Obavijesti

News

Komentari 48

Pobjegli su? Republiku Srpsku Litavci oštetili za 51 mil. eura

Pobjegli su? Republiku Srpsku Litavci oštetili za 51 mil. eura
1

Petorica litavskih direktora su bez suglasnosti imovinu nekoliko tvrtki založili u korist 'AB Ukio bankas Litva' na ime jamstva za podignute kredite. Traže ih...

VIDEO

Policija Republike Srpske podnijela je dva izvještaja Specijalnom tužilaštvu protiv pet državljana Litve u sklopu policijske istrage o zloupotrebama u tvornici glinice Birač iz Zvornika, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić, a prenosi SRNA. 

Jovičić je rekao da su osumnjičenici Republiku Srpsku oštetili za oko 100 milijuna konvertibilnih maraka, odnosno oko 51,1 milijuna eura.

Prvi izvještaj podnesen je protiv direktora tvrtke Alumina Mindaugasa Kazakevičiusa i direktora Mehanike iz Zvornika Rimantasa Balsysa, a obuhvaća i predsjednika upravnog odbora Birača, Mehanike, Alumine i Birač energa Martyinas Ugianskisa te članove upravnih odbora tih tvrtki Virginiusa Vajege i Oksane Kavtun. 

Osumnjičenici trenutno nisu dostupni organima Republike Srpske i BiH, zbog čega je aktiviran mehanizam međunarodne pravne pomoći. 

Kazakevičius je osumnjičen da je u prosincu prošle godine u Banja Luci, s namjerom pribavljanja imovinske koristi Ukio banci, prekoračio ovlaštenja i bez potrebne suglasnosti založio imovinu tvrtke u koriste te banke, čime je Aluminu oštetio za 62,448 milijuna konvertibilnih maraka. 

Balsysa se tereti da je kao direktor Mehanike ovlastio Gorana Vukovića da također u prosincu prošle godine založi imovinu u korist iste banke, čime je Mehaniku oštetio za 1,897 milijuna maraka. Ostalo troje osumnjičeno je da su kao članovi upravnih odbora navedenih tvrtki potpisali odluke i zapisnike sa sjednica na kojima su navodno donesene navedene odluke, a zapravo uopće nisu održane. 

Drugi izvještaj odnosi se na ugovor poduzeća Balto stiklas i tereti Kazakevičiusa za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja, a Vajegu za oštećenje ili povlaštenje povjerenika. 

Kazakevičius je, naime, izvan ovlasti potpisao dopunski ugovor kojim se obaveza Baltio stiklasa da uplati avans od 14,6 milijuna eura Alumini za opremanje nove proizvodne linije staklene ambalaže zamjenjuje obavezom Baltio stiklasa da Alumini ova sredstva uplati kao zajam. 

Kazakevičius je nakon toga od 2011. godine sredstva dobivena zajmom putem povezanih poduzeća uplatio litavskim poduzećima i tako oštetio Aluminu za 13,660 milijuna eura, kao i povjerenike prema kojima je Alumina u tom periodu imala neizmirene obaveze od 11,502 milijuna KM.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.