao je i slučaj Damira Škare, bivšeg zastupnika HDZ-a i predsjednika Autokluba Siget optuženog za silovanje i spolno uznemiravanje zaposlenice tog autokluba, zbog čega mu prijete sankcije.

"To će odlučiti stranačka tijela, postupak je u tijeku, tek postoji kaznena prijava, kasnije eventualno potvrđivanje optužnice", naglasio je Božinović.

 Komentirao je i prve rezultate novog, oštrijeg Zakona o sigurnosti na cestama. "Trend je onakav kakav smo i predviđali, ukoliko je kazna visoka, to utječe na vozača da prilagodi vožnju sukladno propisima. Ta vrsta penalizacije je jedna od najboljih mjera prevencije, koja će sigurno pridonijeti podizanju razine sigurnosti u prometu", kazao je. 

Učinke tog Zakona komentirao je i glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

 Prvi mjesec u kojem se novi Zakon provodi pokazao je da je u kolovozu prošle godine smrtno stradalo 44 ljudi, a ove godine 26, rekao je Milina, naglašavajući da se i dalje mora raditi na poboljšanju discipline u prometu.

Objasnio je i kako cilj kazni nije punjenje državnog proračuna, nego smanjenje stradavanja sa smrtnim poljedicama

Najavio je kako će u ponedjeljak, na prvi dan nove školske godine, policija pojačano raditi oko školskih ustanova. 

 Milina je objasnio i kako je najavljeno vraćanje umirovljenih policajaca na posao motivirano potrebom pojačanog nadzora granica, kontrole migracija i potpore turističkoj sezoni.

(bs)

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:28
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a