Obavijesti

News

Komentari 123

'Što se tiče HDZ-a, prodaja HEP-a je najučinkovitiji model'

'Što se tiče HDZ-a, prodaja HEP-a je najučinkovitiji model'
6

smatramo da je HEP kao profitabilna kompanija na taj način u poziciji da se dodatno osnaži. Prodaja bi donijela dovoljno sredstava za otkup MOL-ovog udjela u INA-i, kaže premijer

VIDEO

Prije sjednice Nacionalnog vijeća HDZ-a koje je počelo u 17 sati u središnjici stranke, šef HDZ-a i premijer Andrej Plenković rekao je kako se radi o redovnoj sjednici Predsjedništva na kojoj će raspravljati o aktualnim političkim temama, među ostalim i ono INA-i i Molu. Darko Milinović kratko je rekao kako će raspravljati i o lokalnim izborima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Završila sjednica Predsjedništva HDZ-a u središnjici stranke na koju je stigla i ministrica Dalić kako bi raspravili situaciju oko INA-e i HEP-a Reporter: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Video on Monday, 9 January 2017



Europarlamentarka i potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić komentirala je Mostov prijedlog da se Ustavom zaštite strateške tvrtke.

- Prvo trebamo vrlo detaljno i dobro utvrditi što zaista je strateško i ne smije nikako ući u privatizaciju na bilo koji način. A onda mislim da ustavna zaštita nije potrebna nego da je stvar ozbiljnog upravljanja imovinom države- rekla je Maletić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Komentirajući mišljenje Mostova saborskog zastupnika Mire Bulja da se prodaja 25 posto dionica HEP-a za kupnju INA-nih dionica od MOL-a ne smije provesti bez referenduma, Maletić je rekla kako te odluke treba donositi temeljem detaljnih analiza i da to nije za referendum.

- Treba puno detalja i informacija o kojima treba razgovarati. U načelu te odluke treba donositi temeljem detaljnih analiza i to pitanje nije za referendum - rekla je.

Plenković: Što se nas tiče, ovo je najučinkovitiji model

- Dobili smo čvrstu podršku Predsjedništva i Nacionalnog vijeća da se INA vrati u naše ruke. Smatramo da rad na ovom modelu treba nastaviti i da je to najprimjereniji način da se ide na ponudu 25 posto minus 1 dionica HEP-a i očekujemo da je to strateški potez u interesu naše energetske sigurnosti i korak na kojem ćemo raditi tijekom godine - rekao je Plenković.

Na pitanje da li postoje druge opcije osim modela prodaje HEP-ovih dionica da bi se kupila INA kako je istaknuo predsjednik Mosta Božo Petrov, Plenković kaže kako je od svih mogućih modela, upravo ovo najbolje rješenje.

- To je najbolji i najučinkovitiji model koji bi generirao i naše tržište kapitala. Smatramo da je HEP kao naša kompanija koja je izrazito profitabilna i koja jako dobro stoji, na taj način u poziciji da se osnaži. Siguran sam da bi se sredstva temeljem inicijalne javne ponude omogućila generiranje dovoljnih sredstava za otkup MOL- ovog udjela u INA- i- istaknuo je.

Na pitanje kako komentira Mostov prijedlog da se Ustavom zaštite strateške tvrtke, kazao je kako Ustav već sadržava članke koji jasno govore o prirodnim bogatstvima i njihovoj zaštiti.

- Smatram da je ova politička gesta i inicijativa Mosta više simboličkog karaktera. Ja imam povjerenja u Hrvatski sabor, u Vladu koju vodim, stranku i siguran sam da se zakonskim propisima na kvalitetan način može regulirati i osigurati razina upravljačkih prava RH u ključnim strateškim energetskim kompanijama- poručio je.

Nekoliko puta jasno je naglasio kako ne vidi nikakvu potrebu za organiziranjem referenduma vezano za pitanje prodaje HEP- ovih dionica.

- To je moj politički stav, vrlo čvrst i vrlo jasan. To pitanje je u domeni Vlade RH i Hrvatskog sabora- rekao je.

Na pitanje hoće li javno objaviti odluku Arbitražnog suda, Plenković kaže da je čitav arbitražan proces tajan.
- Mi se o tome konzultiramo s pravnim zastupnicima i za sada je ta odluka tajna- rekao je.

Na sjednici su razgovarali i o predstojećim lokalnim izborima.

- Glede lolalnih izbora, razmotrili smo trenutnu situaciju, osobito na razini županija i izrazili ambiciju da u svibnju HDZ ostvari još bolji rezultat nego trenutnih 11 županija. Očekujemo i važne iskorake u gradovima kao i kvalitetne rezulatate na razini općina - rekao je Plenković.

Na pitanje uvodi li Hrvatska euro kao valutu, Plenković kaže kako smo prilikom pristupanja Europskoj uniji odlučili prihvatiti euro.

- Na nama je da ispunimo kriterije za članstvo u eurozoni. Očekujem da ćemo se u mandatu ove Vlade približiti ispunjavanju kriterija u dogovoru s HNB-om za usvajanjem eura- rekao je.

Što se tiče lokalnih izbora, Plenković je naglasio kako o imenima kandidata danas nisu raspravljali.

- Mi smo se dogovorili da sve županijske organizacije u slijedeća četiri tjedna naprave konzultacije na razini županijskih odbora i predlože sugestije vodstvu stranke za kandidate i da početkom veljače imamo kompletne liste kandidata za sve župane i ključne gradove- rekao je.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 123
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina