Obavijesti

News

Komentari 32

Plenković u Londonu: 'Želimo poraditi na budućim odnosima'

Plenković u Londonu: 'Želimo poraditi na budućim odnosima'
1

Bez obzira na izlazak Velike Britanije iz EU-a, mi ćemo nastojati unaprijeđivati gospodarsku suradnju, rekao je premijer u hrvatskom veleposlanstvu

VIDEO

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u nedjelju navečer u Londonu da će EU nastojati ispregovarati sporazum o budućim odnosima s Velikom Britanijom u sljedećih desetak mjeseci, ali je izrazio skepu da je to moguće u tako kratkom roku.

- Mi u Europskoj uniji ćemo pokušati u sljedećih desetak mjeseci doći do kompromisa s Velikom Britanijom temeljem kojega bismo imali prve ugovorne odnose što bi bitno olakšalo gospodarsku i trgovinsku razmjenu, prava državljana Velike Britanije u EU-u i prava europskih građana u Velikoj Britaniji - rekao je Plenković, obraćajući se okupljenim hrvatskim državljanima u hrvatskom veleposlanstvu u Londonu.

- Hrvatska će kao predsjedateljica Vijećem EU-a dati svoj doprinos. Koliko možemo osluhnuti, politika je britanske vlade nakon izbora da ne bi htjeli produljavati rok za pregovore, ali iz iskustva znam kako izgleda kada EU pregovora s nekom trećom zemljom i rijetko to ide baš tako brzo. Ako se to dogodi u sljedećih 10 mjeseci bit će to presedan u smislu učinkovitosti - dodao je.

Hrvatski premijer će u ponedjeljak u Londonu sudjelovati na sastanaku u organizaciji Europske banke za obnovu razvoj (EBRD) na kojem će se razgovarati o investicijskom planu za zapadni Balkan. Na sastanku će biti nazočni premijeri šest zemalja iz hrvatskog jugoistočnog susjedstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Plenković će također imati sastanak i s investitorima, a na tome sastanku će mu se pridružiti potpredsjednik vlade i ministar financija Zdravko Marić. Na kraju će se u sjedištu britanske vlade u Downing streetu sastati s premijerom Borisom Johnsonom.
Premijer Plenković je rekao da će investitorima predstaviti makroekonomsku sliku i sve ono što je ova vlada postigla u svom mandatu: stjecanje investicijskog rejtinga kod dviju agencija za kreditni rejting, smanjivanje javnog duga, uravnoteženi proračun, zdravi rast, što je omogućilo znatno povoljnije kamate i za gospodarstvo i za građane.

Plenković je, govoreći o susretu s Hrvatima u Londonu, rekao da je njegova praksa da se sastaje s našim ljudima prilikom međunarodnih posjeta kad god to može.

- Bez obzira na izlazak Velike Britanije iz EU-a, mi ćemo nastojati unaprijeđivati gospodarsku suradnju. Tu svatko od vas, naših sugrađana, koji ste se pozicionirali u britanskom društvu, gospodarstvu, akademskoj zajednici i drugim institucijama i koji su ključna spona između Ujedinjene Kraljevine i Republike Hrvatske, možete dati svoj doprinos. Nadam se da ćete kao i do sada voditi računa da budete važan dio mozaika u građenju odnosa naše dvije zemlje. Vjerujem da se također okupljate u našoj Katoličkoj misiji, jer bez vaše uloge nema onih snažnih, čvrstih vezanja za naše korijene, za našu tradiciju, za našu vjeru, našu kulturu, običaje i sve ono što nas čini Hrvatima i što nas čini ponosnima na jačanje veza između domovinske i iseljene Hrvatske - rekao je Plenković, obraćajući se nazočnima u hrvatskom veleposlanstvu u Londonu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag