Obavijesti

News

Komentari 21

Tvrtke spiskale 2,6 milijardi kn na reprezentaciju i putovanja

Tvrtke spiskale 2,6 milijardi kn na reprezentaciju i putovanja
1

Ti troškovi su mogli biti znatno niži i tu je izostala poslovna odgovornost - rekao je ministar Marić i dodao: 'Interesantno je da oni koji su najviše akumulirali gubitaka, rastrošni su na troškovnoj strani

VIDEO

Govoreći o rezultatima analize poslovanja 48 strateških društava, odnosno njihovih troškova za službena putovanja, dnevnice, reprezentaciju ministar državne imovine Goran Marić kazao je da je ona egzaktna, institucionalna i autentična.

- Na prvu pokazuje da nije baš da su državne tvrtke neučinkovite kao što se to pokušava stalno nametnuti, ali kad je riječ o troškovima, da nije dovoljna razina odgovornosti kad su u pitanju troškovi. Zanimljivo je i da je broj zaposlenih u strateških tvrtkama, 68.000, pao u sedam godina na 60.000 zaposlenih. Istina, pali su i prihodi sa 79 milijardi na 63 milijarde kuna. Analiza ne služi za prozivanje i razotkrivanje već za otvaranje problema i tema koje su nužne za Republiku Hrvatsku -  napomenuo je Marić za Dnevnik HRT-a. 

Ministar smatra i da je vrlo teško reći koliko je neopravdano potrošeno novaca, ali na reprezentaciju, službena putovanja,  na ono na što se može utjecati u sedam godina potrošeno je 2,6 milijardi kuna.

- Ti troškovi su mogli biti znatno niži i tu je izostala poslovna odgovornost - rekao je ministar Marić i dodao: 'Interesantno je da oni koji su najviše akumulirali gubitaka, rastrošni su na troškovnoj strani, ali prednjače veliki giganti. Iako HEP posluje pozitivno, prednjači upravo ta tvrtka - izjavio je Marić.

HPB akumulira gubitak, a najveća po isplati bonusa i otpremnina

Prednjači i sustav Hrvatskih željeznica. Marić je napomenuo kako je interesantno da se donacijama bavi i HBOR, da se Zračna luka Osijek oglašava znatno više od svih drugih luka zajedno, a i da Zračna luka Dubrovnik potroši pet puta više na reprezentaciju nego Zračna luka Split, a po veličini su otprilike iste.

- Zanimljivo je i da Hrvatska poštanska banka, iako je u prethodnih 6-7 godina akumulirala gubitak, najveća je po isplati bonusa i otpremnina. Od ukupno 32 milijuna kuna bonusa u HPB-u je isplaćeno 70%, a zapravo akumuliraju gubitak - kaže Marić.

 

Marko Lukunić/Pixsell | Autor: Marko Lukunić/Pixsellfoto: Marko Lukunić/Pixsell

 

Sumnjivo i poslovanje državne tvrtke Plinacro

Dodao je kako je sumnjivo i poslovanje državne tvrtke Plinacro. Ugovarala je, tvrdi Marić, vrlo nepovoljne kredite, čiji bi raskid mogao dovesti do isplate odštete od vrtoglavih 240 milijuna kuna.

- Mi smo pokušali refinancirati, zajedno s Nadzornim odborom i Upravom Plinacra, i pronašli smo već za 2/3 manju kamatnu stopu, čime bismo uštedjeli  100 milijuna kuna samo na kamati. Međutim, ugovor je takav da moramo čekati raskid ugovora - izjavio je ministar Goran Marić za HRT.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca