Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
22 komentara

Plenković studentima prava u Opatiji predavao o budućnosti

Premijer Plenković je u govoru studentima u Opatiji ocijenio da će predsjedanje Hrvatske EU-om u prvoj polovici 2020. godine biti vrlo zahtjevno jer će slijediti neposredno nakon izbora za Europski parlament

Pazin: Počeli radovi na istarskom ipsilonu
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
22 komentara

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je u četvrtak predavanje  studentima prava na godišnjoj međunarodnoj skupštini europske organizacije studenata prava ELSA u Opatiji o trenutačnom stanju u Hrvatskoj te o ciljevima u budućnosti, a kao prioritete Vlade istaknuo je ulazak u eurozonu i schengensku zonu.

Plenković je, nastupajući kao negdašnji visokopozicioniran član te organizacije, u govoru na engleskom jeziku rekao da je Hrvatska u vrlo specifičnoj situaciji jer su nakon pet godina članstva u EU bile uklonjene sve prepreke za odlazak građana na rad u gotovo sve članice što  je veliki diplomatski uspjeh. No, slijedilo je iseljavanje, ponajprije iz područja u unutrašnjosti, gdje su niža primanja i nepovoljnije poslovno okruženje. Hrvatska je u demografskom deficitu i nacija postupno stari, rekao je. 

 Zbog prava na slobodno kretanje, boravak i rad u drugim zemljama EU-a, mnogo ljudi iseljava iz Hrvatske, a konzumacija drugih prava - na solidarnost i koheziju, koji su pretpostavka jačanja poljoprivrede, ekonomije, mogućnosti većeg investiranja, jačanja istraživanja i obrazovanja ne zbiva se istim tempom.

 "To u kombinaciji s globalnom ekonomskom situacijom pogoduje porastu populizma, kao i u drugim zemljama Europe, te stav prema EU više nije tako pozitivan nego malo zamućen u odnosu na prijašnje razdoblje“, rekao je premijer.

 "No, uvjeren sam da većina ljudi u Hrvatskoj još uvijek podržava članstvo u EU i uviđa prednosti, potencijale rasta i mogućnosti boljeg standarda“, istaknuo je. 

 Govorio je i o nužnosti provedbe strukturnih reformi, ocjenjujući da se i na tom polju stanje poboljšava. To su reforma pravosuđa, reforma državne uprave s ciljem racionalizacije broja jedinica lokalne samouprave, porezna reforma i reforma obrazovanja, a u tijeku su pripreme za mirovinsku reformu i vrlo složenu reformu zdravstvenog sektora, rekao je.

 Vlada nastoji izdvajati sve više za obrazovanje i znanost kako bismo se mogli nositi s četvrtom industrijskom revolucijom. 

 Premijer Plenković je ocijenio da će predsjedanje Hrvatske EU-om u prvoj polovici 2020. godine biti vrlo zahtjevno jer će slijediti neposredno nakon izbora za Europski parlament i imenovanja nove Europske komisije.

 ELSA okuplja 52.000 studenata prava iz 44 europske zemlje. Njih 350 je ovoga tjedna u Opatiji na međunarodnoj skupštini te organizacije. Andrej Plenković je tijekom studija bio utemeljitelj ELSA u Hrvatskoj, njezin predsjednik te predsjednik Međunarodnog odbora ELSA 1993. godine. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message