Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
99 komentara

'Pobjeda' rodilja: Ministarstvo šalje inspekcije u sva rodilišta

Tijekom 16 dana rodilje su progovorile o traumatičnim iskustvima s poroda. Javljale su se uglavnom anonimno, a prigovori su se odnosili na bolnice u cijeloj Hrvatskoj

Goran Jakuš/PIXSELL
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
99 komentara

Predstavnice udruge Roda u srijedu su se sastale s pomoćnikom ministra zdravlja dr. Draganom Korolijom Marinićem. Razgovarali su o uvjetima u rodilištima.

- Sastanak je bio vrlo konstruktivan. Dogovorili smo četiri važne stvari. Ministarstvo će u razdoblju od siječnja do ožujka provesti inspekcijski nadzor u svim rodilištima u Hrvatskoj. Obećali su da će poraditi na komunikaciji medicinskog osoblja koje radi s trudnicama i rodiljama te tiskati različite edukacijske materijale za trudnice u kojima će im objasniti njihova prava prilikom ulaska u rodilište. Također, pomoćnik ministra je rekao da će poraditi na ujednačavanju uvjeta u rodilištima kako bi sve bolnice u Hrvatskoj imale europsku kvalitetu u rađaonama bez obzira na to u kojem su dijelu zemlje - rekla je Daniela Drandić iz udruge Roda. 

Dodala je kako je vrlo zadovoljna rezultatima koje su postigli, te kako se nada da će ih sve provesti u djelo. Simbolično je, kazala je, što su se susreli na Međunarodni dan ljudskih prava, čime su zaključili akciju 'Prekinimo šutnju'

Tijekom 16 dana žene, rodilje i majke govorile su o traumatičnim iskustvima s poroda. Javljale su se anonimno, a prigovori su se odnosili na bolnice u cijeloj Hrvatskoj. Mnoge priče bile su iznimno potresne i duboko su dirnule cjelokupnu javnost. 

Više od 400 žena požalilo se na ponašanje liječnika i medicinskog osoblja koje ih je vrijeđalo, zlostavljalo i ismijavalo na porodu.

- Zadovoljne smo što je nadležno ministarstvo konačno prepoznalo ovaj problem i prihvatilo činjenicu da se takve stvari doista odvijaju u rodilištima. Iako smo svi slušali takve priče privatno, javno se o njima nije govorilo, a to je iznimno važno. Treba osvijestiti žene, ali i ljude koji okružuju takve nesavjesne pojedince da treba reagirati u neprimjerenim situacijama, zaključila je Drandić. 

U udrugu Roda nije se javila niti jedna od prozvanih bolnica. Na našu molbu da se očituju o svemu, odgovorili su rijetki. Odgovori su mahom bili slični, o tome kako njihove ankete pokazuju posve drugačiju sliku. Problem je samo što nije jasno tko je ispunjavao te ankete, jer velik broj rodilja ih nikada nije dobio.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message