News

Komentari 124

Plenković o odlasku u bolnicu: 'Pa ni vi ne biste išli u lunapark, a upala pluća mi se nije razvila'

Plenković o odlasku u bolnicu: 'Pa ni vi ne biste išli u lunapark, a upala pluća mi se nije razvila'

Bilo mi je dijagnosticirano da moram ostati još nekoliko dana doma, nisam razvio upalu pluća, rekao je premijer Plenković i dodao kako je sve bilo transparentno

Pod predsjedanjem predsjednika Vlade Andreja Plenkovića održao se sastanak Međuresorne radne skupine za praćenje provedbe financijskog doprinosa iz Fonda solidarnosti Europske unije namijenjenih za financiranje obnove Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. 

PRATITE UŽIVO: Izjava Andreja Plenkovića 

Premijer se nakon sastanka obratio javnosti te rekao kako je, u dogovoru s Ministarstvom financija, dogovoreno 20 milijuna kuna za štetu od potresa na sisačkom i petrinjskom području. 

- Pronaći ćemo sredstva iz pričuve kako bi ta sredstva već sutra bila na raspolaganju. Ovo je interventna mjera, da pomognemo odmah - rekao je. Dodao je kako će se za Sisak i Petrinju pronaći slično rješenje kao za Zagreb. 

- Nažalost, već imamo puno iskustva - rekao je. 

Na pitanje da komentira izjave Pavla Kalinića o kritikama da "Plenković samo šeta", premijer je rekao: 

- Nije prvi put da gledamo njegove eskapade. Treba vidjeti tko u kojoj mjeri govori što. 

O odlasku u bolnicu

Na pitanje je li Plenković tijekom zaraze korona virusom išao u bolnici Jordanovac gdje mu je konstatirana upala pluća, premijer je rekao da je 10. dana izolacije zaključio da se ne može vratiti na posao i konzultirao se s doktorima. 

- Pretpostavljam da ni vi ne biste otišli u lunapark, nego kod doktora - rekao je. 

- Bilo mi je dijagnosticirano da moram ostati još nekoliko dana doma, nisam razvio upalu pluća - rekao je. Poručio je kako je sve bilo transparentno. 

Ocjena Vlade 

Na pitanje da ocijeni rad Vlade, rekao je da je godina bila teška, ne samo za Hrvatsku, nego za Europu i svijet. 

- Imali smo pandemiju, dva jaka potresa, još jedan potres na Visu. S obzirom na to kakav je bio cijeli prvi mandat i početak ovog, ja bih rekao uobičajeno, ali moram reći da smo se trudili. Pokazali smo snagu države, a pritom smo zadržali smjer i pravac onoga što je krasilo naš prvi mandat, odgovorna politika upravljanja financijama - rekao je. 

O popuštanju mjera 

Na pitanje očekuje li da će se mjere produžiti, Plenković je rekao da se ponovno vidi pad novozaraženih u jednom danu. 

- Trend je dobar, ali nema opuštanja. Moramo ustrajati i izdržati još nekoliko dana. Posebno je bitno da za staru godinu ljudi budu disciplinirani. Mi ćemo pratiti situaciju, kada ocijenimo da je s aspekta došlo vrijeme da se relaksira, relaksirat će se. Ali rano je reći. Moramo paziti na kliničku sliku tijekom siječnja - rekao je. 

Danas su došle i nove doze Pfizerovog cjepiva. 

- Što se tiče Moderne, 6. siječnja bi Europska agencija za lijekove trebala odobriti i njihovo cjepivo. Ne znam je li Britanska agencija odobrila Astra Zenecu, mi smo ranije od njih naručili najviše doza, 2,7 milijuna doza. Bilo bi važno da i njihov proces dođe pred Europsku agenciju - komentirao je cjepiva. 

Na pitanje postoji li broj zaraženih nakon kojih bi se popuštale mjere, Plenković kaže kako su tome neskloni. 

- To na neki način sputava strategiju koju vodimo. Oni koji su se vodili "semaforima" su ostali zatvoreni dugo - rekao je. 

Najčitaniji članci