Obavijesti

News

Komentari 446

Plenković: 'Harangu na Frku orkestrira Milanović. Neće on određivati kakva će biti Vlada'

Plenković: 'Harangu na Frku orkestrira Milanović. Neće on određivati kakva će biti Vlada'

Raspravljat će se o napadu na Banske dvore i o izvješćima MUP-a, SOA-e i DORH-a u tom slučaju, ali i o uhićenjima građana koji su kritizirali Plenkovića

VIDEO

Svi se slažu, i članovi parlamentarne većine i oporbe, da je riječ o terorističkom činu, o neprihvatljivom činu i razgovarali smo kako u kreirati ozračje u društvu koje će smanjiti govor mržnje koji, kada evaluira, može, nažalost, dovesti i do ovakvih slučajeva, istaknuo je premijer Andrej Plenković nakon sjednice saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a na kojoj su se raspravljala izvješća MUP-a, SOA-e i DORH-a o napadu na Banske dvore 12. listopada 2020. godine. 

Tog je jutra mladi Daniel Bezuk (22), podsjetimo, stigao iz Krapine na Markov trg, izvadio automatsku pušku i započeo rafalnu paljbu na zgradu Vlade, pri čemu je ranio policajca Oskara Fiurija koji je stajao na ulazu. Policajac s druge strane je uzvratio, a Bezuk je pobjegao i ubio se. Dva dana nakon tog nezapamćenog napada na državnu instituciju, premijer je poručio kako se radi o terorističkom činu. Kasnije je to potvrdio i DORH. Ali premijer nije bio zadovoljan, a to je javno isticao u nekoliko navrata, što su do sada otkrila istražna tijela o tom događaju.

'Institucije i dalje rade na slučaju napada na Banske dvore, ima još otvorenih pitanja'

Novinari su ga, stoga, pitali je li glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek ili ravnatelju policije Nikoli Milini to danas direktno rekao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ne. Razgovarali smo o tome što je bit ove stvari, a to je da posao i Državnog odvjetništva i policije na tom konkretnom slučaju počinjenja terorističkog čina traje i dalje. Trebalo je malo više od godinu i pol dana da DORH izađe s onim priopćenjem s kojim je izašao ovo ljeto, nakon toga, do tog trenutka niti smo pitali na koji način DORH, policija ili SOA rade na tom slučaju, niti smo utjecali ili, ne daj Bože, dali kakav smjer vođenja istražnih radnji. Nakon što su oni to objavili, ja sam zatražio izvješće da vidimo o čemu se radi. Kad sam ih vidio, bilo je niz otvorenih pitanja koja, za mene, nisu bila odgovorena i to sam rekao još ovog ljeta glavnoj državnoj odvjetnici i ravnatelju policije i ministru unutarnjih poslova - rekao je premijer dodavši kako su predstavnici ta tri tijela i danas na sjednici pojasnili da na rasvjetljavanju svih okolnosti rade i dalje. 

- Za sada na neka konkretna pitanja nema odgovora. Nemaju ih ni oni, a bilo bi dobro da ih znamo - rekao je.

Bulj s jajima u Saboru: 'Neću gađati Plenkovića, ali ovo jaje će uskoro poskupjeti pet puta'
Bulj s jajima u Saboru: 'Neću gađati Plenkovića, ali ovo jaje će uskoro poskupjeti pet puta'

Upitan znači li to da ni policija ni DORH još uvijek nisu sigurni da je Bezuk djelovao sam, premijer je istaknuo kako i dalje rade na cijelom slučaju.

- Slučaj nije zatvoren. To je slučaj bez presedana, teroristički čin mladog čovjeka, ciljan, usmjeren, izaziva strah, užas, koristi nasilje, silu i ima politički karakter - to su elementi terorističkog akta. On se dogodio i zahtjeva da se fenomen govora mržnje i onih koji indoktriniraju nekoga u tako mladoj dobi, sa tako malo životnog iskustva, temeljito ispita. I na tome sve institucije rade - poručio je.

Nije želio odgovoriti na koga misli kad spominje da je Bezuka nekoga indoktrinirao.

- Ima u izvješću jako puno toga što je vrlo korisno i indikativno. Nema potrebe da ja vama sada prepričavam sastanak, mislim da su stvari sasvim prepoznatljive - rekao je. 

Novinari su ga podsjetili na izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića iz prosinca kada je rekao da premijer na sjednicama Vijeća za nacionalnu sigurnost nije spominjao naznake desnog radikalizma. 

- Da nazočite na tim sjednicama s njime, shvatili biste koliko su besmislene - poručio je. 

Na pitanje na koji način misli u ovako polariziranom društvu kreirati ozračje u kojem će se smanjiti govor mržnje, Plenković ističe tri razine. 

- Postoji politički diskurs, gdje svatko treba paziti da li pridonosi radikalizaciji i polarizaciji. Ako slušate rasprave u Saboru, i tu možete vidjeti određene tonove koji daju određenu podlogu za atmosferu, koja se kasnije kroz medijski ili društveno-mrežni okvir, širi. Što idemo niže, to je sofisticiranost manja, a agresija viša. Ja vodim šest godina politiku uključivosti, tolerancije, dijaloga, uvažavanja, primjerice, nacionalnih manjina, i itekako sam promijenio ozračje na političkoj sceni - rekao je ne želeći odgovoriti na koga točno misli kada spominje politički diskurs u Saboru. 

- Ima ih koliko hoćete. Nema potrebe, to vi znate bolje nego ja - rekao je. 

Na sjednici je bio i Robert Kopal, izborni strateg i analitičar HDZ-a, koji je nedavno otišao raditi u poslovni sektor u tvrtku Tokić, pa se postavilo pitanje što je on radio s Plenkovićem. Premijer je istaknuo kako je on i dalje njegov posebni savjetnik za nacionalnu sigurnost, a kako doznajemo iz Vlade, za posao prima naknadu.

Na pitanje hoće li se uskoro Markov trg otvoriti ili ograde ostaju tamo, Plenković je istaknuo kako o tome ne odlučuje Vlada. 

- To je sigurnosna procjena. Moram priznati da ja ne znam ijednu državu gdje su institucije bile dostupne ovako kao kod nas do tog trenutka. Ovakav light pristup institucijama u smislu čuvanja sigurnosti institucija kakav smo imali do tog događaja, jednostavno nije bio nigdje drugdje. Svi oni koji i danas žele mirno prosvjedovati na Markovu trgu, mogu - rekao je Plenković.

Plenković tvrdi da se svi slažu kako se radi o terorističkom činu, SDP-ov Hajdaš Dončić kaže da to nije baš tako

I dok premijer tvrdi kako su se svi složili u ocjeni terorističkog čina, predsjednik Odbora, SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić ističe kako to i nije baš tako.

- Kolega Jakšić i ja ćemo dati izdvojeno mišljenje jer se nismo djelomično složili s mišljenjem vladajuće stranke. Ali obzirom na klasificiranost podataka, to je sve što mogu reći. Nije stvar samog istraživanja, nego je ključna stvar da li je pojedinac koji je to učinio bio sam ili je to dio društveno-političke mreže i tu smo imali oprečna mišljenja - kaže Hajdaš Dončić, koji je, za razliku od Plenkovića, zadovoljan izvješćima SOA-e i DORH-a.

- Moj dojam je da je to bio akt pojedinca i točka - zaključio je.

Plenković se sastao s britanskim ministrom obrane Wallaceom
Plenković se sastao s britanskim ministrom obrane Wallaceom

O Milanoviću

Plenković je komentirao je i izjave predsjednika Milanovića, koji zaziva pad Vlade ukoliko se pokažu kao istinitima navodi zviždačice Maje Đerek.

- On nastavlja, možda je alergija, možda jugo, možda je neki drugi simptom ili fenomen kojim je opterećen, ali nije on taj koji će odlučivati kakva će Vlada biti, tko će raditi koji posao niti kakvu će potporu imati. Vlada je stabilna, a to što on igra političku utakmicu oporbe, to je van svih dosadašnjih okvira prakse predsjednika ili predsjednice Republike da baš kontinuirano optužuje Vladu i ministre za korupciju ili, pak, naziva meni bliske suradnike bandom. Pa onda i ja mogu reći da je sigurno i on korumpiran, banda i da sigurno i on laže kada govori da je netko počinio kazneno djelo u vezi prebivališta - rekao je Plenković osvrnuvši se na Milanovićevu izjavu da je Frka Petešić, prijavivši lažno svoje prebivalište, učinio kazneno djelo te da ga policija treba prijaviti po službenoj dužnosti.

- Ne znam kakav to pravnik moraš biti pa da izađeš s definicijom da je to kazneno djelo - kaže Plenković i naglašava kako je Frka Petešić napravio sve kako treba.

- Ta haranga i hajka, za koju se već mogu usuditi reći da ju je orkestrirao Milanović, ne znam tko bi drugi jer sam vidio i jučer na televiziji jednog njegovog trabanta, koji isto lupeta gluposti o Frki Petešiću, tako da mi se sad već slaže mozaik tih koji nastoje baciti neku ljagu prema čovjeku koji je pošten, radišan, Hrvat iz dijaspore, koji se vratio sa srcem u Domovinu i da mi takvog čovjek ljudi koji ni 20 posto ne rade koliko on radi čereče po medijima, e to ne dolazi u obzir - rekao je premijer.

Frka Petešić je sve napravio po zakonu, dodao je.

- Čovjek je iz dijaspore, nema u Zagrebu nekretninu, jedino što njegova obitelj u Hrvatskoj ima je nekretnina u Saliju na Dugom otoku i gdje će on drugdje nego tamo na svoju djedovinu ili očevinu prijaviti svoje prebivalište? Nema nikakvog kaznenog djela ni prekršaja, ima samo haranga, laži, podmetanja, koja su nečuvena - naglasio je.

O Frki Petešiću

Tko je Ana Maslać-Plenković? Samozatajna Dubrovkinja je premijera osvojila u Saboru
Tko je Ana Maslać-Plenković? Samozatajna Dubrovkinja je premijera osvojila u Saboru

Frka Petešić je, podsjetimo, do 2017., do trenutka kad je postao predstojnik Plenkovićeva ureda, bio prijavljen u Zagrebu. Bio je u najmu. Plenković ponavlja tezu kako mjesto prebivališta nema nikakve veze za dobiti državni stan. 

- Bitan je samo transformativni trenutak kada on od službenika, tj veleposlanika u Maroku, postaje predstojnik Ureda ili državni tajnik čime dobiva pravo na to što ima sada. Kao što su zadnjih 30 godina imali svi ostali u sličnoj situaciji ako nisu iz Zagreba - rekao je Plenković pa ponovio da je Frka Petešić prije, kad je imao prijavljeno prebivalište u Zagrebu, bio službenik.

- To što je on prije bio je apsolutno nebitno - rekao je. 

Upitan zašto već tada 2011. godine po dolasku u Zagreb iz Pariza nije prijavio prebivalište u Saliju na Dugom otoku, nego je uzeo stan u najam s prijavljenim prebivalištem u metropoli, Plenković ponavlja da je to napravio kada je postao dužnosnik.

- Kako je on to tada regulirao i s kime se savjetovao, ne znam. Njegova odluka 2017., kad se vraća iz Maroka u Zagreb, gdje je u otkaznom roku dotadašnjeg najmodavca, da prijavi jedino moguće prebivalište koje za njega predstavlja neko sidro, a to je Sali, je jedina ispravna, zakonita, osobna, pametna, ljudska, politička odluka, koja nije kršenje nikakvih propisa - poručio je. 

O navodima Đerek

Na kraju je i komentirao navode koje zadnjih dana iznosi zviždačica Đerek.

-  Razgovarao sam s ministrom Banožić jutros, pitao sam ga što je u vezi toga, rekao mi je da je tu gospođu vidio jednom, pitao za jedan konkretni slučaj, da postoji nekakav zapisnik s tog sastanka i to je sve što znam. Mislim da je i to dio hajke - rekao je. 

Upitan vjeruje li on da u Državnim nekretninama nije bilo muljanja, Plenković kaže kako ne zna ima li nekih propusta, ali da je cijela ideja i smisao Vlade bila svjesnost da se zadnjih 30 godina koriste državni prostori u zakupu, a da postoji totalni nered u ispunjavanju obaveza u plaćanju prema državi.

- To je i bio smisao uvođenja tog ministarstva (državne imovine, op.a). Ja gospođu ne poznam, nikad je nisam vidio, ne znam ništa o njoj niti je to nešto čime bih se ja trebao baviti. Ako vi mislite da premijer treba znati što znači neka osoba u tvrtki koja se zove Državne nekretnine na nekoj operativnoj razini, nije realno - rekao je. 

Na pitanje je li on, kao predsjednik Sabora Gordan Jandroković,zvao i intervenirao za nekoga, Plenković je sarkastično poručio "svaki dan."

- Zvao sam njih prvo, pa njenu šeficu, pa državnog tajnika pa ministra i svi su mi riješili odmah, bilo zapečatili, bilo otpečatili - rekao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 446
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...