Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
41 komentara

Plenković u utorak u EP govori o budućnosti Europske unije

Plenković će se u Strasbourgu sastati i s predsjednikom Europskog parlamenta Antoniom Tajanijem, a nakon govora će o budućnosti Europi i hrvatskom iskustvu članstva raspravljati s eurozastupnicima

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
41 komentara

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak će na sjednici Europskog parlamenta održati govor o hrvatskoj viziji budućnosti Europe i iskustvima na putu do članstva u Europskoj uniji, najavio je ured premijera u ponedjeljak.

Plenković će se u Strasbourgu sastati i s predsjednikom Europskog parlamenta Antoniom Tajanijem, a nakon govora će o budućnosti Europi i hrvatskom iskustvu članstva raspravljati sa zastupnicima Europskog parlamenta. Premijer će se za posjeta Strasbourgu sastati i s glavnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjørnom Jaglandom, predsjednikom Kluba zastupnika Europske pučke stranke Manfredom Weberom te sudjelovati na sastanku zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu.

Plenković će u svom obraćanju europarlamentarcima u Strasbourgu, kako je najavio njegov ured, govoriti o hrvatskoj viziji budućnosti EU-a, uspješnom hrvatskom putu od ratom pogođene zemlje do članice Unije i istaknuti karakter Europske unije kao mirovnog projekta usmjerenog na pomirbu i dobrosusjedske odnose, te reformama koje hrvatska vlada poduzima kako bi se poboljšao život građana.

Također će se osvrnuti na aktualne izazove koje stoje pred Unijom poput pitanja demografije, sigurnosti i populizma.

Premijer će u govoru poručiti, kako je najavljeno, da  Hrvatska želi biti najužeg kruga integracija u Europskoj uniji, odnosno biti u zoni eura, schengenskog sustava i sudjelovati u inicijativama zajedničke obrane.

Glede višegodišnjeg financijskog okvira o kojem će se raspravljati idućih mjeseci za Hrvatsku je prioritet Unija koja stavlja naglasak na rast, koheziju, sigurnost, istraživanje i razvoj, financijsku održivost i ulogu EU-a kao globalnog aktera, do gospodarskih pitanja do teme zaštite okoliša.

Hrvatska podržava i daljnje širenje Unije, posebice na jugoistočnu Europu, poručit će Plenković europarlamentarcima, a na putu Bosne i Hercegovine prema EU-u potrebno je naći pravično izborno zakonodavstvo, .

Plenković će se, među ostalim, osvrnuti na hrvatsko predsjedanje EU-om 2020. u kojem će se naglasak staviti na rast, razvoj i proširenje kao područje u kojem Hrvatska komparativno ima najviše znanja i iskustva u okviru Unije.

Plenković je od 2013. do 2016. bio europarlamentarac izabran na listi HDZ-a čiji su eurozastupnici i članovi kluba Europske pučke stranke u u Europskom parlamentu

Hrvatski premijer će biti drugi europski čelnik koji će na poziv predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija i Konferencije predsjednika sudjelovati nizu rasprava o budućnosti Unije između šefova država i zastupnika u Europskom parlamentu.

U siječnju je s europarlamentarcima razgovarao irski premijer Leo Varadkar a njegov govor i rasprava najvećim dijelom su dijelom bili usmjereni na izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a i s time povezano pitanje graničnog režima između Republike Irske i Sjeverne Irske. Na plenarnoj sjednici u ožujku zastupnicima će se obratiti portugalski premijer Antonio Costa.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message