Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
92 komentara

Pobijedila je 40 kokoši: Moja kokoš najljepša je u Hrvatskoj

Od 40 kokoši na izložbi peradi za najljepšu je izabrana kokoš hrvatica Zlatka Hercega, ujedno predsjednika Udruge kokoši hrvatice Varaždinske županije

Marko Jurinec/PIXSELL
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
92 komentara

U svojemu matičnom jatu imam tri purana, a ostalo su purice. Moj puran Voćanec osvojio je prvu nagradu, a iza sebe u proteklih godinu dana već ima više od 100 mladih, govori Dragutin Medenjak iz Rijeke Voćanske.

Na trećoj Državnoj izložbi izvornih pasmina peradi u Križevcima njegov je puran u crnom soju do nogu potukao 20 zagorskih protukandidata, a od 40 kokoši za najljepšu je izabrana kokoš hrvatica Zlatka Hercega, ujedno predsjednika Udruge kokoši hrvatice Varaždinske županije.

- Trenutačno imam 30 kokica i tri pijetla. Tijekom godine svaka snese oko 200 jaja. Cilj mi je bio očuvanje izvornih kokoši da se zaštiti genetski resurs radi ekonomskih, znanstvenih i kulturnih interesa. Prije četiri godine osnovali smo i Udrugu kokoši hrvatice Varaždinske županije. Prodajemo jaja za rasplod te jednodnevne piliće. Kokoši hrvatice su odlične kvočke, nose jaja i meso im je vrlo ukusno i kvalitetno - kaže Herceg. 

Marko Jurinec/PIXSELL

U uzgoju kokoši pomažu mu supruga Jasminka i roditelji, a njegove kokice borave na svježem zraku i hrane se domaćom hranom. Kokica crno-zlatnog soja ima narančasto-zlatni vrat, a ostali dio tijela prekriven joj je crnim perjem metalnozelenog sjaja. Teži od 1,7 do 2,2 kilograma. Oba uzgajivača beskrajno su ponosna na svoje manekene. Dragutin je invalid Domovinskog rata, a u uzgoju peradi pomažu mu supruga Josipa i kćeri.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message