Obavijesti

News

Komentari 38

Plenković: Želimo ravnopravan položaj za Hrvate unutar BiH

Plenković: Želimo ravnopravan položaj za Hrvate unutar BiH

Želimo da se razgovori o reformi izbornog zakonodavstva u BiH okončaju na način koji će omogućiti Hrvatima da imaju legitimnu zastupljenost te da nema preglasavanje koje ih dovodi u nepravedan položaj, kaže Plenković

Šef Vlade razgovarao je o stanju u BiH s novim visokim predstavnikom međunarodne zajednice za BiH Christianom Schmidtom, posebnim predstavnikom EU-a Miroslavom Lajčakom za dijalog između Srbije i Kosova, izaslanikom SAD-a za zapadni Balkan Matthew Palmerom i potpredsjednikom Europske banke za obnovu i razvoj Pierrom Heilbronnom.

POGLEDAJTE VIDEO - Dubrovnik forum:

Pokretanje videa ...

Svi ti sastanci, rekao je premijer, bili su prilika da pojasni sugovornicima politiku Hrvatske prema BiH i ponovi podršku reformskom procesu na njenom putu prema EU i NATO-u, ali je istaknuo da je hrvatska strana pritom jasno naglasila nužnost ravnopravnosti Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda.

- Naravno, zaželjeli smo da razgovori o reformi izbornog zakonodavstva u BiH okončaju na način koji će omogućiti Hrvatima da imaju legitimnu zastupljenost u predstavničkim tijelima i Predsjedništvu BiH te da nema preglasavanje koje ih dovodi u nepravedan položaj. Tu poziciju zagovarat ćemo i u budućnosti - poručio je Plenković, dodavši da ako ima jedna tema oko koje postoji suglasje između Vlade i Predsjednika Republike onda je to pitanje ravnopravnosti Hrvata u BiH.

Zoran Milanović: Dok sam ja predsjednik, Hrvatska više neće popuštati u pravima Hrvata BiH
Zoran Milanović: Dok sam ja predsjednik, Hrvatska više neće popuštati u pravima Hrvata BiH

Podsjetio je da hrvatsko stajalište nije od jučer.

- Mi govorimo o temeljnim načelima Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma koji je imao koncept 1, 2 i 3 - jedna država, dva entiteta i tri konstitutivna naroda i prava svim ostalima - kazao je Plenković.

Zakonodavstvo BiH, nastavio je, treba odražavati sistem koji će omogućiti da ono što je tada bilo dogovoreno i što je bilo primjenjivano do 2006., se u budućnosti osigura.

- Ovo nije dobro ni za koga, nepravedno je, jedan konstitutivan narod se osjeća nezadovoljno (...) moramo naći mehanizme koji će dati jamstva Hrvatima da će njihov predstavnik u Predsjedništvu biti legitimni predstavnik političkih stanaka Hrvata u BiH - rekao je Plenković.

Na pitanje da li misli da je za ovakvu situaciju možda djelomice kriv i predstavnik Hrvata u BiH, zbog primjerice nedovoljnog lobiranja, premijer je novinaru odgovorio protupitanjem upitavši ga želi li reći da su Hrvati krivi za praksu koja je krenula tek 2006..

Zagreb: Manifestacija Vratimo nadu zavičaju

Plenković je ustvrdio da za takvo stanje nije kriv predstavnik Hrvata Dragan Čović.

- Netko je 2006. odlučio da se inženjeringom može preglasati Hrvate i od tada imamo situaciju kakvu imamo. Nije to do Hrvata nego do nekoga drugoga - rekao je Plenković.

Također je rekao da je vrlo zadovoljan razgovorima koje je vodio na ovogodišnjem, 14. po redu Dubrovnik forumu.

Jandroković: Pandemija će trajno izmijeniti život

Održana 14. međunarodna konferencija Dubrovnik forum

Predsjednik Hrvatskog sabora istaknuo je u ponedjeljak na Dubrovnik forumu da će pandemija “trajno izmijeniti život” i da neće biti povratka na način života koji je postojao prije pandemije te da je više nego ikada sada potrebna suradnja, solidarnost i zajedništvo.

- Ovogodišnji forum determiniran je pojavom i posljedicama pandemije Covid-19 koja će trajno izmijeniti život kakvog poznajemo. I povijesno gledano, pandemije su uvijek mijenjale svijet. Moramo zato biti svjesni da će se način života prije pandemije razlikovati od onoga u kakav ćemo zakoračiti nakon pandemije - kazao je Jandroković.

Jandroković je u svom govoru na 14. Dubrovnik forumu istaknuo da je Hrvatska u 30. godina neovisnosti prošla “zahtjevan put iz diktature u demokraciju, iz planskog gospodarstva u tržišnu ekonomiju, iz rata u mir i pritom ostvarili dva glavna geostrateška cilja - članstvo u NATO-u i Europskoj uniji”.

Danas se pak suočava s novim vrstama izazova, poput demografskih problema, migracija, zaštite okoliša i klimatskih promjena koje “spadaju u red najvećih globalnih ugroza”.

- Mi možemo poboljšati kvalitetu voda u rijekama i morima, mi trebamo smanjiti količine otpada, stvoriti zelene površine u našim gradovima i povećati upotrebu obnovljive energije. Tvrtke i države treba poticati da postanu lideri u novim tehnologijama. Pandemija nas je uvjerila da je naša moć nad prirodom ograničena. No, mi moramo očuvati naš planet za naraštaje koji dolaze - kazao je Jandroković.

Koronavirus učinio je budućnost “dodatno neizvjesnom”

Predsjednik Hrvatskog sabora istaknuo je kako je “pojava koronavirusa dala novu dimenziju i učinila našu budućnost dodatno neizvjesnom”. Istaknuo je kako želi pojačati međuparlamentarnu suradnju, ali je koronavirus tomu prepreka.

- No zahvaljujući današnjoj znanosti, i na tu ugrozu imamo brzi i učinkovit odgovor – cijepljenje. Stoga, moramo osigurati pristup cjepivu na globalnoj razini - kazao je, apeliravši potom na cijepljenje “jer ćemo samo tako moći živjeti sigurnije, slobodnije i sadržajnije”.

Andrej Plenković: Hrvatska je očuvala financijsku reputaciju
Andrej Plenković: Hrvatska je očuvala financijsku reputaciju

U covid krizi države su se sve više okretale “samima sebi i svojim interesima”, a “više nego ikada potrebna je suradnja, solidarnost i zajedništvo”, smatra Jandroković. U tom je kontekstu istaknuo da je hrvatska vlada donirala preko 300 tisuća doza cjepiva Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji. Albaniji i Kirgistanu.

Jugoistočna je Europa “strateški važna” za Hrvatsku koja podupire europski put susjednih zemalja “jer nam je u interesu sačuvati stabilnost i mir”, kazao je.

Borrell poziva na budnost zbog novih varijanti covida u svijetu
Borrell poziva na budnost zbog novih varijanti covida u svijetu

Pritom je Hrvatskoj posebna važna situacija u BiH “i zbog brojnog hrvatskog naroda koji tamo živi”.

- Očuvanje jednakopravnosti sva tri naroda i nužnost reformi važnih za euroatlantski put Bosne i Hercegovine, smjer je koji će osigurati mir i stabilnost - zaključio je.