News

Komentari 1

Pobuna u Maliju: Pobunjenici drže predsjednika i premijera

Pobuna u Maliju: Pobunjenici drže predsjednika i premijera

Reuters javlja da su dva sigurnosna izvora potvrdila da je uhićen predsjednik, ali dodaje da se njegovog glasnogovornika nije moglo dobiti za komentar

Pobunjeni vojnici uhitili su u utorak u Bamakou predsjednika i premijera Malija, rekao je za agenciju France presse jedan od vođa pobune.

Predsjednik Ibrahim Boubacar Keïta i premijer Boubou Cissé "su pod našom kontrolom", rekao je taj vojnik koji je želio ostati neimenovan.

Dodao je da su oni na putu za Kati, vojni kamp u pregrađu Bamakoa u kojem je počela pobuna.

Reuters javlja da su dva sigurnosna izvora potvrdila da je uhićen predsjednik, ali dodaje da se njegovog glasnogovornika nije moglo dobiti za komentar.

Prije toga vlada je zatražila od pobunjenih vojnika da "utišaju oružje" rekavši da je spremna s njima ući u "bratski dijalog kako bi se riješili nesporazumi".

Pobuna "pokazuje određenu količinu frustracije koja možda ima legitimne razloge", rekao je ranije u priopćenju premijer.

Bila je to prva reakcija na pobunu koja potresa glavni grad od utorka ujutro.

Bivša kolonijalna sila Francuska osudila je pobunu koja je izbila unutar ključne vojne baze, 15 km od glavnog grada.

Predsjednik Emmanuel Macron razgovarao je o krizi koja je izbila u Maliju s predsjednicima Nigerije, Obale Bjelokosti i Senegala te je dao "punu potporu naporima medijacije zemalja zapadne Afrike".

Šef francuske države "pomno prati situaciju i osuđuje pokušaj pobune koji je u tijeku", dodao je ured francuskog predsjednika.

Keita je osvojio drugi predsjednički mandat na izborima 2018.

U zemlji vlada nezadovoljstvo zbog korupcije, lošeg vođenja ekonomije i pogoršanja sigurnosne situacije.

Još nije jasno koliko je vojnika sudjelovalo u pobuni.

Najčitaniji članci