Obavijesti

News

Komentari 7

Plenković: RH i Slovenija rade najviše za jugoistok Europe

Plenković: RH i Slovenija rade najviše za jugoistok Europe
1

Glavna tema večerašnjeg sastanka u Berlinu, u organizaciji kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, bit će odnosi Srbije i Kosova

VIDEO

Hrvatska i Slovenija sudjeluju na sastanku o zapadnom Balkanu zato što najviše rade kada je jugoistok Europe u pitanju, rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković, dan nakon što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izrazio nezadovoljstvo popisom sudionika skupa.

Glavna tema večerašnjeg sastanka u Berlinu, u organizaciji kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, bit će odnosi Srbije i Kosova.

Vučić je u nedjelju komentirajući format summita i izbor sudionika predvidio da će Srbija na skupu u Berlinu jedina govoriti protiv neovisnosti Kosova. Čudno mu je što su na skup pozvani premijeri Hrvatske i Slovenije, a ne Rumunjske, Mađarske ili Bugarske. 

- Nama bi više odgovaralo da idu Rumunji i Bugari ili Mađari, oni bi imali drugačije stajalište o Kosovu nego što ih imaju Slovenija i Hrvatska, kazao je Vučić, rekavši kako su ti susjedi Srbiji danas mnogo bliži nego neki drugi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Plenković je danas nakon svečane sjednice HAZU-a odgovorio da je to prije svega pitanje za Merkel i Macrona. 

- Sastanak koji su sazvali kancelarka Merkel i predsjednik Macron ima za cilj rezimirati gdje smo trenutno kada je riječ o jugoistoku Europe. Hrvatska i Slovenija su pozvane jer su dvije države koje kontinuirano rade, ja bih rekao Hrvatska čak i više od svih drugih, i ističu tu temu na razini Europskog vijeća - izjavio je Plenković novinarima.

- Ja često imam dojam da možda u hrvatskoj javnosti nisu svi svjesni, pa ni na političkoj sceni, relativne snage HDZ-a unutar EPP-a. Manfred Weber je moj prijatelj, radili smo više od tri i pol godine zajedno u EP-u. On je glavni, a dolazi i Angela Merkel koja želi poslati poruku podrške Hrvatskoj, Weberu i kandidatima HDZ-a na izborima za EP. Dolazi i zbog kvalitete programa, kvalitete kandidata i svega što kontinuirano radimo na europskoj razini - rekao je Plenković dodavši kako Merkel ne dolazi samo na predizborni skup nego i u svojstvu njemačke kancelarke na bilateralni sastanak.

- To je normalno, treba uvijek imati dva šešira - rekao je.

Summit o stabilnosti zapadnog Balkana i EU-a okupit će čelnike šest zemalja zapadnoga Balkana - Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, a na njemu će osim hrvatskog premijera, sudjelovati i slovenski premijer Marjan Šarec, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i povjerenica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

Njemački mediji najavili su da će na susretu biti prije svega riječi o tome kako pregovore o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, koji već dulje vrijeme stoje na mjestu, pomaknuti u pravom smjeru, no Reuters navodi kako je jedan od motiva zbog kojeg su Merkel i Macron sazvali današnji skup i potreba da se pokaže spremnost Bruxellesa da probleme u regiji jugoistočne Europe rješava sama, bez uplitanja sila poput SAD-a, Rusije ili Kine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a