Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
62 komentara

Ploveća vikendica: Otac i sin 6000 sati pravili brod u garaži

Ivan Turkalj kaže da je utrošio svu ušteđevinu za brod koji ih je u konačnici stajao oko 400.000 kuna. Dobio je ime po unuci Anji, dug je 8,5 metara i težak 2,8 tona

Damir Špehar/Pixsell
Foto: Damir Špehar/Pixsell
62 komentara

Nakon više od 6000 sati bjelovarski umirovljenik Ivan Turkalj (69) i sin Ivan (40) dovršili su brod.

Od ideje pa do izrade prošlo je više od tri godine. Nakon što je otišao u mirovinu kao mehaničar, Ivan je počeo s realizacijom dječačkog sna. Nakon što su napravili nacrt buduće “ploveće” vikendice, zatražili su odobrenje od sisačke kapetanije da mogu početi s radovima.

- Kad sad pogledam unatrag, sjetim se da o brodu nisam imao pojma. A eto nakon dvije godine svakodnevnog posla naš san je ipak pred realizacijom – kaže Turkalj stariji.

Često kaže da je brod poput kuće. Mora imati infrastrukturu.

Proputovali cijeli Jadran da nabave materijale

- Glavni nam je problem bio u nabavi potrebnog materijala. Prelistali smo stotine oglasa i proputovali cijeli Jadran dok smo nabavili neke stvari poput motora. Kupili smo ga i generalno ga uredili. S velikim strahom smo ga pokrenuli na drvenom postolju. Nasreću, motor je radio kao urica – pojašnjava Turkalj stariji.

Sav namještaj je napravljen od vodootporne šperploče s tikovinom. Treba se još postaviti Inox ograda te slijedi tehnički pregled i upis broda u registar.

- Očekujem da ćemo ga porinuti u more najkasnije u rujnu na crikveničkom području – kaže stariji graditelj.

Na brod utrošio cijelu ušteđevinu

Kaže da je utrošio svu ušteđevinu za brod koji ih je u konačnici stajao oko 400.000 kuna. Dobio je ime po unuci Anji, dug je 8,5 metara i težak 2,8 tona. Najveća mu je brzina 24 milje na sat.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message