Obavijesti

News

Komentari 6

Pobjegle iz Rusije od boljševika i postale europski supermodeli

Pobjegle iz Rusije od boljševika i postale europski supermodeli
1

Poslije Prvog svjetskog rata u Parizu se našao velik broj ruskih emigranata. Modno osviještene i visoko obrazovane ruske plemkinje našle su način kako zaraditi za život...

VIDEO

Dvadesetih godina prošlog stoljeća stotine mladih Ruskinja, uglavnom aristokratkinje, radile su u Francuskoj kao modeli. Sve su pobjegle od revolucije 1917. godine i boljševika, a kako su većinom bile plemkinje nisu imale novaca i trebale su zaposlenje. 

Kako u životu nisu ništa konkretno znale raditi, ali su te ljupke djevojke bile vrhunski educirane, aristokratski odgojene sa savršenim manirima u ophođenju i razgovoru pa su odlučile raditi kao modeli.

One su mogle s klijentima razgovarati sa lakoćom i to ne samo zbog svojih socijalnih vještina i iskustva već i zbog toga što su sve francuski tečno govorile. Naime, francuski jezik bio je prvi jezik ruskog plemstva.

U potrazi za sredstvima za život ruske ljepotice postale su tako uspješni modeli, donijele su ogroman prihod popularnim francuskim modnim brendovima te su upravo su one zaslužne što su posao modela pretvorile u prestižno i dobro plaćeno zanimanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Marija Eristova

Marija Eristova bila je dvorska dama posljednje ruske carice Aleksandre Fjodorovne. Njezina ljepota je bila zapažena na tadašnjem ruskom dvorcu a čak je i na cara Nikolaj II. njena ljepota ostavila dubok dojam. Jednom prilikom joj je rekao: "Grijeh je, Kneginjice, biti toliko lijep".

Nakon Revolucije Marija kao i velik broj ruske aristokracije dolazi u Pariz i tada počinje njezina modna karijera. U vrlo kratkom vremenu ona postaje modna ikona a od 1925. radi za Chanel.

Eristova je bila nježna i profinjena brineta i utjelovljenje tipa ljepotice koji je bio moderan 1920-ih i koji je odgovarao stilu Chanel tog vremena. 

Coco Chanel je u to vrijeme bila pokroviteljica svim Rusima te joj je imponirala činjenica da za nju rade „prave ruske kneginje“

U to vrijeme od manekenki se osim ljepote, očekivalo i da znaju razgovarati. Trebale su na nekoliko stranih jezika moći objasniti klijentu modele koje su prikazivale, specifičnosti tkanina, kroja ili obrade. Zato je Mary, koja je govorila tri jezika, bila vrlo cijenjena i jedna od najtraženijih modela.

Natalia Pavlovna Paley

Graciozna i elegantna Natalie Paley bila je prva ruska ljepotica koja je prošla put od manekenke do Hollywoodske filmske zvijezde. Rođena 1905. godine otac joj je bio veliki knez Pavel Aleksandrovič, sin ruskog cara Aleksandra II. Nakon Revolucije ona je s majkom i sestrom napustila Sovjetsku Rusiju i otišla u Pariz. 

Glamurozna princeza Natalia bila je uzor mnogim manekenkama a sama je postala kraljica mode. Ona nije slijedila modne trendove nego ih je diktirala. Najviše od svega je obožavala šešire i rukavice. Bila je omiljeni model u to vrijeme najvećih modnih fotografa, a nije bilo magazina na čijoj naslovnoj stranici, uključujući i Vogue nekoliko puta,  nije osvanula profinjena Ruskinja. 

Sa 22 godine udala se za tada poznatog dizajnera Luciana Leleonga. Nakon 10 godina braka napustila ga je i otišla u Hollywood. Tamo se udala za brodvejskog producenta Johna Wilsona. To joj je bio brak iz interesa. Muž joj je bio inteligentan, bogat i dobro društvo. Obožavala je njegov humor, puno su putovali, a njegova homoseksualnost je odgovarala njezinoj odbojnosti prema fizičkoj ljubavi.

Veliku pažnju javnosti privukla je 50-ih godina njezina romansa s piscem Remarqueom. Natalia je više puta bila na naslovnici Voguea, a njezino ime nosi jedan parfem modne kuće Lelong.

Iya Gay (Lady Abdy) 

Rođena je kao Iya Grigorievna de Gay u St. Petersburg 1897. godine. Prvi svjetski rat zatekao je Iyu i njezinu majku u Njemačkoj, odakle su uspjele prijeći u Švicarsku, a zatim u Francusku. 

Pošto se nalazila u teškoj financijskoj situaciji, Iya je otišla u modnu kuću sestara Callot gdje su joj ponudili posao manekenke i plaću od 450 franaka s doručkom. 

Glass plate mono negative

Tamo je visoku, skladno građenu, plavooku plavušu s dostojanstvenim držanjem zapazio jedan klijent iz Engleske, Robert Edward Abdy iz bogate aristokratske obitelji. Uskoro je postao njezin muž. 

Nakon razvoda od Abdyja ona je, zadržavši aristokratsku titulu, na poziv Coco Chanel počela raditi na razvoju modela u modnoj kući slavne kreatorice. Sofisticiranu lady Abdy su smatrali idealom elegancije i njezine su slike često objavljivane u Vogueu i drugim modnim časopisima. Velike modne kuće  nudile su joj haljine za večernje izlaske. Bila je velika prijateljica gore spomenute Natalie Paley

Bila je jedna od najviđenijih gostiju na velebnim zabavama diljem Pariza. Kasnije je Iya Abdy zavoljela kazalište i počela glumiti u predstavama. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti