Obavijesti

News

Komentari 83

Plenković se riješio buntovnih znanstvenika, ostaju mu oni podobni. To je HDZ-ova država

Plenković se riješio buntovnih znanstvenika, ostaju mu oni podobni. To je HDZ-ova država
1

Iz Znanstvenog savjeta odlaze oni koji su upozoravali da je stanje loše, ostaju oni koji su tvrdili da nam ide na bolje. Ostaju oni koji govore ono što premijer Plenković želi čuti, a odlaze oni koje Plenković ne želi čuti.

VIDEO

Dogodilo se ono što se moralo dogoditi, što se očekivalo da će se dogoditi i što se događa na svim razinama funkcioniranja države: odlaze buntovni, ostaju podobni.

Vlada je izbacila iz Znanstvenog savjeta ("Sovjeta") petoro znanstvenika, potpisnika nedavnog apela za suzbijanje epidemije koronavirusa. Ako već nije izbacila, kako se sada pravdaju iz Banskih dvora, onda im je poručila da "njihova daljnja suradnja više nema smisla".

Zašto? Zato što prkose službenoj struji.

Drugačije nije moglo proći. Ne u državi kojom upravlja Andrej Plenković, koju uređuje HDZ i kojom dominiraju podobni i pokorni, a ne sposobni i neovisni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Car je gol

I tako, iz Znanstvenog savjeta odlaze oni koji su upozoravali da je stanje loše, ostaju oni koji su tvrdili da nam ide na bolje. Odlaze oni koji potenciraju opasnost, ostaju oni koji su relativizirali tu opasnost. Odlaze oni koji su zabrinuti za opće stanje, ostaju oni koji se brinu samo za svoje stanje.

I najvažnije, ostaju oni koji govore ono što premijer Plenković želi čuti, odlaze oni koje Plenković ne želi čuti. Koji ne govore ono što mu se uklapa u agendu.

Plenkovićev najveći problem leži u činjenici da Vlada izbacuje one koji su bili u pravu što se tiče epidemije koronavirusa. Obistinjuje se sve ono o čemu su oni govorili već dulje vrijeme, propada ono što promoviraju Plenkovićevi savjetnici i znanstvenici.

Ali u HDZ-ovoj državi znamo koja verzija ima prednost. Ona koja klizi niz dlaku političkom interesu.

Remete idilu

Znanstvenici su u svom nedavnom apelu pobrojali mnogo stvari koje remete idilu stvorenu u Plenkovićevu okruženju. O broju testiranih, broju umrlih, pravim brojkama preminulih od korone, o točnom broju bolničkih kreveta i respiratora, o sustavu "semafora" za regije, o transparentnosti sustava i donošenja odluka. 

Dakle, izrešetali su Plenkovićevu "pobjedničku" politiku u borbi protiv Covida 19.

Kad se tome pribroje i višetjedne primjedbe Ivana Đikića, koji je upozorio i na sukob interesa nekih članova Znanstvenog savjeta, tada je jasno da se pred očima odvija raspad koncepta epidemiološke politike. U Znanstvenom savjetu tako ostaje samo jedan epidemiolog.

Čačić mu treba

Koliko je u donošenju odluka ključna politika, vidi se i iz činjenice da Radimir Čačić, vlasnik jednog saborskog mandata i stoga ključan kotačić u HDZ-ovoj saborskoj većini, tjednima iznosi mnogo žešće kritike na račun onih koji rukovode epidemijom, optužujući ih čak za svjesno laganje s najviših razina, ali njemu se Plenković neće zahvaliti na suradnji.

I neće ga izbaciti ionako mršave vladajuće većine.

Uglavnom, Vlada je polako u sukobu sa svima. S poduzetnicima koji izlaze na ulicu, sa znanstvenicima koji razotkrivaju promašaje u borbi protiv korone, dok postojano gubi rat s koronom. 

Možda bi se ovo izbacivanje znanstvenika iz Vladina Znanstvenog "sovjeta" moglo proglasiti početkom Plenkovićeva kraja. A možda bi to bilo pretjerano reći, jer Plenković u anketama još uvijek uživa status najpozitivnijeg političara u Hrvatskoj.

No sigurno je kraj povjerenja u politiku koja upravlja ovom krizom.  

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.