Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
7 komentara

Plutala morem: Kornjača Tina sada je dobro, uskoro će na put

Kornjaču Tinu su našli kako pluta u moru kraj Hvara. O njoj sada brinu veterinari u Splitu, a poslije će je prebaciti u Centar za oporavak morskih životinja u Puli

Kornjaca
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
7 komentara

K nama je stigla pothlađena i malaksala. Primila je terapiju i dobro se oporavlja, no još treba ojačati da bi mogla ići u Pulu, u Centar za oporavak morskih kornjača, rekao je veterinar Mario Gavranović.

POGLEDAJTE VIDEO:

Upravo je on sad liječi u specijalističkoj veterinarskoj stanici Vet-Vision u Splitu. Glavatu želvu staru 25 godina i tešku oko 30 kilograma ronioci su našli kako bespomoćno luta u Starogradskom zaljevu kraj Hvara. Nakon što ju je pregledao hvarski veterinar Prosper Vlahović, kornjača je zaplovila put Splita trajektom “Tin Ujević” i tako zaradila nadimak Tina.

Dr. Gavranović tvrdi da kod Tine nije uočio tvrdo strano tijelo, poput udica, odnosno parangala. To je, uz udarce gliserima tijekom ljetne sezone, najčešći način kojim kornjače zadobiju teške ozljede.

Za sada se tek pretpostavlja da je progutala dio plastične vrećice, no veterinari je, s obzirom na njezino stanje, nisu željeli dodatno mučiti pretragama koje u ovom trenutku nisu nužne.

- Plastična vrećica može rezultirati probavnim teškoćama. Ako se ne može hraniti, ne može se ni kretati. Ona mora biti u stanju roniti i zadržavati se ispod površine. Jedno je boravak u bazenčiću, a sasvim su drugo morske dubine – kaže dr. Gavranović dodajući kako će Tina u Pulu krenuti idući tjedan.

U prirodu bi se trebala vratiti u rujnu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message