Obavijesti

News

Komentari 41

Plenković u utorak u EP govori o budućnosti Europske unije

Plenković u utorak u EP govori o budućnosti Europske unije

Plenković će se u Strasbourgu sastati i s predsjednikom Europskog parlamenta Antoniom Tajanijem, a nakon govora će o budućnosti Europi i hrvatskom iskustvu članstva raspravljati s eurozastupnicima

VIDEO

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak će na sjednici Europskog parlamenta održati govor o hrvatskoj viziji budućnosti Europe i iskustvima na putu do članstva u Europskoj uniji, najavio je ured premijera u ponedjeljak.

Plenković će se u Strasbourgu sastati i s predsjednikom Europskog parlamenta Antoniom Tajanijem, a nakon govora će o budućnosti Europi i hrvatskom iskustvu članstva raspravljati sa zastupnicima Europskog parlamenta. Premijer će se za posjeta Strasbourgu sastati i s glavnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjørnom Jaglandom, predsjednikom Kluba zastupnika Europske pučke stranke Manfredom Weberom te sudjelovati na sastanku zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu.

Plenković će u svom obraćanju europarlamentarcima u Strasbourgu, kako je najavio njegov ured, govoriti o hrvatskoj viziji budućnosti EU-a, uspješnom hrvatskom putu od ratom pogođene zemlje do članice Unije i istaknuti karakter Europske unije kao mirovnog projekta usmjerenog na pomirbu i dobrosusjedske odnose, te reformama koje hrvatska vlada poduzima kako bi se poboljšao život građana.

Također će se osvrnuti na aktualne izazove koje stoje pred Unijom poput pitanja demografije, sigurnosti i populizma.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Premijer će u govoru poručiti, kako je najavljeno, da  Hrvatska želi biti najužeg kruga integracija u Europskoj uniji, odnosno biti u zoni eura, schengenskog sustava i sudjelovati u inicijativama zajedničke obrane.

Glede višegodišnjeg financijskog okvira o kojem će se raspravljati idućih mjeseci za Hrvatsku je prioritet Unija koja stavlja naglasak na rast, koheziju, sigurnost, istraživanje i razvoj, financijsku održivost i ulogu EU-a kao globalnog aktera, do gospodarskih pitanja do teme zaštite okoliša.

Hrvatska podržava i daljnje širenje Unije, posebice na jugoistočnu Europu, poručit će Plenković europarlamentarcima, a na putu Bosne i Hercegovine prema EU-u potrebno je naći pravično izborno zakonodavstvo, .

Plenković će se, među ostalim, osvrnuti na hrvatsko predsjedanje EU-om 2020. u kojem će se naglasak staviti na rast, razvoj i proširenje kao područje u kojem Hrvatska komparativno ima najviše znanja i iskustva u okviru Unije.

Plenković je od 2013. do 2016. bio europarlamentarac izabran na listi HDZ-a čiji su eurozastupnici i članovi kluba Europske pučke stranke u u Europskom parlamentu

Hrvatski premijer će biti drugi europski čelnik koji će na poziv predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija i Konferencije predsjednika sudjelovati nizu rasprava o budućnosti Unije između šefova država i zastupnika u Europskom parlamentu.

U siječnju je s europarlamentarcima razgovarao irski premijer Leo Varadkar a njegov govor i rasprava najvećim dijelom su dijelom bili usmjereni na izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a i s time povezano pitanje graničnog režima između Republike Irske i Sjeverne Irske. Na plenarnoj sjednici u ožujku zastupnicima će se obratiti portugalski premijer Antonio Costa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina