Obavijesti

News

Komentari 77

HDZ: Osnivanje Sveučilišta u Brodu je predizborni trik Vlade

HDZ: Osnivanje Sveučilišta u Brodu je predizborni trik Vlade
6

Sabor raspravlja o prijedlogu Vlade za osnivanje Sveučilišta u Slavonskom Brodu. I dok vladajući brane prijedlog, HDZ kaže da je to predizborni štos vladajuće koalicije

VIDEO

Mirela Holy (ORaH) podsjetila je na upozorenje predsjednika Sabora da Vlada nije odgovorila na stotinjak zastupničkih pitanja. Smatra da je riječ o izrazito velikom problemu jer uloga je Sabora biti kontrolor rada izvršne vlasti. Upozorila je da je time Vlada pokazala potpuno nepoštovanje građana koji su izabrali zastupnike u Sabor. 

- Spomenut ću da je meni Vlada ostala dužna odgovor na 15 zastupničkih pitanja. Jedno od tih pitanja postavljeno je u ožujku 2014. godine, znači nisu odgovorili 1,5 godinu. Nisam dobila ni informaciju zbog čega mi Vlada nije u stanju odgovoriti na to zastupničko pitanje. Išlo je nekoliko požurnica, međutim bez ikakvih rezultata - izjavila je Holy. 

Od Banskih dvora tražila je odgovore između ostalog vezane za ugovor između Ministarstva gospodarstva i tvrtke Spectrum, tražila je odgovore pitanja vezana za stanje u Petrokemiji, Brodosplitu, pismohranu, servise i Hrvatski državni arhiv. Iako je Sabor na kraju mandata upozorila je Vladu da je dužna odgovarati na zastupnička pitanja jer na taj način odgovaraju svim građanima.

- Nije dobra praksa da se na ovaj način ignorira Sabor. Na početku mandata ove Vlade bilo je rečeno da će se dignuti kvaliteta rada u Saboru i da će mu se vratiti dostojanstvo, ali to na ovakav način ne čini - zaključila je Holy. 

Za pravo joj je dao predsjednik Sabora Josip Leko napominjući da se urgiralo nekoliko puta. 

- Ta obveza Vladi ostaje jer zastupnički mandat traje do konstituiranja novog saziva Sabora. Kada će to biti ne znamo. Nadam se da će Vlada i ministarstva temeljito odgovoriti s obzirom da je prošlo dugo vremena - poručio je.

HDZ: Osnivanje Sveučilišta Slavonski Brod je predizborni štos

Sabor raspravlja o prijedlogu Vlade za osnivanje Sveučilišta u Slavonskom Brodu. I dok vladajući brane prijedlog, HDZ kaže da je to predizborni štos vladajuće koalicije.  

- Uz geostratešku poziciju Slavonskoga Broda i broj visokoobrazovanih u regiji u usporedbi s ostatkom Hrvatske gdje ima 26% visokoobrazovanih, u ovoj regiji je svega 15%. Time se žele ostvariti pretpostavke za razvoj kraja, a time privući isto velik broj studenata iz Bosne i Hercegovine. Bosanski Brod je preko rijeke. Mislimo da bi za Slavonski Brod i za regiju osnivanje jednog takvog sveučilišta bio veliki korak naprijed - rekao je resorni ministar Vedran Mornar koji tvrdi da njegovo osnivanje, barem za početak, nije nikakav dodatni trošak. 

Miroslav Tuđman (HDZ) upozorio je da je iz objašnjenja ministra vidljivo da ni sam nije uvjeren o potrebi formiranja ovoga Sveučilišta. Iako je načelno za formiranje Sveučilišta upozorio je da u ovoj situaciji kada se znanstveni rad financira na kapaljku, kada barem 2000 znanstvenih novaka koji čekaju na promociju, odnosno da mogu dobiti radno mjesto. 

- Kako u takvoj situaciji možete pristati na formiranje novoga Sveučilišta? To novo Sveučilište pretpostavlja ne samo puku integraciju ovih postojećih sveučilišta. Neće se povećati broj zato što se ne nude novi programi nego kapaciteti su isti. Dok se ne povećaju financijska sredstva nema šanse da se ostvare ovi ciljevi. Neracionalno je i neobjašnjivo, osim po logici izborne kampanje, da ovo ide po hitnom postupku bez opsežne javne rasprave, bez mišljenja drugih sveučilišta. Mislim da bi bilo najuputnije da povučete ovaj Zakon - poručio je Tuđman. 

Predizborni dar Slavoniji

- Ovdje se može govoriti o predizbornom daru koji se nose i Slavoniji, ali ono sve što je dobro za slavonskog čovjeka, za slavonskog studenta i učenika ću prihvatiti, bez obzira na bilo kakve stranačke aluzije - poručio je Boro Grubišić (HDSSB). 

Čudno mu je što u Saboru čuje glasove protiv osnivanja Sveučilišta dok je istovremeno skupština u Brodsko-posavske županije u kojoj HDZ ima većinu za Sveučilište. 

- Pa dajte se dogovorite vi u HDZ-u, vi dolje u Slavonskom Brodu i vi ovdje u Saboru. Jeste li za Sveučilište ili niste? Ja jesam. I novci su za elaborat osigurani upravo u Županijskoj skupštini, dakle odlukom Županijske skupštine i amandmanom HDSSB-a - poručio je Grubišić.

Protiv odluke za koju nema argumenata

Član kluba SDP-a Gvozden Srećko Flego razumije da je pitanje osnivanja Sveučilišta pitanje lokalnog prestiža i razumljivo mu je da HDSSB kao regionalna stranka inzistirala u Parlamentu na partikularnim interesima, no poručio je da je na ostalima u Saboru da sagledaju nacionalni interes. Ako postoji realna potreba za osnivanjem Sveučilišta u Slavonskom Brodu to se radi na sasvim drugačiji način, rekao je i ustvrdio da je ovaj prijedlog Zakona "elementarno defektan". Upozorio je da je prijedlog protuzakonit i protuustavan jer će se njegovim izglasavanjem "silovati autonomija Sveučilišta i narušiti ustavne odredbe". 

- On nema elaborata, on je protivan Strategiji znanosti, visokog obrazovanja i tehnologije koju je usvojio ovaj Sabor. On je protivan mreži visokih učilišta. Mi možemo htjeti korigirati te odluke Sabora, ali to moramo raditi na ozbiljan način. A osim toga prijedlog Zakona ima vrlo ozbiljne pravne deficite. Mi nismo principijelno i a priori protiv Sveučilišta u Slavonskom Brodu, ali smo protiv donošenja odluke za koje nema argumenata, dakle nema elaborata ili mi ga barem nismo vidjeli i protiv odluke koja je protivna procedurama koje smo si sami propisali. Meni se čini da je jako loše za sve, za politiku, društvo i akademsku zajednicu ako politički interesi siluju osjetljive akademske poslove, a to je u ovom slučaju tako - ustvrdio je Flego. 

Osnivanje Sveučilišta po hitnom postupku nema ni u Zanzibaru

Davorin Mlakar (HDZ) upozorio je da osnivanje Sveučilišta po hitnom postupku nije moguće ni u Zanzibaru. U Hrvatskoj je kaže moguće i to iz razloga jer smo dva mjeseca prije izbora. Odgovorio je na prozivke HDSSB-ovca. 

- Poručili ste HDZ-u da se dogovori. E ja vama poručujem nas ima 200.000 članova i ne mislimo svi isto. Možda je princip istog mišljenja zastupljen u vašoj stranci, kod nas se može dogoditi da o istoj stvari mislimo različito. Naša diskusija ide u tom cilju da bez obzira na predizborno vrijeme i činjenicu da se nešto donosi ad hoc u dva dana nije dobra namjera osnivanja Sveučilišta u Slavonskome Brodu nego je predizborni štos vladajuće koalicije - uzvratio je Mlakar.

Tsunami počeo sa Sveučilištem Sjever

Nezavisni Nikola Vuljanić ustvrdio je da je "ovaj tsunami počeo sa Sveučilištem Sjever". 

- Osnivanje Sveučilišta nije predmet volje i želje ponekog političara i saborskog zastupnika. Zna se kako se to radi za Boga miloga i zna se koji uvjeti moraju biti ispunjeni, a uvjeti ne mogu biti da postoje tri stručna studija, tri, četiri preddiplomska, dva diplomska i jedan poslijediplomski na koje profesori dolaze u ove apartmane. Pa tako se to ne radi - ustvrdio je. 

Marasović: Nijedna vlada nije ponizila učitelje kao što to čini partija

Tijekom saborske rasprave o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu, Dujomir Marasović (HDZ) obrušio se na ministra obrazovanja Vedrana Mornara zbog odnosa države prema učiteljima. 

- To je najveća nepravda i sramota i on nastupa. Gospodine ministre sram vas bilo! U petak učitelji ne trebaju dignuti štrajk nego trebaju na ustanak. Nijedna se Vlada nije proslavila na tome, ali nijedna nije ponizila učitelje kao što partija sad ponižava. Kao pijanci razbacujete 10 milijardi, 5 milijardi i 200 milijuna na sve strane. A učitelju sve to košta 200 milijuna kuna. To je vama kao čačkalica iza zuba koliko ste razbacali ovih dana. I to ne shvaćate. Sramota je što mi raspravljamo o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu, to može mjesec dana pričekati, ali o ovoj temi koja je uz izbjeglice tema br. 1 a to su poniženi učitelji jer nemaju vlasti u razredu, mehanizama da se obrane od progona, od mobbinga i još ih ponižavamo kažemo im da su glupi, da će im dati neka sljedeća Vlada. Pa kako vas gospodine ministre nije stid ono jučer govoriti da nemate 200 milijuna kuna za tih 4%? - upitao je Marasović. 

Novak: Zakon o protuminskom djelovanju je loš

Zakon o protuminskom djelovanju ugrozit će živote građana i pirotehničara, ustvrdio je Mladen Novak (ORaH). Njegov klub na prijedlog zakona uputio je 17 amandmana, a priznaje time nisu obuhvatili ni pola primjedbi koji su dobili s terena. Novak je upozorio da zakon nije u skladu sa ostalim zakonima, da je katastrofalno loše napisan te da je u suprotnosti sa Ustavom i međunarodnim konvencijama. Upitao je je li žrtva mine i osoba koja je ušla u minsko sumnjiv prostor koji nije propisno obilježen, jer prema zakonu ispada da nije. 

- Razmislite o tome ako znate kako su obilježena minska polja i sad ako negdje tablu netko nesavjesno makne, da li je ona pala sama po sebi, osoba koja uđe u to takav prostor i nastrada nije žrtva. Da li je to baš logično? - upitao je.  

Novak je upozorio je i na položaj pirotehničara.  

- Zamislite pirotehničaru se zbrajaju sati po njegovom dnevniku, to mu je uvjet za beneficirani radni staž, to je ko da kažete, s obzirom da kod nas recimo konkretno balerine imaju pravo na beneficirani radni staž, da joj se računa samo ono vrijeme dok je ona na pozornici i pleše balet. U ovom trenutku bi se dogodilo da one skupe uvjet za beneficirani radni staž. Ista priča se odnosi i na pirotehničare - upozorio je. 

Josip Đakić (HDZ) ustvrdio je da zakon pogoduje poslodavcima u sustavu razminiranja jer su ukinuti svi mehanizmi kontrola što će za posljedicu imati drastično smanjenje kvalitete.  

- U prijevodu možemo zaključiti da se pogoduje pojedincima - rekao je Đakić. 

Zakonom se propisuju poslovi protuminskog djelovanja te uređuje odgovornost prava i obveze svih sudionika u procesu. Redefiniraju se i pooštravaju uvjeti za pravne osobe i obrtnike u svrhu ishođenja odobrenja za obavljanje poslova razminiranja ručnom detekcijom mina za poslove strojne pripreme površine i za poslove pregleda površine pomoću psa za detekciju mina. Reguliraju se uvjeti za rad inozemnih pravnih osoba i njihovih zaposlenika, a predviđa i veću kontrolu kvalitete razminirane površine koju obavlja pirotehnički nadglednik.  

Tuđman: Treba platiti osiguranje

Sabor je kratko raspravio izmjene Zakona o Hrvatsko gorskoj službi spašavanja kojim se osiguravaju dodatni materijalni u drugi uvjeti ta obavljanje djelatnosti. Miroslav Tuđman (HDZ) zamjerio je što u zakonu nema podataka o rizicima kojma se izlažu HGSS-ovci da bi spasili ljudske živote i materijalna dobra. Kada je riječ o novcu poručio je da je došlo vrijeme da se napravi kategorizacija nesreća i slučaja u kojima moraju intervenirati ne pitajući pod kojim uvjetima je došlo do tih nesreća. 

- Postoje slučajevi gdje bi se ta sredstva mogla refundirati. Ako netko ide u nekakve nacionalne parkove što imamo često slučaj preko ljeta da idu na Biokovo, Velebit ne poštujući elementarne standarde ili ne pridržavajući se uputa, trebalo bi predvidjeti da se možda u okviru tih ulaznica pristupa tome, dio sredstava izdvaja za osiguranje i onda iz toga naplaćivati odnosno snositi troškove i ove Gorske službe spašavanja. Ako idete vani u inozemstvo na skijanje morate platiti osiguranje koje pokriva takve troškove. U zakonu toga naprosto nema - upozorio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa