Obavijesti

News

Komentari 5

Po sedmi put već: Ročište za 3. maj odgođeno za - 1. kolovoza

Po sedmi put već: Ročište za 3. maj odgođeno za - 1. kolovoza
1

Sutkinja Liljana Ugrin navela je da se situacija mijenja iz sata u sat, da je jutros blokada računa, prema podacima Fine, iznosila 96,6 milijuna kuna...

VIDEO

Ročište radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečaja u Brodogradilištu 3. maju u četvrtak je na riječkom Trgovačkom sudu ponovno odgođeno, sada za 1. kolovoza, jer se očekuje daljnje skidanje blokada s računa, koji je sada blokiran radi ukupnog duga od oko 86 milijuna kuna.

Stečaj 3.maja odgodjen 7.put : Vjerovnici intenzivno skidaju blokadu s računa brodogradilišta Reporterka: Meri Tomljanović

Objavljuje 24sata Politiko u Četvrtak, 4. srpnja 2019.

Sutkinja Liljana Ugrin navela je da se situacija mijenja iz sata u sat, da je jutros blokada računa, prema podacima Fine, iznosila 96,6 milijuna kuna, s tim da su u toj sumi plaće radnika od 29,7 milijuna, potraživanja države od 12,8, HEP-a od 10,3 te dobavljača i kooperanata oko 30 milijuna.

U međuvremenu je, kazala je, prispjela informacija da je jedan vjerovnik povukao ovrhu od oko 10 milijuna kuna, pa je blokada sada oko 86 milijuna kuna, a ima najava da će biti skinute još neke blokade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prema Fini, 28. lipnja je blokada bila 156 milijuna kuna, pa je do sada skinut velik dio blokade, kazala je sutkinja ističući da bi voljela da se skidanje blokada nastavi istim intenzitetom. Ustvrdila je da i dalje stoje blokade države i HEP-a te da plaće radnika nisu predmet pregovora.

Navela je da je bilo i priljeva na račun 3. maja, pa je prošlog tjedna priliv bio 200.000 kuna, a taj novac odmah se isplaćuje za plaće radnika, ali se, nažalost još isplaćuju plaće za lanjski prosinac.

Kad bih znala da će radnici sutra dobiti plaće, stečaj bih već bila otvorila, kazala je naglasivši da ju zanimaju rješenja, da se ne radi samo o oko 800 zaposlenih nego i o multiplikativnom faktoru. Zanima me spasiti dio industrije ovoga grada, naglasila je Ugrin.

Direktor 3. maja Edi Kučan, rekao je, komentirajući skidanje blokada, da je najprije trebalo povratiti povjerenje vjerovnika, da ima informacije da je skinuto još blokada, kao i da ima najava da će još neke blokade biti skinute te da bi blokade dobavljača u konačnici mogle biti smanjene na oko milijun kuna.

Pomoćnik Ministra gospodarstva Zvonimir Novak rekao je da Vlada još nije donijela konačnu odluku u ovom slučaju, da se vode intenzivni pregovori na nekoliko linija, pa i s Europskom komisijom, s obzirom da je 3. maj završio proces restrukturiranja i nema pravo na državne potpore.

- Analiziramo i prispjele ponude za brodove, isplati li se završavati ih ili prodati u sadašnjem stanju. Cijenili bi još ako dobijemo nekoliko dana za donošenje odluke, rekao je Novak.

Predstavnici sindikata 3. maja naglasili su da radnici  svakako žele nastaviti raditi. Predsjednik Nadzornog odbora i predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić zahvalio je svima koji su skinuli blokade, naglasivši da se nada da će se riješiti ovrhe države i HEP-a. Uoči ročišta pozvao je Vladu da konačno da do znanja hoćemo li spasiti 3. maj.

Pravni zastupnik vjerovnika Strojoprometa, koji je uz Finu, zatražio pokretanje stečaja, Mićo Ljubenko rekao je da je želja sačuvati poslovanje 3. maja, da se predugo razmišlja o rješenjima i mogućim ulaganjima u završetak brodova. Istaknuo je da blokade dobavljača nikada neće biti posve skinute te da  priznati već sada, ako se ne zna kako će ta situacija biti riješena. Kao i ostali nazočni, pristao je na odgodu ročišta, ali uz uvjet da se razumno pristupi rješavanju pitanja blokade, odnosno deblokade računa.

U Uljaniku počeo trodnevni rok za prijavu radničkih potraživanja

U brodogradilištu Uljanik u četvrtak je počeo teći trodnevni rok za prijavu radničkih potraživanja, a na listi potraživanja našle su se zaostale plaće, božićnice, regresi i ostala dugovanja, potvrdio je Hini predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

Ustvrdivši kako su taj proces već prošli radnici Uljanikovih društva TESU i Proizvodnja opreme, te kako će u petak u taj proces krenuti i oko 230 radnika Strojogradnje, Cerovac je kazao kako se oko 2150 radnika brodogradilišta već mjesecima nosi sa stečajem - od 10 Uljanikovih društava sedam ih je u stečaju ili su likvidirani, a od preostala tri, dva nemaju niti jednog zaposlenika.

Jedina je pozitivna vijest da su radnicima zbog priliva novca na Uljanikov račun isplaćene plaće za otkazni rok za svibanj, a najavljena je i isplata plaća za lipanj. 

Osvrnuvši se na najavu kako će polarni kruzer krajem mjeseca, točnije 27. srpnja, napustiti pulsko brodogradilište premda još nije u potpunosti dovršen, Cerovac je istaknuo kako je australski brodovlasnik vjerojatno nezadovoljan i razočaran razvojem događaja u Uljaniku pa želi čim prije otići jer se zbog probijanja roka za godinu dana našao u problemima.

"Vjerujem da bi brodovlasnik htio nastaviti suradnju s Uljanikom, no ne u takvim uvjetima i okolnostima koji trenutno vladaju u pulskom brodogradilištu", kaže Cerovac.

On je u četvrtak bio u Rijeci na ročištu na Trgovačkom sudu radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečaja u brodogradilištu 3. maj, koji je ponovno odgođen, sada za 1. kolovoza.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag