News

Komentari 35

Plenković: Stiže nam Europska komisija, kreću bitne aktivnosti

Plenković: Stiže nam Europska komisija, kreću bitne aktivnosti

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade osvrnuo se na svoj posjet Parizu i sastanak s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

- Sve teme koje su politički relevantne za Hrvatsku bile su na dnevnom redu, Francuska daje snažnu potporu našim prioritetima i ambicijama da dajemo svoj doprinos rješavanju nekoliko ključnih dosjea, političkih i zakonskih na redu Europske unije - istaknuo je.

Podsjetio je i na današnji dolazak cijele Europske komisije, predvođene predsjednicom Ursulom von der Leyen, u Zagreb čime i službeno počinje hrvatsko predsjedanje Vijećem EU.

- Danas kreću velike aktivnosti, dolazi predsjednik Vijeća EU Charles Michel, cijela Europska komisija, navečer će biti svečani koncert u HNK-u, javnost će vidjeti i čuti i europsku i hrvatsku glazbu i jedan dio naše baštine, a sutra je sastanak cijele Vlade s Europskom komisijom - rekao je Plenković.

Nakon večerašnjeg koncerta u Hrvatskom narodnom kazalištu povjerenici, članovi hrvatske Vlade i predsjednik Sabora, ukupno oko 100 uzvanika, odlaze na svečanu večeru koju u svom Uredu organizira predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

- Vjerujem da će njihov boravak danas dodatno doprinijeti boljem razumijevanju hrvatske javnosti i građana o našim aktivnostima kao zemlje koja predsjeda, ali i o koristima članstva Europske unije - dodao je Plenković.

Osvrnuo se na stanje u Iraku naglasivši da su naši vojnici na sigurnom.

- Rotacija kontigenta hrvatskih časnika i dočasnika koja je bila u NATO-ovoj misiji u Iraku sretno je prešla u Hrvatsku u proteklih nekoliko dana, dok je novi kontigent, kao i drugi članovi te misije, koji je trenutno suspendiran i premješten u Kuvajt, na sigurnom - istaknuo je.

Vlada je na sjednici donijela odluku o osnivanju nekoliko povjerenstava; za ocjenu trofeja i izložbe divljači, za gospodarenje dabrom, za gospodarenje smeđim medvjedom te za gospodarenje divljom mačkom. 

Dala je i suglasnost za unos materijalne imovine u temeljni kapital trgovačkog društva Zrakoplovno-tehnički centar d.d. u vrijednosti 122.628.428 kuna, i da se za taj iznos poveća temeljni kapital trgovačkog društva.                                                                                          
- Trgovačko društvo Zrakoplovno-tehnički centar d.d. Velika Gorica osnovano je Odlukom koju je Vlada Republike Hrvatske donijela 23. rujna 2009. za obavljanje poslova održavanja, obnove, popravka zrakoplova i zrakoplovno-tehničkih materijalnih sredstava. Povjerenstvo za imovinu Vlade Republike Hrvatske 12. veljače 2010. donijelo je Odluku o davanju na upravljanje i korištenje opreme i sredstava za rad Zrakoplovno-tehničkom centru. d.d. bez naknade i na neodređeno vrijeme. Navedenom Odlukom društvu je prenesena sva oprema i sredstva koja su bila u posjedu Zrakoplovno-tehničkog zavoda na dan 31. prosinca 2008 - istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Vlada je prihvatila izvješće o provedbi Akcijskog plana za provedbu Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije za 2017. i 2018. godinu u kojem je istaknuto kako je od ukupno 75, provedena 61 mjera, dok se četiri provode djelomično, a 10 ih nije provedeno.

- Iz Izvješća je vidljivo da su u svim prioritetnim područjima utvrđene mjere većinom provedene ili se kontinuirano provode aktivnosti koje pridonose unaprjeđenju sustava borbe protiv diskriminacije. Mjere koje se provode djelomično ili nisu provedene, takav status imaju zbog nedostatka administrativnih kapaciteta. Uzimajući u obzir da je rok provedbe tih mjera određen kao kontinuiran proces, sukladno dostavljenom podacima nositelja i sunositelja mjera, očekuje se njihova provedba u sljedećem izvještajnom razdoblju - stoji u Vladinu dokumentu.

Najčitaniji članci